Του Χριστόφορου Τσούφη
H Ρωσική εισβολή στην Ρωσία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την παγκόσμια αγορά τροφίμων. Οι τιμές διεθνώς ανέβαιναν καθώς παρατηρούνταν διαταραχές στην τροφοδοσία σε διάφορα σημεία του πλανήτη εξαιτίας την πανδημίας και των lockdowns που προκαλούσε. Επιπλέον οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν τις σοδειές σε πολλές χώρες τροφοδότες όπως την Κίνα και την Βραζιλία.
Η Ρωσική… μπότα ο καταλύτης της τέλειας καταιγίδας που πλήττει από τα τέλη Φεβρουαρίου τις αγορές τροφίμων. Είναι κανόνας ότι όταν η τροφοδοσία διαταράσσεται οι χώρες θα καταφύγουν σε περιοριστικά μέτρα. Και οι χώρες αυτό έκαναν και τώρα, γιατί δεν είναι μόνο η Ρωσία και η Ουκρανία που δεν μπορούν να εξάγουν, αλλά 20 συνολικά χώρες αυτήν την στιγμή έχουν ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για τις εξαγωγές τροφίμων σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Διατροφικής Πολιτικής κι Έρευνας.
Η Αργεντινή έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές του ονομαστού βοδινού της έως το τέλος του έτους, η Αίγυπτος έως το τέλος Ιουνίου δεν θα τροφοδοτεί με αραβόσιτο,μακαρόνια, φακές και φασόλια. Έως το τέλος του έτους η Ινδία δεν θα εξάγει σιτάρι, το Ιράν πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, και μελιτζάνες και το Πακιστάν ζάχαρη. Μπλόκο στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έχει βάλει η Τυνησία και η Τουρκία σε κρέατα, βούτυρο, ελαιόλαδο, φακές και φασόλια επίσης έως το τέλος του έτους.
Την… νύφη φυσικά πληρώνουν πρώτα και κύρια οι αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Νοτιονατολική Ασία. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον ΟΗΕ ότι χώρες η Ερυθραία και η Μογγολία έχουν ολοκληρωτική εξάρτηση από το σιτάρι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σομαλία και Γεωργία εξαρτώνται κατά περισσότερο από 90% , Λίβανος, Αίγυπτος και Μαδαγασκάρη πλέον του 70%. Πριν από την πανδημία ο ΟΗΕ υπολόγιζε ότι περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωπο σε όλον τον κόσμο βρίσκονταν υπό την απειλή της φτώχειας. Ο αριθμός τους πια έχει εκτοξευθεί σε τουλάχιστον 135 εκατομμύρια.
Το τίμημα για τις ανεπτυγμένες χώρες είναι οι αυξημένες τιμές αφού διαθέτουν και πόρους και δυνατότητες να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας τροφίμων. Προς το παρόν…. Ο Διευθυντής του Παγκοσμίου Προγράμματος Διατροφής Ντέιβιντ Μπίσλει ήταν ξεκάθαρος. Για το 2022 το πρόβλημα παγκοσμίως είναι οι τιμές των τροφίμων. Για το 2023 μπορεί κάλλιστα να είναι η επάρκεια τους…..
Πηγή: skai.gr
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις