Δραματικές ώρες ζουν στην Τουρκία και την Συρία με τα σωστικά συνεργεία να δουλεύουν συνεχώς στα συντρίμμια που άφησε ο φονικός σεισμός.
Δραματικές ώρες περνάει η Τουρκία και η Συρία μετά τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο φονικός σεισμός. Από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, τα σωστικά συνέργεια εργάζονται συνεχώς για να απεγκλωβίσουν όλους όσους έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων στη νότια Τουρκία.
Ακόμη, ο μακάβριος απολογισμός των νεκρών συνεχίζεται, πλησιάζοντας τους 5.000 ανθρώπους, αν αθροιστούν οι θάνατοι από Τουρκία και Συρία. Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Διαβάστε επίσης: Σεισμός Τουρκία: Ώρες αγωνίας στα συντρίμμια και έρευνες για επιζώντες εν μέσω παγετού
#BREAKING Death toll from earthquakes in southern Türkiye rises to 2,921, with 15,834 injuries, says disaster agency pic.twitter.com/tdMh5F2g8y
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 7, 2023
Συνεχίζονται οι σεισμοί
Δεν έχει σταματήσει να τρέμει η γη στην Τουρκία. Τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός στην κεντρική Τουρκία. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.
Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής. Καθώς πριν από το 5,3 και μετά από αυτόν υπήρξαν μετασεισμοί από 3 μέχρι 4,7 Ρίχτερ.
“Mustafa sahip çık kardeşlerine…”#deprem pic.twitter.com/ObhzHAfUFN
— GZT (@gztcom) February 6, 2023
Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των νεκρών
Τα στοιχεία που ισχύουν μέχρι τώρα δείχνουν ότι 4.365 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το σεισμό σε Τουρκία – Συρία. Από αυτούς, οι 2.921 σκοτώθηκαν στην Τουρκία και 1.444 στην Συρία. Στην Τουρκία οι τραυματίες για την ώρα είναι 15.834.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Συρίας, 711 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.431 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).
Διαβάστε επίσης: Σεισμός: Δραματική εκτίμηση για 25.000 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία
Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 733 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.
Ποιες περιοχές έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα
Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.
Τουλάχιστον 2.834 κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 14.483 ενώ 7.840 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία. Το 1939 σεισμός 7,9 βαθμών στο Ερζιντζάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους. Σήμερα, όμως, εννέα ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου (04:17 τοπική ώρα) ακολούθησε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών.
Φτάνει άμεσα η διεθνής βοήθεια στην Τουρκία
Διαβάστε επίσης: Εικόνες αποκάλυψης σε Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό
Μέσα στην ημέρα αναμένεται να φτάσουν και άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, κυρίως από τη Γαλλία και το Κατάρ.
Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας στην Άγκυρα.
Σχετικά με την ελληνική αποστολή, αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα. Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Ομάδες διασωστών ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια του κρατικού νοσοκομείου του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), το οποίο ισοπεδώθηκε εν μέρει από τους σεισμούς.Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στην περιοχή, ένας τραυματίας ανασύρθηκε από τα χαλάσματα.
Οι διασώστες σκαρφάλωσαν σε έναν μεγάλο σωρό από τσιμέντο και τούβλα, που κάποτε ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου. Παρά τη βροχή και το κρύο, ελπίζουν ότι θα βρουν και άλλους ζωντανούς. Οι γεννήτριες δουλεύουν συνεχώς, δίνοντας φως στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης: Η αγορά εργασίας στο dark web – Περιζήτητοι οι προγραμματιστές κακόβουλων λογισμικών
Πολλοί συγγενείς ασθενών έχουν συγκεντρωθεί, περιμένοντας να μάθουν μια είδηση για τους αγαπημένους τους.
Στο τμήμα του νοσοκομείου που στέκει ακόμη όρθιο, γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν τους τραυματίες, εν μέσω χάους. Καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν, πολλοί φτάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, δεκάδες κείτονται ξαπλωμένοι σε στρώματα στο πάτωμα, πλάι στην είσοδο του νοσοκομείου.
Εικόνες χάους στην Τουρκία
Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια γεμίζουν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους.
Κάτω από μια άμορφη μάζα συντριμμιών στη νότια επαρχία Χατάι, η φωνή μιας γυναίκας που εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν. Σε μικρή απόσταση, το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού. Κλαίγοντας καθώς πέφτει παγωμένη βροχή, ο Ντενίζ σφίγγει τα χέρια, ψάχνει λόγια για να εκφράσει την απόγνωσή του.
«Κάνουν θορύβους, φωνάζουν – δεν έρχεται κανένας. Χαθήκαμε. Καταστραφήκαμε. Θεέ μου… Φωνάζουν, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί».
Οι θερμοκρασίες έπεσαν γύρω στο μηδέν τη νύχτα, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους. Στην Καχρανμαρμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από υπαίθριες φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν κάπως.
«Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το σπίτι», αφηγείται ο Νεσέτ Γκιουλέρ, έχοντας γύρω του τα τέσσερα παιδιά του, κοντά σε μια από τις φωτιές. «Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμε…». Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS από τον Αύγουστο του 2021 σε παγκόσμια κλίμακα.
