Ο υπόκοσμος χρησιμοποιεί το bitcoin για παράνομες συναλλαγές

Ο υπόκοσμος χρησιμοποιεί το bitcoin για παράνομες συναλλαγές

Bitcoin: Ένα νέο «εργαλείο» στα χέρια της μαφίας

Τo bitcoin χάνει την λάμψη που είχε για κάποιους από τους παλαιότερους και πιο ενθουσιώδεις χρήστες του, τους εγκληματίες. Με τις αρχές να στρέφουν την προσοχή του στο bitcoin o υπόκοσμος στρέφεται σε άλλα πιο κρυφά κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε επίσης: Περιζήτητοι οι προγραμματιστές κακόβουλων λογισμικών

Τα συγκεκριμένα ψηφιακά νομίσματα όπως το monero, που είναι σχεδιασμένα για να κάνουν πιο δύσκολη την παρακολούθηση των ιδιοκτητών τους, σημειώνουν άνοδο τους τελευταίους μήνες καθώς οι αστυνομικές Αρχές υιοθετούν εργαλεία παρακολούθησης ατόμων που έχουν bitcoins. Πολλές εταιρείες στατιστικών αναλύσεων όπως η Chainalysis γίνονται καλύτερες στο να εντοπίζουν ψηφιακούς θησαυρούς που συνδέονται με το έγκλημα ή το ξέπλυμα χρήματος, προειδοποιώντας τις Αρχές και αποτρέποντας τις μετατροπές των ψηφιακών νομισμάτων σε «παραδοσιακό χρήμα».

Η Europol είχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από τρεις μήνες αναφέροντας σε μια έκθεσή της ότι «άλλα κρυπτονομίσματα όπως το monero, το ethereum και το Zcash κερδίζουν έδαφος στο ψηφιακό υπόκοσμο». Διαδικτυακοί εκβιαστές που κλειδώνουν υπολογιστές και ζητούν «λύτρα» από τους ιδιοκτήτες τους πλέον πληρώνονται σε αυτά τα νομίσματα και όχι σε bitcoin.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: 5 μεγάλοι κίνδυνοι για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα

Νέοι φόβοι στις αγορές: Τα crypto απειλούν και τις τράπεζες

Για τους εκβιαστές το monero είναι τώρα «ένα από τα αγαπημένα, αν όχι το αγαπημένο κρυπτονόμισμα», αναφέρει ο Ματ Σουίς, ιδρυτής της εταιρείας ασφαλείας με έδρα το Ντουμπάι, Comae Technologies. H αξία του monero τετραπλασιάστηκε τους τελευταίους δύο μήνες του 2017 φθάνοντας τα 349 δολάρια, σύμφωνα με τον coinmarketcap.com. Αυτό σημαίνει πως το monero αύξησε την αξία του γρηγορότερα από το bitcoin το οποίο διπλασιάστηκε σε αξία το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους.

Δείτε επίσης  Ούτε στους... Transformers-Το σχέδιο για το επαναστατικό οff-road αυτοκίνητο Huntress

Διαβάστε επίσης: Τι κινδύνους κρύβει το bitcoin και πρέπει να προσέξουμε

Οι εγκληματίες στρέφονται στο monero επειδή η τεχνολογία πίσω από το bitcoin μπορεί να δουλέψει και εναντίον τους. Το blockchain, το ψηφιακό «λογιστικό βιβλίο» καταγράφει ποιες διευθύνσεις κάνουν συναλλαγές αλλά και την ακριβή ώρα και το ποσό της κάθε συναλλαγής, δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδείξεις.

Η χρήση κρυπτονομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες

Οι ντετέκτιβ έχουν αναπτύξει τεχνικές και βάσεις δεδομένων για να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες. Για παράδειγμα αν μια συγκεκριμένη καφετέρια είναι γνωστό ότι έχει μια διεύθυνση bitcoin και ένα ψηφιακό πορτοφόλι που χρησιμοποιεί κάποιος εκβιαστής μεταφέρει το ίδιο ποσό εκεί κάθε πρωί στις 9 η Αστυνομία ξέρει που θα πρέπει να πάει για να τον συλλάβει.

Διαβάστε επίσης: Τι κινδύνους κρύβουν τα κρυπτονομίσματα;

Το monero που ξεκίνησε το 2014 λειτουργεί πολύ διαφορετικά. Κρυπτογραφεί την διεύθυνση του παραλήπτη στο blockchain και δημιουργεί ψεύτικες διευθύνσεις για να αποκρύψει τον πραγματικό αποστολέα. Επίσης κρύβει και το ποσό της κάθε συναλλαγής.

Ο πιο σημαντικός αντίπαλος του monero είναι το Zcash, το οποίο αντί να δημιουργεί ψεύτικε ς διευθύνσεις κρυπτογραφεί τις πραγματικές διευθύνσεις των αποστολέων καθιστώντας αδύνατον τον εντοπισμό τους.

Πηγή