Πόλεμος στην Ουκρανία – G7: «Θα λογοδοτήσουν οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου»

Πόλεμος στην Ουκρανία – G7: «Θα λογοδοτήσουν οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου»

Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αμάχους, θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, υπογράμμισαν σήμερα, Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται εδώ και 22 ημέρες.

«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας σε αυτό το δελτίο τύπου, το οποίο αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο AFP.

Ομάδα G7

Αξίζει να αναφερθεί πως τη θέση ότι ο Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου» υιοθέτησε χθες, για πρώτη φορά, ο Τζο Μπαίντεν, ενώ σε ανάλογη προσέγγιση φάνηκεσήμεραπως κινείται και το Λονδίνο.

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα αυτή και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης  «Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό» – Η φράση του Ζελένσκι στους Ευρωπαίους ηγέτες

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή. Το Κρεμλίνο απέρριψε, πάντως, την απόφαση αυτή.

Πηγή