Ουκρανία- Πόλεμος: Ισχυρές εκρήξεις σε Μαριούπολη και Κίεβο

Ουκρανία- Πόλεμος: Ισχυρές εκρήξεις σε Μαριούπολη και Κίεβο

Διανύουμε «τις πιο σκοτεινές ώρες για την Ευρώπη από τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», δήλωσε ο Τζόζεφ Μπορέλ, ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Η ολομέτωπη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία αποτελεί αναμφίβολα σημείο καμπής μετά το 1945 στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου.

war Ukraine

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν να εξελίσσεται στη γειτονιά τους μια σύρραξη, μετά από δεκαετίες σχετικής ειρηνικής συνύπαρξης στην ήπειρό μας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εισβάλει σε μια γειτονική χώρα και μάλιστα το ανακοίνωσε θριαμβευτικά με τηλεοπτικό του διάγγελμα. Όσο και αν κάποιοι βλέπουν με «κατανόηση» το «ξανθό γένος», όποιο δίκιο και αν είχε η Μόσχα ζητώντας εγγυήσεις για την ασφάλειά της, το έχει χάσει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ποτέ λύση και η 24η Φεβρουαρίου 2022 θα γραφτεί ανεξίτηλα ως «μαύρη ημέρα» στην ευρωπαϊκή ιστορία. Όπως το ίδιο ανεξίτηλα και με μαύρο χρώμα έχουν γραφτεί ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία και οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κόσοβο, από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου του 1999.

CNN: Russia attacks Ukraine

«Στόχος μας είναι να προστατευθούν άνθρωποι που έχουν υποστεί κακοποίηση και γενοκτονία για οκτώ χρόνια», υποστήριξε ο Πούτιν στο διάγγελμά του. Την ίδια γλώσσα είχαν χρησιμοποιήσει πριν 23 χρόνια και οι αντίπαλοί του. Είναι μια γλώσσα ψέματος, βίας και κυνικής ωμότητας. Μια γλώσσα όπως την ξέρουμε από τις πιο σκοτεινές μέρες της Ευρώπης.

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει τώρα να αντιδράσουν. Εάν η ΕΕ δεν υπερασπιστεί αποφασιστικά τις αξίες της, τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατικής επίλυσης των συγκρούσεων και του απαραβίαστου των συνόρων, θα μπορούσε να καταρρεύσει ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης.

Δείτε επίσης  Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία του κόσμου: Έλατα βυθισμένα σε μια λίμνη απόκοσμης ομορφιάς…

Ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα του Πούτιν για τον πόλεμο, είναι σαφές ότι στην πράξη θέλει να χαράξει νέα σύνορα στην Ευρώπη: «Αυτό είναι το σημείο καμπής είναι το σημείο αναφοράς για την αντίδραση της ΕΕ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Τα μαθήματα από την Γιουγκοσλαβία ισχύουν και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο νέος κόσμος του Πούτιν επιβάλλει νέες απαντήσεις».

Πηγή