#Turkey and #Syria #earthquake ,at least 3,800 people confirmed dead after major quakes with number set to rise. According to @WHO
the death troll can cross 10,000. May Allah protect our Muslim brother and sisters #Turkiye#İstanbul #PrayForTurkey #TurkeyEarthquake #زلزال pic.twitter.com/gsdNORX5OI
— M. Asim Saddiqi (@Muhamma57916316) February 7, 2023
Εθνικό πένθος μέχρι την Κυριακή με εντολή Ερντογάν
Μετά τους δύο φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία, ο Ερντογάν προβαίνει στην κήρυξη εθνικού πένθους επτά ημερών. Σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου επισυνάπτεται και σχετικό έγγραφο, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής (12/2).
«Εξαιτίας των σεισμών που έλαβαν χώρα στη χώρα στις 6 Φεβρουαρίου 2023, ανακοινώνεται μία περίοδος εθνικού πένθους επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι το ηλιοβασίλεμα της Κυριακής, 12 Φεβρουαρίου 2023 σε όλη τη χώρα μας και στις ξένες αντιπροσωπείες μας».
6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir. pic.twitter.com/WsXvTpyr6y
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) February 6, 2023
Ομάδα βόλεϊ αγοριών και κοριτσιών καθώς και φοιτητές που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν, απ’ όπου έστειλαν ηχητικό μήνυμα, ζητώντας βοήθεια.
Στο ξενοδοχείο «Isias», όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είχαν καταλύσει και 43 φοιτητές που βρίσκονταν σ’ εκπαιδευτική εκδρομή τουριστικών ξεναγών από διάφορα πανεπιστήμια.
Μετέδωσαν, επίσης, ηχητικό μήνυμα που φέρεται να έστειλαν από τα συντρίμμια, ζητώντας βοήθεια:
«Διατηρούμε αρκετά καλά τη συνείδησή μας αυτή τη στιγμή. Είμαι ο Ali Osman Aydin. Εχω μαζί μου τον Nazim Harput. Nazim Can Harput. Ημασταν στο ξενοδοχείο Isias. Το κτίριο κατέρρευσε πάνω μας. Βλέπουμε έξω. Ο κόσμος έφτασε σ’ εμάς. Αλλά δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι. Το AFAD (σ.σ.: η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Τουρκίας) πρέπει να έρθει εδώ.
»Όχι πολίτες. Έχουμε πιεί αρκετά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα μας ηρεμούν λίγο. Αλλά δεν αντέχουμε άλλο. Κοίτα, βλέπω έξω. Εδώ υπάρχει χώρος στάθμευσης. Υπάρχει μια μικρή οροφή στην κορυφή του πάρκινγκ. Βλέπω τη Right Decision Educational Institutions. Παρακαλώ AFAD, ασθενοφόρο, κάτι, ελάτε. Βοήθεια».
Μπορεί ο σεισμός αυτός να επηρεάσει την Ελλάδα
Ο Άκης Τσελέντης μίλησε για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο φονικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία και την Συρία. Όπως τόνισε ο σεισμολόγος στην ΕΡΤ «το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας που έγινε ο σημερινός σεισμός, το οποίο είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα, και η κατευθυντικότητά του δείχνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την Ελλάδα», σημειώνοντας ωστόσο πως πάνω στο ρήγμα μπορεί να έχουμε μετατοπίσεις επικέντρων.
«Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ προκάλεσε μια μετατόπιση πάνω στο ρήγμα και διήγειρε άλλο κομμάτι του ρήγματος, γύρω στα 200 χλμ. και έκανε ένα δεύτερο σεισμό, ανεξάρτητο, πάνω όμως στο ίδιο ρήγμα. Αυτό φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης τονίζοντας ότι «η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει μήνες και με μεγάλα γεγονότα, της τάξης των 7 Ρίχτερ».
Σε ερώτηση για τον αν μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος από ένα τέτοιο σεισμό και αν ναι, ποιο θα ήταν το μέγεθος που μπορεί να προκύψει, ο κ. Τσελέντης είπε ότι η «πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η Κύπρος είναι σχετικά μικρή αλλά υπαρκτή, αλλά αν θα γίνει θα είναι στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ η απόσταση από τα αστικά κέντρα της Κύπρου θα είναι σχετικά μεγάλη, θα παρεμβάλλεται το θαλασσινό νερό, επομένως δεν θα έχουμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις.
Επιπλέον, ο δομικός ιστός της Κύπρου είναι φτιαγμένος με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει σύγκριση των βλαβών που έγιναν στην Τουρκία με το αν γίνει κάτι στην Κύπρο. Ο σεισμός που θα γίνει εκεί θα είναι το πολύ 6,5, αλλά θα είναι στη θάλασσα, δεν θα επηρεάσει το νησί», τόνισε.
Στην ερώτηση για το αν περίμενε πως θα συμβεί ένας τέτοιος μεγάλος σεισμός ο κ.Τσελέντης τόνισε πως η περιοχή αυτή που «βρίσκεται στα όρια των δύο μεγάλων πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας, είναι γνωστό ότι δίνει πολύ μεγάλα γεγονότα, σίγουρα είχε μαζέψει πολλή ενέργεια και κάποια στιγμή θα έδινε μεγάλο σεισμό, επομένως δεν με εξέπληξε όπως και πολλούς συναδέλφους».