«Πίσω από το τιμόνι κάνω μπίζνες, μέσα στην Αθήνα κάνω μπίζνες, όλοι μας δουλεύουμε τις νύχτες, τρώω τα λεφτά μου στις π…..ες και τα sneakers…». Αυτοί ήταν οι στίχοι που άκουγες πιο συχνά από κάθε άλλους το καλοκαίρι του 2019. Στα αυτοκίνητα, στα κλαμπ, στις πλατείες, αλλά και στα βίντεο που κατέκλυζαν το Facebook και το Instagram. Δημιουργός του τραγουδιού, ο Κλαούντιο Δέσπο ή Τοκέλ όπως τον γνωρίζουν όλοι. Eνα όνομα που εμπνεύστηκε από έναν ψυχίατρο ο οποίος τον βοήθησε στις κρίσεις πανικού που είχε από μικρή ηλικία, σε βαθμό να μην αναγνωρίζει ούτε τη μητέρα του. Αυτός ο ψυχολόγος-ψυχίατρος είχε ένα κανάλι στο YouTube με το όνομα Toquel, γεγονός που τράβηξε αμέσως την προσοχή του Κλαούντιο, με αποτέλεσμα να το υιοθετήσει ως καλλιτεχνικό του. Το τραγούδι «Μπίζνες» έφτασε τα 10 εκατομμύρια προβολές, ενώ το 2019 ήταν το τρίτο μεταξύ των δέκα πιο δημοφιλών βιντεοκλίπ στο YouTube. Ο γεννημένος στο Τεπελένι της Αλβανίας Τοκέλ έρχεται στη επιφάνεια όχι για κάποια νέα επιτυχία του, αλλά για τον καβγά και τον ξυλοδαρμό που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες σε γνωστό κλαμπ της αχαϊκής πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη σκηνή. Ατομα της παρέας του Τοκέλ ήρθαν στα χέρια με θαμώνες του μαγαζιού για λόγο που ούτε ο ίδιος ο τράπερ ξεκαθάρισε, παρά μόνο ζήτησε συγγνώμη από όλους όσοι βρέθηκαν εκεί για να τον ακούσουν.
Μάλιστα χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να τελειώσει ο άγριος καβγάς εξαιτίας του οποίου τραυματίστηκαν κάποιοι από τους θαμώνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τοκέλ έρχεται αντιμέτωπος με τη βία και τους τσακωμούς. Κατά τα παιδικά του χρόνια, σε ηλικία 4-5 ετών, γινόταν μάρτυρας των ξυλοδαρμών της μητέρας του από τον πατέρα του, ο οποίος είχε μπλέξει με τον τζόγο δαπανώντας τα χρήματα που έβγαζε από τις δουλειές που έκανε, κυρίως υδραυλικά, ηλεκτρικά και μερεμέτια σε σπίτια και οικοδομές της Κρήτης.
Το «μπουνίδι…» Σε ηλικία 9 μηνών ο Τοκέλ ήρθε παράτυπα από την Αλβανία στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον μαζί με τη μητέρα και τα δύο του αδέλφια. «Στην Ελλάδα είμαι 25 χρόνια, από 9 μηνών που ήρθα από το Τεπελένι της Αλβανίας στην πλάτη του πατέρα και της μάνας μου. Παράνομα ήταν, γιατί φτιάξαμε χαρτιά ψεύτικα. Ημασταν παράτυποι όμως, όχι παράνομοι. Ο πατέρας μου ήταν ο man για όλα, που λέμε. Εκανε υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, μερεμέτια και η μάνα μου ήταν καθαρίστρια και πρόσεχε μια γυναίκα που ήταν δίπλα από το σπίτι μας. Μέχρι ένα σημείο τα παιδικά μου χρόνια ήταν ωραία. Με το που πήγα στο Δημοτικό ξεκίνησαν τα προβλήματα. Φασαρίες μέσα στο σπίτι, ο πατέρας μου ήταν σκληρός και η μάνα μου αρρώστησε. Δεν έπινε ο πατέρας μου, αλλά έμπλεξε με τον τζόγο. Επαιζε πολύ. Την κακοποιούσε τη μάνα μου. Εχει φάει ξύλο, δεν είναι ψέμα, πολύ ξύλο, και είχα μπει και στη μέση και έπεσε μπουνίδι με τον πατέρα μου», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή του ALPHA «Πρωταγωνιστές» και στον Σταύρο Θεοδωράκη, ισχυριζόμενος ότι ξέρει και άλλους που το κάνουν. «Συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Ξέρω και άλλους που το κάνουν. Από την Αλβανία, από τη Βουλγαρία, από τη Ρουμανία, από την Ελλάδα, από όπου θες. Πολλοί πατεράδες έχουν τα δικά τους θέματα, τα δικά τους ψυχολογικά και ξεσπάνε στη γυναίκα».
Ο πατέρας του έφυγε από το σπίτι όταν εκείνος ήταν περίπου 9 ετών και έκανε οικογένεια με άλλη γυναίκα στην Αλβανία. Ο μικρός Κλαούντιο τότε ξεκίνησε να εργάζεται και να βοηθά τη μητέρα του στο καθάρισμα σπιτιών, ενώ όταν ήταν έφηβος δούλεψε σε λαϊκή αγορά αλλά και σε ένα επιπλάδικο. Το σχολείο το τελείωσε με τα χίλια ζόρια και μόνο το Γυμνάσιο.
Η τραπ
Με τη μουσική άρχισε να ασχολείται από την ΣΤ’ Δημοτικού, ενώ η ραπ τον μαγνήτισε όταν κάποια μέρα ο μεγάλος του αδελφός έφερε στο σπίτι την ταινία «8 mile» με τον γνωστό ράπερ Εμινεμ. «Οταν είδα την ταινία έφαγα τρελό κόλλημα», θα πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Από τότε άρχισε να ασχολείται με τους στίχους και τη μουσική. «Είμαι αυτοδίδακτος 100%» θα πει. Οταν επισκεπτόταν στούντιο φίλων του ή άλλων επαγγελματιών του χώρου, ρουφούσε σαν σφουγγάρι κινήσεις, μουσικές και στίχους, κάνοντας αργότερα τις δικές του παραγωγές. Από το 2008 ξεκίνησε σιγά-σιγά να γράφει και να βγάζει τα τραγούδια του, αλλά η επιτυχία ήρθε μετά από 11 χρόνια, το 2019. Μέχρι τότε ο Κλαούντιο είχε κάνει 6 άλμπουμ τα οποία δεν είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και δεν του έδιναν τα απαραίτητα χρήματα για να ζήσει. Αυτά τα έβγαζε από παράνομες δραστηριότητες και δουλειές που δεν ήταν ποτέ σταθερές. Μέσα στις παράνομες δραστηριότητες ήταν και το μικροεμπόριο ναρκωτικών, χασίς και κοκαΐνης.
Λίγο προτού έρθει από το Ηράκλειο της Κρήτης στην Αθήνα, βρέθηκε με τη μητέρα του στην Κέρκυρα όπου έμειναν περίπου 8 μήνες και μετά επέστρεψαν στην Κρήτη. Κάποια από τα τραγούδια που έβγαζε τα έστελνε σε δισκογραφικές, με αποτέλεσμα να τον καλέσουν σε κάποια διαφημιστικά όπου χρειάζονταν ράπερ, βγάζοντας κάποια καλά χρήματα. Με αυτά ήρθε στην Αθήνα.
Αγόρασε ηχεία, υπολογιστή και έκανε ένα μικρό στούντιο. Αλλά χρήματα αρκετά δεν έβγαζε και μαζί με τον μεγάλο του αδελφό έκαναν μικροεμπόριο ναρκωτικών, ώσπου συνειδητοποίησε ότι αν το συνέχιζε θα κατέληγε στη φυλακή, όπως είχε γίνει με άλλους φίλους του. Στο στούντιο γράφει κομμάτια, φτιάχνει τις δικές του παραγωγές, αλλά όπως προαναφέρθηκε η μεγάλη επιτυχία θα έρθει το 2019 με το 7ο άλμπουμ του και το τραγούδι «Μπίζνες». Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες το τραγούδι κάνει πάνω από 9,5 εκατομμύρια προβολές στο YouTube ενώ βρίσκεται στο Νο1 του Τοπ 50 στο Greek Spotify για 16 ημέρες. Εχει κάνει συμβόλαιο με τη Minos EMI, θυγατρική της Universal, και με τα πρώτα καλά χρήματα που βγάζει αγοράζει ένα σπορ κουπέ αυτοκίνητο. Το 2020 κυκλοφορεί ακόμη μια επιτυχία του με τίτλο «Πιστόλι», όπου μετρά 17 εκατομμύρια προβολές, ενώ τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε το τραγούδι «Διαμάντια», έχοντας πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές.
Τα βιώματα
Παιδί τυχερό, αλλά βασανισμένο θα πουν κάποιοι που τον γνωρίζουν, αφού από μικρός εκτός από τα δικά του προβλήματα με τις κρίσεις πανικού είχε να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα υγείας της μητέρας του η οποία πάσχει από Πάρκινσον. Εκείνο όμως το γεγονός που τον σημάδεψε ήταν ο θάνατος του μεγάλου του αδελφού με μοτοσικλέτα, κάτι που τον έκανε να μισεί τις μηχανές. Οι περισσότεροι στίχοι των τραγουδιών του είναι από προσωπικά βιώματα, ενώ όπως ο ίδιος έχει δηλώσει κατά καιρούς «τα τραγούδια μου απευθύνονται σε εκείνους που η ζωή τους ζόρισε, αλλά στο τέλος πέτυχαν. Πιστεύω ότι είμαι ένα θετικό παράδειγμα που πρέπει να κοιτάξουν κάποιοι και να καταλάβουν ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο, ότι όπου κι αν βρίσκεσαι, ό,τι κι αν έχεις, πάντα υπάρχει τρόπος. Αυτό που πρέπει να βρεις είναι η δύναμη μέσα σου, κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει όσο εσύ».
Νέα επιδείνωση του καιρού από σήμερα – Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα
Από σήμερα έως και τις 12/12 η διάθεση δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό
Ανοιχτά σχολεία θέλει η κυβέρνηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία για κρούσματα και κλειστά τμήματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr