Το 20% τον εργαζομένων κάνει και δεύτερη δουλειά

Το 20% τον εργαζομένων κάνει και δεύτερη δουλειά

Εργασία: Το 20% των εργαζόμενων έχει και δεύτερη δουλειά για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες

Αποκαλυπτική έρευνα για τους χαμηλούς μισθούς και τους απλήρωτους λογαριασμούς

Οι χαμηλοί μισθοί, ο υψηλός πληθωρισμός, οι αυξανόμενες δαπάνες για την πληρωμή δανείων και ενοικίων και ένα συνολικά «βαρύ» οικονομικό κλίμα που έχει «ματώσει τις τσέπες» των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους παγκοσμίως στο να κάνουν δεύτερη δουλειά.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας «Hopes and Fears» που δημοσίευσε η PwC, η οποία αφορά το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό και παρουσιάζει αναλυτικά τις οικονομικές δυσκολίες των εργαζομένων, μελετώντας τις απαντήσεις 54.000 ατόμων από 46 χώρες.

ftoheia-stin-ellada

Σχεδόν υποχρεωτική η δεύτερη δουλειά

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις από την δυσχερή οικονομική κατάσταση ενός μεγάλου μέρους των εργαζόμενων -τόσο ψυχικά όσο και σωματικά – μπορεί να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, καθώς κάθε χρόνο και περισσότεροι αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά. Το 21% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι εργάζεται σε παραπάνω από μια δουλειά—ένα ποσοστό που είναι ακόμα υψηλότερο για άτομα που δυσκολεύονται κάθε μήνα να πληρώσουν τους λογαριασμούς (24%) ή δεν μπορούν να τους πληρώσουν τις περισσότερες φορές (27%).

Διαβάστε επίσης: Ποιοι τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στης διακοπές τους στην Ελλάδα

Η οικονομική πίεση και η ανάγκη για αναζήτηση υψηλότερων μισθών είναι σίγουρα παράγοντες στην αυξημένη προθυμία των ερωτηθέντων να αναζητήσουν νέα δουλειά. Παρά τη σημερινή οικονομική αβεβαιότητα, ένα υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων δηλώνει ότι σχεδιάζει να αλλάξει δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες από ό,τι πέρυσι (26% έναντι 19%). Και παρόλο που πολλοί άνθρωποι με δεύτερη εργασία αναφέρουν την ευκαιρία να μάθουν νέες δεξιότητες ως έναν λόγο (36%), ένα ποσοστό 69% δήλωσε ότι αναγκάζεται να εργαστεί σε δεύτερη δουλειά λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Δείτε επίσης  Αυτά είναι τα παπούτσια που θα φοράμε φέτος στις Γιορτές

Αδυναμία πληρωμής λογαριασμών

Το ποσοστό των εργαζομένων που λένε ότι τους περισσεύουν χρήματα στο τέλος του μήνα μειώθηκε στο 38% φέτος, από 47% το 2022 – το μοναδικό θετικό εύρημα της έρευνας. Αλλά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα αυξήθηκε στο 17% από 12% πέρυσι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το οικονομικό αδιέξοδο βαρύνει περισσότερο τις εθνοτικές μειονότητες σε κάθε χώρα συγκριτικά με τους «ντόπιους» πληθυσμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος οι εργαζόμενοι χωρίς εξειδικευμένη κατάρτιση είναι πιθανότερο να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (17%), σε σύγκριση με το 11% των ερωτηθέντων που είχαν εξειδικευμένες δεξιότητες.

Διαβάστε επίσης: Πότε πρέπει να πουλήσετε μια μετοχή;

Το οικονομικό άγχος είναι εξουθενωτικό για τους εργαζομένους, και εν τέλει και για τις εταιρείες. Πρόσφατη έρευνα της PwC σχετικά με την οικονομική ευημερία των εργαζομένων έδειξε ότι το οικονομικό στρες – εκτός από το ότι βλάπτει τη συναισθηματική και σωματική ευημερία των ανθρώπων – βλάπτει την παραγωγικότητα και τη δέσμευσή τους στην εταιρεία. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με οικονομικά στρες είχαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν απόσπαση προσοχής κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Νέες δεξιότητες εργασίας

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ του οικονομικού στρες και της εστίασης των εργαζομένων στην αναβάθμιση δεξιοτήτων. Αν και το 62% όσων μπορούν να πληρώσουν άνετα τους λογαριασμούς δηλώνουν ότι αναζητούν ενεργά νέες ευκαιρίες για να μάθουν νέες δεξιότητες, το ποσοστό πέφτει στο 50% για όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ​​τις περισσότερες φορές.

Δείτε επίσης  Η Γη της Ελιάς: Η Μαργαρίτα και ο Αλέξης αρνούνται να πιστέψουν πως ο Θεοδόσης τούς εγκατέλειψε για δεύτερη φορά

Διαβάστε επίσης: Δείξε τον κώλο σου στο Onlyfans και γίνε διάσημη

Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις;

Οι οικονομικές επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ασκούν πίεση στις εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού μισθού και του κόστους ζωής. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα αποζημίωσης για να προσελκύσουν νέους υποψηφίους—και ότι δεν χάνουν τους καλύτερους υπαλλήλους από ανταγωνιστές με υψηλότερες αποδοχές.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν επίσης, να δημιουργήσουν προγράμματα βοήθειας εργαζομένων που προσφέρουν εμπιστευτική συμβουλευτική, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης για χρέη και χρηματοοικονομική καθοδήγηση.

Πηγή: