Karl Lagerfeld – Η αυθάδης ιδιοφυΐα που υπάκουε μόνο σε μια εντολή: «Μην γίνεις ιερέας ή χορευτής»

karl lagerfeld ap

Η βιογραφία του διάσημου Γερμανού σχεδιαστή αφηγείται, επίσης, την ιστορία της βιομηχανίας της μόδας και σχεδόν ενός ολόκληρου αιώνα. Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, ο μύθος του συνεχίζει να μεγαλώνει

Όταν ο Καρλ Λάγκερφελντ (1933- 2019) εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, το Αμβούργο, για να μετακομίσει στο Παρίσι σε ηλικία 20 ετών, οι γονείς του του ζήτησαν μόνο ένα πράγμα: «Μην τολμήσεις να γίνεις χορευτής ή ιερέας!».  

Ωστόσο, οι γονείς του δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι η μοίρα του γιου τους θα βρισκόταν ανάμεσα στα δύο επαγγέλματα. Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο Λάγκερφελντ ήταν ό,τι πιο κοντινό σε θρησκευτική φιγούρα στον κόσμο της μόδας, ένας θρύλος που ήταν ταυτόχρονα επιβλητικός και αναμφισβήτητα διασκεδαστικός. 

Το 2007, κυνήγησε με σφοδρότητα (με αγωγή) τη δημοσιογράφο Alicia Drake επειδή αφηγήθηκε την ιστορία της αιώνιας αντιπαλότητάς του με τον Yves Saint Laurent (και επειδή αποκάλυψε την πραγματική του ηλικία) στο καθηλωτικό δοκίμιο «The Beautiful Fall». Το βιβλίο κατέδειξε, επίσης, ότι ο ίδιος ο «καίσαρας της μόδας» υποψιαζόταν ότι η βιογραφία του θα αποτελούσε μια μέρα πρώτης τάξεως αφηγηματικό υλικό. Ο Λάγκερφελντ σίγουρα δεν υστερούσε σε διαίσθηση.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Τζάρεντ Λέτο ανακοίνωσε ότι γυρίζει μια βιογραφική ταινία για τον Γερμανό σχεδιαστή. Ο ηθοποιός σημείωσε ότι θα υποδυθεί τον ρόλο του Λάγκερφελντ, έχοντας λάβει την… «ευλογία» του σχεδιαστή να το κάνει -πριν πεθάνει το 2019- και ο ηθοποιός θα κάνει την παραγωγή της ταινίας, με τη βοήθεια αρκετών από τους στενότερους συνεργάτες του Λάγκερφελντ. 

Το βιβλίο «Karl» της Marie Ottavi είναι μια μνημειώδης αναπαράσταση της ζωής και του έργου του σχεδιαστή, μέσα από μαρτυρίες, αποσπάσματα και δικές της συνεντεύξεις μαζί του.

Δείτε επίσης  4 στάσεις στο σεξ για να κάψεις πολλές θερμίδες

Η εμμονή του Λάγκερφελντ με τα δαχτυλίδια προέκυψε όταν η μητέρα του τον παρακολουθούσε να καπνίζει και του είπε ότι ο τρόπος που κρατούσε το τσιγάρο του τραβούσε την προσοχή στα χέρια του, τα οποία δεν ήταν πολύ όμορφα. «Μπορείτε να φανταστείτε την επίδραση που έχει αυτό σε ένα 14χρονο αγόρι», δήλωσε ο ίδιος το 1992. «Από τότε δεν έχω πιάσει τσιγάρο».

Πέρα από τα ψυχολογικά ζητήματα, η καριέρα του Λάγκερφελν μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τη μόδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, από την Haute Couture μέχρι τα memes, με τον ίδιο τρόπο που η βιογραφία της Coco Chanel απεικονίζει το πρώτο μισό του αιώνα. 

Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης θα αφιερώσει την έκθεση μόδας του 2023 στον Λάγκερφελντ. Ο σχεδιαστής ήταν ένας εμμονικός, πολύ πρακτικός εργάτης, που καταλάβαινε πώς να διασφαλίσει ότι οι μάχες της μόδας θα διαδραματίζονταν όχι μόνο σε αξέχαστες δημιουργίες (όπως αυτές της Chanel, του Dior ή του αντιπάλου του Saint Laurent), αλλά και μέσω της επίκλησης μιας συγκεκριμένης ατμόσφαιρας που, για τους απλούς ανθρώπους, ισοδυναμούσε με την ίδια τη μόδα. 

Μετά τον θάνατό του, οι βιογραφίες και τα βιβλία με αφορισμούς και ανέκδοτα έχουν πολλαπλασιαστεί. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Καρλ είχε επίγνωση της γοητείας που ασκούσε στον κόσμο. Δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει σε διάφορα ντοκιμαντέρ και εξέδωσε ακόμη και ένα βιβλίο με τις δικές του συνταγές με δίαιτες αδυνατίσματος. 

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης  Χριστίνα Ορφανίδου: Η πρώην παίκτρια του Big Brother πήρε 15 κιλά και αγαπάει ακόμα πιο πολύ τον εαυτό της

Πηγή