Βρυξέλλες: «Μυστικός δείπνος των 12» τη νύχτα με πρωτοβουλία Σκρέκα για «ρεαλιστικό πλαφόν» στο φυσικό αέριο

symboylio ypourgon eu photo skrekas 3690720

Στόχος, όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΝ ήταν η επίτευξη συμφωνίας για επιβολή «ρεαλιστικού πλαφόν» στις προμήθειες φυσικού αερίου, από τα κράτη- μέλη της ΕΕ

Προπαρασκευαστικές επαφές και εντατικές διαπραγματεύσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκαν όλη τη νύχτα με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες.
 
Στόχος, όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΝ ήταν η επίτευξη συμφωνίας για επιβολή «ρεαλιστικού πλαφόν» στις προμήθειες φυσικού αερίου, από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, καθώς προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν στα 275 ευρώ είχε χαρακτηριστεί ως «εκτός πραγματικότητας». Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας κρατών- μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών.

Το παρασκήνιο 
 
Ειδικότερα, χθες ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης τη Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν. Στη συνέχεια κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες, ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.
 
Το πρωί ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε τη συνάντηση, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι «12» τη νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.
 
Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση.

Δείτε επίσης  Εβδομάδα πληρωμών για συντάξεις Ιουλιου και επιδόματα - Όλες οι ημερομηνίες

“Εκτεταμένη συζήτηση”
 
«Ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφεραν χαρακτηριστικ ίδιες πηγές.

 Όπως αναφέρει το Reuters, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλο το μπλοκ μετά από μήνες αδιεξόδου για το εάν το μέτρο μπορεί να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Η τσεχική προεδρία προτείνει 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr

Πηγή