Market Beat: Η εβδομάδα πιθανόν θα τελειώσει με άνοδο

Market Beat: Η εβδομάδα πιθανόν θα τελειώσει με άνοδο

  • Με αρνητικά τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και ανοδική εικόνα των ΣΜΕ επί των DAX και FTSE100 στις 8:45 δική μας ώρα αμφισβητείται ελαφρά η ανοδική τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά 
  • Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο όπως αναμενόταν για να εξαλείψουν τον επιθετικά αναπτυσσόμενο πληθωρισμό 
  • Η Ιαπωνία και τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας οδήγησαν σε μικρή άνοδο τις αγορές μετοχών της Ασίας και σήμερα Παρασκευή 18/3, συμμετέχοντας σε ένα ράλι που διατηρήθηκε στη Wall Street χθες τη νύχτα.
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα χθες, με υψηλό τζίρο, και αξιόλογης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 862,09 μονάδες, με μεταβολή -1,14%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 110,645 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 15,236 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,26% στις 2076,98 από 2103,52 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  26,5 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε κατά +2,82%.
kostas ioannidis market beat

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εκπνοή των σειρών Μαρτίου είναι μόλις ένα από τα προγραμματισμένα γεγονότα της μέρας.  Σήμερα εκτός από το triple witching Μαρτίου στην Αγορά Παραγώγων, αναμένεται στις τελικές δημοπρασίες το rebalancing, θεσμικών χαρτοφυλακίων σε παθητικά Αμοιβαία, που αναπτύσσονται βάσει των δεικτών του FTSE Russell.  Υπάρχει Ελληνικό ενδιαφέρον με προσθήκες Autohellas και Quest Holdings στα Small Caps και Τράπεζα Αττικής, Ιντεάλ Συμμετοχών και Space στα Micro Caps), ενώ αργότερα η Αγορά θα περιμένει τις αποφάσεις των Moody’s και DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Από την χθεσινή σύνοδο υπάρχουν σημάδια αισιόδοξα παρά την πτώση. Το άνοιγμα έγινε στις 878,28 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 6,3 μονάδων ή μεταβολή +0,72%. Σε ποιόν αποδίδεται; Στον Τραπεζικό κλάδο που άνοιξε 12 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης με μεταβολή +1,92%. Αλλά η προσέγγιση των 880 μονάδων αποδείχθηκε πως ήταν… σύγκρουση με ισχυρή αντίσταση για τον μέσο όρο. Αφού οι τιμές στο άνοιγμα αποδείχθηκε πως ήταν υψηλά ημέρας. Συνεπώς χθες οι αισιόδοξοι σαν να προκάλεσαν την τύχη τους, με την αποτύπωση έντονης ζήτησης πριν ανοίξει η ελεύθερη διαπραγμάτευση. Μακάριοι όσοι είχαν προβλέψει με αυτοπεποίθηση, δηλαδή χωρίς εσωτερική ταλάντευση, την διόρθωση και πούλησαν στους αισιόδοξους με το ξεκίνημα της συνόδου. 

Γιατί μετά το πρώτο δεκάλεπτο, τα πράγματα στην Αθήνα είχαν δείξει πως επικράτησε η ανάγκη  αναίρεσης των υπερβολών της προηγούμενης. Η προσπάθεια των θεσμικών χθες κατέληξε με τον μέσο όρο στις 861 μονάδες (-1,25%) στις 17:00, με τον τζίρο τότε στα 97 εκατ. ευρώ. Αλλά στην κορύφωση των πιέσεων είχε εμφανιστεί ως σκληρός πυθμένας, οι 855,3 μονάδες (-1,91%).  Από τα blue chip διατήρησαν κέρδη τα ΟΤΕ ΟΛΠ ΣΑΡ ΤΙΤC ΜΠΕΛΑ και ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες οι νικητές της Τετάρτης ήτοι ΑΛΦΑ ΕΛΧΑ ΒΙΟ ΕΤΕ ΤΕΝΕΡΓ και ΑΡΑΙΓ, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της χθεσινής συνόδου ως γενικευμένη διόρθωση υπερβολών. 

Κοινή διαπίστωση από τις παρεμβάσεις των εγχώριων αναλυτών είναι τα ακόλουθα: α) Η μεταβλητότητα διατηρείται καθώς  και η μετριοπαθής αισιοδοξία, β) οι εισαγόμενες ανησυχίες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τους συναλλασσόμενους αλλά παράλληλα θα επιδρούν τα εταιρικά αποτελέσματα. Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: Η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και μετά την πρώτη ανοδική εκτόνωση των τιμών, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις επιλογές τίτλων, ανάλογα με τις προσδοκίες και την ανθεκτικότητα των ισολογισμών. Είναι σημαντικό ότι τους επόμενους 4 – 5 μήνες θα έχουμε σημαντικές διανομές μερισμάτων, γεγονός που λειτουργεί θετικά. Εν εξελίξει βρίσκονται και οι ανακοινώσεις των Εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα θετικά μέχρι τώρα. Για τον ΓΔΧΑ, ένα πρώτο κρίσιμο επίπεδο αντίστασης αποτελεί η περιοχή των 900 μονάδων. Σε θετική τροχιά παρέμειναν τα αποτελέσματα της ΕΤΕ για άλλο ένα τρίμηνο, με τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ και τον δείκτη ΜΕΑ να διαμορφώνεται στο 7%, προσεγγίζοντας τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 3% – 4%.  

Η Eurobank Eq. ανέφερε: Περιμένουμε οι Αγορές να έχουν μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ αξιολογούν και το χθεσινό μήνυμα της FΕD”. Ενώ από τη Piraeus Sec. σημείωσαν: “Δημοσιεύματα αναφορικά με πρόσθετο φόρο κερδών σε Ηλεκτροπαραγωγούς, θα μπορούσε να φέρει περισσότερη μεταβλητότητα στις μετοχές των ΔΕΗ και Μυτιληναίου, μέχρι να υπάρξει περισσότερη ορατότητα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και Motor Oil επηρεάζονται σημαντικά λιγότερο)”. Η πρόσφατη ειδοποίηση από την Beta Sec. ήταν πως οι Τράπεζες θα είναι στο επίκεντρο, καθώς ο κλάδος έφερε τους στόχους που είχε θέσει για το 2021 και διατηρεί αισιόδοξη προοπτική, παρά τις προκλήσεις. Όντως ο τζίρος για τα τέσσερα Τραπεζικά blue chip ήταν σταθερά άνω του 40% από τον συνολικό. Χθες ο ΔΤΡ έκλεισε στις 603,96 μονάδες με ανώτερο μέρας στις 637,27 μονάδες δικαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Νικόλα Πετράκη της  Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ  που σημείωσε: “Με την υπέρβαση των 850 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης ακυρώνει την πτωτική τάση, επιβεβαιώνοντας την προοπτική αντίδρασης της περασμένης εβδομάδας. Παρόλα αυτά η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τις 880 μονάδες (ΕΚΜΟ 30 ημερών & 50% Fibonacci retracement) να αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης. Ψηλότερα, στις 900 μονάδες βρίσκεται το σημαντικό επίπεδο Fibonacci 61,8% σε συμβολή με τους ΚΜΟ των 200, 55 και 30 ημερών, ενισχύοντας κατά πολύ την ισχύ της αντίστασης. Στον αντίποδα, οι 840 – 835 μονάδες αποτελούν το πρώτο τασικό σημείο στήριξης της Αγοράς.

Δείτε επίσης  Στη Νορβηγία 20 από τους ανθρώπους που διέσωσε το Ocean Viking

Ανάλογη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, με τις 630 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης (50% Fibonacci retracement & ΕΚΜΟ 30 και 55 ημερών) κρίνοντας την μεσοπρόθεσμη τάση. Επόμενη κρίσιμη αντίσταση, εντοπίζουμε στις 660 μονάδες και το 61,8% επίπεδο Fibonacci σε συμβολή με τον ΚΜΟ 30 ημερών. Ισχυρή βραχυπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται στις 585 – 580 μονάδες και τους ΚΜΟ 9 και 200 ημερών”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, συνεχίζοντας το ράλι αυτής της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές «χώνεψαν» τα τελευταία νέα από το μέτωπο της Ουκρανίας και άρχισαν να νοιώθουν άνετα με τις αποφάσεις της Federal Reserve από την τελευταία συνεδρίασή της. 

Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, ο S&P 500 ενισχύθηκε περισσότερο από 3%, ενώ ο Dow Jones περισσότερο από 500 μονάδες. Τα blue chip οδεύουν προς την πρώτη εβδομάδα κερδών στη διάρκεια των τελευταίων έξι. Οι μετοχές ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο αφότου το Κρεμλίνο διέψευσε τις φήμες περί προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.  

Οι μετοχές ενέργειας καθοδήγησαν την άνοδο, καθώς οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν περισσότερο από 9%. O Dow Jones ενισχύθηκε 1,23% ή 417,66 μονάδες στις 34.480,76, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,23% στις 4.411,67 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,33% στις 13.614,78 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow (+5,4%) και American Express (+3,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των McDonalds (-0,4%) και Verizon (-0,2%). Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μετοχές υγείας και λογισμικού. 

ΕΥΡΩΠΗ

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες στο 0,75% επαναφέροντας το επίσημο κόστος δανεισμού στα προ πανδημίας επίπεδά τους. Είναι η πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις από το καλοκαίρι του 1997 -την περίοδο αμέσως μετά την ανεξαρτησία της λειτουργίας της.

Η αύξηση ρεκόρ στο κόστος ενέργειας ανέβασε τον πληθωρισμό της ευρωζώνης περισσότερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον Φεβρουάριο, γεγονός που συνιστά πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προσπαθεί να προσαρμόσει σωστά την νομισματική στρατηγική της.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,45% στις 450,49 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,25% στις 7.385,34 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,36% στις 14.388,06 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,36% στις 6.612,52 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ είχαν μεικτή εικόνα με πτώση -0,66% στον ιταλικό ΜΙΒ και κέρδη +0,38% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ. 

ΧΑ

Η διατήρηση της γεωπολιτικής έντασης έφερε διόρθωση -1,14%, μετά το χθεσινό +5,68%

  • Με επιστροφή στους ικανοποιητικούς για την εποχή όγκους συναλλαγών, οι θεσμικοί μετά από μια εξαιρετικά ανοδική συνεδρίαση αποτύπωσαν από την αρχή διάθεση για διόρθωση  στα κέρδη σε περίπου 15 -19  blue chip από το δέκατο λεπτό ως το τέλος της διαπραγμάτευσης,  ήταν αυτά που την Τετάρτη εκτίναξαν  τα κέρδη στο +5,68%. Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτική εικόνα με τον Nasdaq σε απώλειες -0,25%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν για επίπεδο άνοιγμα. Η αιτία της πτωτικής δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα μετά το πέρας των ασιατικών συναλλαγών ήταν αποτέλεσμα της εκτίναξης  της διάθεσης για ρίσκο χθες, από τις τελικά αναποτελεσματικές εξελίξεις στις εχθροπραξίες Ρωσίας Ουκρανίας.  

  • Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, ασθενή πίεση σε περισσότερες από 70 μετοχές συνολικά, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει κάτω από το επίπεδο των 855 μονάδων. Είχε πρόσημο αρνητικό στην αγορά διαρκώς μετά από τις 10:50. Την προηγούμενη έκλεισε στις 871,99 μονάδες.

  • Την σταθεροποίηση των απωλειών υποστήριξαν κυρίως τα 18 πτωτικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο υποχώρηση  από -0,80% και πάνω και ανάμεσα στα 5 με τη μεγαλύτερη  πτώση βρέθηκαν δύο τα τραπεζικά. Ήταν τα ΑΛΦΑ -5,73%, ΕΛΧΑ -4,88%, ΒΙΟ -4,82%, ΕΤΕ -4,76%, ΤΕΝΕΡΓ -2,97%. Τα υπόλοιπα 19 εμφάνισαν μεταβολές από -0,84% ως -2,80%. Στον αντίποδα με κέρδη βρέθηκαν 6 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι ΟΤΕ +3,83%, ΣΑΡ +2,22%, ΤΙΤC +1,76% με τις ΟΛΠ ΜΠΕΛΑ και ΕΛΠΕ σε άνοδο από +0,5% ως +0,6%. Ο τζίρος ανήλθε στα 110,645 από 111,684 εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν πτωτική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε απώλειες  έως -1,5%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν -1,50%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο -0,49% αλλά αξιοσημείωτη μεταβολή είχε ο DAX στο -1,18% με τον CAC στο -0,61% ενώ η αρχική πτώση στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε μετουσιωθεί σε απώλειες -0,02% για τον S&P500 ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε κατά -0,12%. 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,664% την προηγούμενη έπεσε σε 2,625% έχοντας φθάσει στο 2,666% ενδοσυνεδριακά. 

Δείτε επίσης  Τα ανοιχτά μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για ρευστοποιήσεις περισσότερα blue chip και στην συνέχεια η διάθεση αυτή διογκώθηκε. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 862,09) ενωρίτερα, με ελαφρώς πτωτικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, δεν άλλαξε το κλίμα στο τελευταίο 40λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Ήταν μια ήπια σταθερά ως τις 15:21 πτωτική πορεία κάτω από τις 879 και πάνω από τις 855 μονάδες. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 860 μονάδες και κατάφεραν να τον περάσουν άνω των 862 και να τον κρατήσουν κοντά. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 855,32 μονάδες (στις 15:21) έχοντας μεταβολή τότε -1,91% εκτινάχθηκε κατόπιν. Μετά δε την εγγραφή τιμών σε επίπεδα οριακά κάτω των 863,4 μονάδων στις 16:12, η τάση ως τις δημοπρασίες έγινε ήπια πτωτική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 861,05 στις 17:00 (-1,25%). Η υπεροχή της ζήτησης κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 862 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με υψηλό τζίρο, και σχετικά υψηλής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 862,09 από 871,99 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,14% ή 9,90 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος παρέμεινε στα 110,645 από 111,684 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 15,236 από 10,178 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 6,411 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 4,316 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 2,565 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ  1,774 εκατ. ευρώ και την ΑΔΜΗΕ 170.625 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 33 από 104 την Τετάρτη και 71 από 11 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 16 από 9. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,750 από 63,345 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 0,9 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -1,14% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,22%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,26% στις 2076,98 από 2103,52 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  26,54 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -2,06%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Το ενδιαφέρον στρέφεται κύρια στα μετοχικά ΣΜΕ 

Από το ύψος των ανοικτών ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά που σήμερα εκπνέει, είναι σαφές ακόμα και για νέους επενδυτές στην αγορά παραγώγων, πως η μετακύληση θέσεων στα futures του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η δραστηριότητα πλέον περιορίζεται στην μείωση των ανοικτών ΣΜΕ στα  futures επί μετοχών. 

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης σταθερά μετά τις 11:00. Το άνοιγμα στις 1992,35 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 20,44 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 26,54 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2123,96 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:27 και ήταν οι 2058,98 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2076,98 από 2103,52 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,26% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 48,779 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 17/3/22. 

Η αγοραία συναίνεση αναγνωρίζει την ύπαρξη σήματος για αγορές που θα το ακυρώσει ένα πέρασμα και κλείσιμο χαμηλότερα των 1952 μονάδων. Ενδιάμεση στήριξη στις 1968 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και επόμενη στις 1930 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη ανάμεσα στις 2142 – 2170 την ορίζουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1158 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2103,50 μονάδες, κατώτερο τις 2047,00, με τελευταίες πράξεις στις 2078,25 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2068,50 από 2094,50 και τα ανοικτά συμβόλαια περιορίστηκαν σε 457 από 1152. Άλλαξαν επίσης χέρια 1814 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 2128,00 μονάδες, κατώτερο στις 2060,00 και τελευταίες πράξεις στις 2077,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2070,25 από 2099,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3201 από 2517. Διακινήθηκαν επίσης 60 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου και τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 93 από 34.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 40 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1975 και τις 2100 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν  52  συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2100 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά ο όγκος έφθασε τα 5 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 1975 μονάδες.

Δείτε επίσης  Ο Πούτιν επιτρέπει ξανά πληρωμές φυσικού αερίου σε ευρώ

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 608,00 από 629,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ μηδενίστηκαν. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης  στις 625,28 με μεταβολή +10,02%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 598,88 μονάδων (-4,22%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 637,27 (+1,92%), και ανώτερο τις 637,27 (+1,92%) έκλεισε στις 603,96 με μεταβολή -3,41%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 55,187 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-5,73%) απασχόλησε 16,045 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-4,76%) 15,034 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,07%) απασχόλησε 4,152 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,84%) απασχόλησε 12,605 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης από την άνοδο στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 16.372 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 30.652 από 39.981 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 32.474 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 78.074 από 54.930. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 10.108 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 4258 από 11.612 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,00 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 13632 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 30.481 από 20.781. Επίσης άλλαξαν χέρια 40 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 140 από  100 τα ανοικτά ΣΜΕ. 

Της ΕΥΡΩΒ με 4966 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 10.922 από 12.152 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,99 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 14986 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 28.046 από 23.600 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 5471 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 13.949 από 16.578 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,36 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 5962 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 20.007 από 17.050.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 18037 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου με 18020 λήξης Ιουνίου, τα 1611 ΣΜΕ της ΔΕΗ  λήξης Μαρτίου και τα 1793 για την επόμενη σειρά, και τα 1461 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Μαρτίου και τα 1736 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο αφορούσε τα 6.000 συμβόλαια για ΕΧΑΕ, στα 3.000 για ΤΕΝΕΡΓ στα 1000 για ΕΤΕ και τα 648 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο  πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

Παρακινδυνευμένη η όποια χρηματιστηριακή ‘πρόβλεψη’, σε αυτή τη συγκυρία που τα βλέμματα όλου του Πλανήτη προσπαθούν να δουν μέσα από την ‘κλειδαρότρυπα’ των κεκλεισμένων θυρών, τις συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων Πλευρών.

Τεράστια ασφαλώς η δύναμη του Διαδικτύου. Πριν από δύο αιώνες, οι επενδυτές με τα γρηγορότερα μέσα μεταφοράς (π.χ. άλογα), ενημερώνονταν πρώτοι για τις εξελίξεις στα μέτωπα των μαχών και τοποθετούνταν στα τότε Χρηματιστήρια Αξιών και Εμπορευμάτων γρηγορότερα από τους υπολοίπους, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Η χθεσινή εντυπωσιακή άνοδος του Γενικού Δείκτη, τον επανέφερε εντός του μεγάλου εύρους τιμών που “σημάδεψε” το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Ένεκα της υψηλότατης μεταβλητότητας, “μπερδεμένοι” οι τεχνικοί δείκτες τάσης (κινητοί μέσοι όροι κλπ), οι οποίοι άλλοτε βρίσκονται πάνω και πολύ γρήγορα κάτω από την τιμή κλεισίματος, δίνοντας έτσι σήματα χαμηλότερης αξιοπιστίας και ενώ τα “stop-loss” τους συχνά τοποθετούνται δυσανάλογα, μακριά από την τιμή ανοίγματος της επενδυτικής θέσης.

Σε εγχώριο επίπεδο, αναμένονται οι αποφάσεις των Οίκων αξιολόγησης σχετικά με το Ελληνικό αξιόχρεο, καθώς και οι προσθήκες Ελληνικών τίτλων στο rebalancing του δείκτη Russell.

Η συμμετοχή οποιασδήποτε Εισηγμένης σε δείκτη τον οποίο κάνουν tracking (ακολουθούν) οι Θεσμικοί, φυσικά και δεν εγγυάται μελλοντικές υπεραποδόσεις, αλλά οπωσδήποτε ενισχύει το αγοραστικό ενδιαφέρον, κάτι που συνεπάγεται υψηλότερη εμπορευσιμότητα και πιθανώς συγκριτικά χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Από την άλλη, αξιόλογοι τίτλοι τους οποίους “ήξεραν λίγοι”, είναι πιθανό να επιστρέψουν σε πιο “φυσιολογικές” αποδόσεις όταν παύσουν να βρίσκονται “κάτω από το ραντάρ”. Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει τα ‘ακροβατικά’ ανάμεσα στις προσπάθειες τιθάσευσης του καλπάζοντα πληθωρισμού και των συνεπειών που επιφέρουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Οικονομία και Αγορές.

Σήμερα

Η Ιαπωνία και οι μετοχές στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας οδήγησαν σε άνοδο τις αγορές μετοχών της Ασίας σήμερα Παρασκευή 18/3, συμμετέχοντας σε ένα ράλι που συνεχίστηκε στη Wall Street χθες τη νύχτα.

Στις 8:45 

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +0,65%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,60%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,40% ψηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -0,03% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε άνοδο +1,19%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +0,07% και ήταν στις 582,13 μονάδες 

Πηγή