Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της αναστολής λειτουργίας του Nord Stream

xrimatistirio filippines ap

Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες σήμερα ενώ το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 99 σεντς για πρώτη φορά μέσα σε 20 χρόνια αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παραμένει σε αναστολή η προμήθεια αερίου από τον Nord Stream, τον βασικό της αγωγό προς την Ευρώπη.

Οι προμήθειες αερίου αναμενόταν να ξεκινήσουν και πάλι το Σάββατο αλλά η Ρωσία δεν τήρησε την προθεσμία αυτή και δεν έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του αγωγού. Η είδηση ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για ύφεση στην Ευρώπη, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας. Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου κατέγραψαν σήμερα άλμα έως 30%. Η τιμή αναφοράς του αερίου σημείωσε άλμα έως τα 272 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Στις 10:43 ώρα Ελλάδας, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί την πορεία μετοχών σε 47 χώρες, σημείωσε πτώση 0,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,1% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,9%. Η επίσημη αργία στις αμερικανικές αγορές σημαίνει ότι σήμερα αναμένεται χαμηλότερη ρευστότητα.

Το ευρώ κινείτο νωρίτερα γύρω στο 0,99185 δολάριο, με πτώση 0,4%. Κατά τη διαπραγμάτευση του στην Ασία σήμερα το πρωί υποχώρησε στο 0,9876 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να κινούνται προς το 4%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει αργότερα αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να προχωρήσει στη δεύτερη μεγάλη της αύξηση επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Δείτε επίσης  Στην Αίγυπτο ο Σκρέκας - Στο επίκεντρο συζητήσεις για προμήθεια φυσικού αερίου

Στο μεταξύ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Λιζ Τρας αναμένεται να οριστεί νέα πρωθυπουργός της χώρας αργότερα σήμερα. Πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση του κόστους διαβίωσης και ύφεση.

Η βρετανική λίρα σημείωσε νωρίτερα πτώση περίπου 0,4% στο 1,1476 δολάριο αλλά ήταν αμετάβλητη έναντι του ευρώ στις 86,405 πένες.

Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε συνεδρίαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ αργότερα σήμερα. Μετά τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει λόγω των ανησυχιών ότι τα επιτόκια και οι περιορισμοί της COVID-19 σε τμήματα της Κίνας, της χώρας με τις μεγαλύτερες εισαγωγές αργού παγκοσμίως, ίσως οδηγήσουν σε επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή