Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυξάνεται η οργή εναντίον του Νετανιάχου

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυξάνεται η οργή εναντίον του Νετανιάχου

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έριξε τις αντιστάσεις και επέτρεψε την επίθεση της Χαμάς

Όσο πάει και αυξάνεται η οργή των Ισραηλινών απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία οι πολίτες κατηγορούν ότι έριξε τις αντιστάσεις και έσυρε την χώρα στον πόλεμο με την Χαμάς στην Γάζα. Η οργή για τον θάνατο περίπου 1.300 Ισραηλινών τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο καθώς ο Νετανιάχου παρουσιάζε τον εαυτό του ως έναν έμπειρο πολιτικό που μπορεί να προβλέψει τις απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η απαγόρευση εισόδου ενός υπουργού σε νοσοκομείο. ‘Ενα άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου πήγε να παρηγορήσει τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και ήρθε αντιμέτωπο με την οργή τους, με κάποιους να τον χαρακτηρίζουν «προδότη» και «ηλίθιο».

Διαβάστε επίσης: Ημέρες οργής κατά ΗΠΑ και Δύσης στον αραβικό κόσμο

Μεγάλη πόλωση και για την δικαστική μεταρρύθμιση

Στο μεταξύ μεγάλη παραμένει η πόλωση στην κοινωνία της χώρας με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος την οποία προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου –η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ—, εξαιτίας της οποίας κάποιοι έφεδροι του στρατού αρνήθηκαν να υπηρετήσουν δημιουργώντας αμφιβολίες για την ετοιμότητα του ισραηλινού στρατού.

«Η πανωλεθρία του Οκτωβρίου του 2023», ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Yediot Ahronoth, μια αναφορά στην αποτυχία του Ισραήλ να προλάβει την επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας τον Οκτώβριο του 1973, η οποία τελικά οδήγησε σε παραίτηση την κυβέρνηση της Γκόλντα Μεΐρ. Ο Αμότζ Άσα- Ελ, ερευνητής στο ινστιτούτο Shalom Hartman στην Ιερουσαλήμ, προέβλεψε ότι ο Νετανιάχου και το κόμμα του Λικούντ θα έχουν αντίστοιχη τύχη.

Δείτε επίσης  Μπάιντεν για Ουκρανία: Η Ρωσία μπορεί να εισβάλει τις επόμενες ημέρες – Δεν θα επικοινωνήσω με τον Πούτιν

«Δεν έχει σημασία αν θα συσταθεί επιτροπή έρευνας ή όχι, αν θα παραδεχθεί το λάθος του. Το μόνο που έχει σημασία είναι τι πιστεύει ‘ο μέσος Ισραηλινός’, το οποίο είναι ότι πρόκειται για φιάσκο για το οποίο ευθύνεται ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο Άσα- Ελ στο Reuters. «Θα φύγει και μαζί του όλο το κατεστημένο του», εκτίμησε.

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ για τον πύραυλο στο νοσοκομείο της Γάζας

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση;

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv έδειξε ότι το 21% των Ισραηλινών επιθυμεί ο Νετανιάχου να παραμείνει πρωθυπουργός μετά το τέλος του πολέμου. Το 66% όμως δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι «κάποιος άλλος», ενώ το 13% ήταν αναποφάσιστο.

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Λικούντ θα έχανε το ένα τρίτο των εδρών του στην Κνεσέτ, ενώ αυτές του κεντρώου κόμματος του αντιπάλου του Νετανιάχου, του Μπένι Γκαντς, θα αυξάνονταν κατά ένα τρίτο.

Ισραηλινοί πιστεύουν ότι για την πανωλεθρία του Οκτωβρίου φταίει ο Νετανιάχου

Έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο

Όμως οι Ισραηλινοί τώρα δεν θέλουν εκλογές. Θέλουν να αναληφθεί δράση και, καθώς είναι ενδεχόμενη μια χερσαία επιχείρηση του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γκαντς, πρώην στρατιωτικός, άφησε στην άκρη τις πολιτικές του διαφορές με τον Νετανιάχου και συμμετέχει στο έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Συναντήθηκε με τους συγγενείς των περίπου 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, χωρίς την παρουσία καμερών. Εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων, η σύζυγός του επισκέφθηκε μία οικογένεια που πενθεί.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

Επίσης ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει καμία δήλωση με την οποία να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών παραδέχθηκαν ότι απέτυχαν να προλάβουν και να αποτρέψουν τη χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην ιστορία του Το Ισραήλ.

Δείτε επίσης  Ιράν: Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ στηλιτεύει τις «καταστροφικές» συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ

Τι λένε οι αναλυτές για τον πόλεμο στην Γάζα;

Στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, στο μεταξύ ο Νετανιάχου θα ωφεληθεί από μια πολιτική εκεχειρία, σημείωσε ο Άσα- Ελ. Κάποιοι σχολιαστές εξάλλου εκτιμούν ότι το ρήγμα στην ισραηλινή κοινωνία, και ο βαθμός στον οποίο αυτό υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια, δεν οφείλεται αποκλειστικά στον Νετανιάχου.

Διαβάστε επίσης: Guerre Israël-Hamas : ce que l’on sait de la frappe sur un hôpital de Gaza qui a fait des centaines de morts

«Ξεχάσαμε ότι είμαστε αδέλφια και βρεθήκαμε σε πόλεμο», έγραψε στο Telegram ο Αμίτ Σεγκάλ πολιτικός αναλυτής στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12. «Δεν είναι πολύ αργά για να το διορθώσουμε. Σταματήστε να τσακώνεστε- τώρα». Ωστόσο ο Άσα- Ελ παρατήρησε ότι αυξάνεται η οργή των πολιτών εναντίον κάποιων υπουργών, ενώ διαφωνίες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Ακούς ανθρώπους στον δρόμο που στηρίζουν το Λικούντ να μιλάνε για αυτούς με αναμφίβολη εχθρότητα», επεσήμανε ο Άσα- Ελ. «Η οργή θα αυξηθεί και αυτή η προφανής προσπάθεια του Νετανιάχου να αποφύγει τις ευθύνες του απλώς εξοργίζει περισσότερο τους ανθρώπους. Δεν φαίνεται να μπορεί να πει: ‘τα κάναμε θάλασσα’».

Πηγή