Ελληνικές μετοχές «ψηφίζουν» για το 2023 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι

Κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, την ώρα που προβλέπουν ένα δύσκολο 2023 για τις ευρωπαϊκές αγορές

Ελληνικές μετοχές “ψηφίζουν” για το 2023 μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι την ώρα μάλιστα που το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει, από τις αρχές του 2022, σαφώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτή των μεγάλων διεθνών αγορών. Στο ενδεκάμηνο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 2,13%, όταν ο Dow Jones υποχωρούσε, 4,81%, ο S&P 500 14,39% ο Nasdaq 26,70%, ο DAX-30 σημειώνει πτώση 9,37% και ο CAC -40 υποχωρούσε κατά 5,79%.

Κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, την ώρα που προβλέπουν ένα δύσκολο 2023 για τις ευρωπαϊκές αγορές.

H επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Όπως επισημαίνεται η ελληνική οικονομία συνέχισε την βελτίωση της, ενώ αναμένεται πως θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από την ευρωζώνη το 2023.

Επισημαίνει πως η φθίνουσα πορεία του χρέους της προς ΑΕΠ στο 150% έως το 2025, που υποστηρίζονται από ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και μια μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας, αυξάνουν τις πιθανότητες για μια επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων

Σύμφωνα με την Citigroup οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών δεν φαίνονται σε καμία περίπτωση “τεντωμένες”, παρά την ανθεκτικότητα που έχει δείξει το Χ.Α το τελευταίο διάστημα, καθώς ο δείκτης P/E των ελληνικών μετοχών είναι από τους χαμηλότερους όχι μόνο εντός της Ευρώπης αλλά και σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις παγκόσμιες αγορές γενικότερα.

Συγκεκριμένα, τοποθετείται στο 7 για το 2022, στο 8 για το 2023 και στο 7,1 για το 2024.

Δείτε επίσης  Πτώση 4% στις τιμές πετρελαίου - Στα 79 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από πέρυσι το Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες προβλέψεις, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα εκτοξευθούν κατά 56% φέτος, ενώ το 2023 θα σημειώσουν πτώση 12% και το 2024 θα ανακάμψουν κατά 12,6%.

Η μερισματική απόδοση στο περιβάλλον των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο ελκυστικό 4,1%, τη στιγμή που η μερισματική απόδοση στο σύνολο της Ευρώπη διαμορφώνεται στο 3,4%, στις ΗΠΑ στο 1,6% στις διεθνείς μετοχές στο 2,2% και στις αναδυόμενες αγορές στο 2,9%.

Ελληνικές μετοχές “ψηφίζει” η JP Morgan για το 2023, με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να είναι η προτιμώμενη αγορά στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο ο ελληνικός δείκτης MSCI θα σημειώσει άνοδο 8% το 2023, ενώ με βάση το θετικό της σενάριο μπορεί να καταγράψει κέρδη της τάξεως του 15%.

«Ταύρος» για την Ελλάδα δηλώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies. “Η Ελλάδα είναι στην κορυφή και δίνει το παράδειγμα”, είναι ο τίτλος στην έκθεσή της για τις ελληνικές μετοχές, όπου διατηρεί την θετική της στάση.

Θετική για τις προοπτικές του Χρηματιστήριου Αθηνών το 2023 εμφανίζεται η Goldman Sachs καθώς τοποθετεί την ελληνική αγορά στους επτά δείκτες από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών οι οποίοι θα σημειώσουν διψήφιες θετικές αποδόσεις το νέο έτος και υψηλότερες σε σχέση με αυτές του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 αλλά και του S&P 500.

Εκτιμά πως σε ορίζοντα 12 μηνών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα σκαρφαλώσει κοντά στις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 995 μονάδες, με τον δείκτη P/E να διαμορφώνεται στο 7,9 και τον δείκτη μερισματικής απόδοσης στο ελκυστικό 5%.

Ανεβαίνει ανάμεσα στις επιλογές της BofA το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου δηλώνουν bullish απέναντι στις αγορές της κατηγορίας EEMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική) για το 2023.

Δείτε επίσης  Στουρνάρας: Το δημόσιο χρέος μπορεί να μειώνεται κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως

Η Ελλάδα τοποθετείται στη δεύτερη υψηλότερη θέση ανάμεσα στις 11 αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων.

Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών μετοχών εκτιμάται σε 12,4% και είναι υψηλά στις εκτιμήσεις του οίκου, ενώ η απόδοση των κερδών είναι στο 7,3% και το 10,3% το 2022-2023 και η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 5,6% και το 6,2% για τα ίδια έτη αναφοράς και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η θετική δυναμική της κερδοφορίας, ιδίως για τις τράπεζες, θα υποστηρίξει την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Οι επιδόσεις των ελληνικών μετοχών αυτό το έτος ήταν καλύτερες από άλλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές, και υποστηρίζονται από μια πολύ ισχυρή θετική αναθεώρηση κερδών για το 2022.

Τα μεγάλα discounts των ελληνικών μετοχών παραμένουν. Σε σχέση με την Ευρώπη, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά discounts: 38% σε όρους P/E και 34% σε όρους μερισματικής απόδοσης.

Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, επικρατεί η ίδια τάση (33% στο P/E και 39% στη μερισματική απόδοση).

Ψήφο εμπιστοσύνης για το ελληνικό χρηματιστήριο δίνει και η HSBC, η οποία διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές και παράλληλα καλεί τους επενδυτές να «τις προσέξουν περισσότερο» καθώς πέραν όλων των άλλων έχουν και χαμηλές αποτιμήσεις.Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές. Οι τράπεζες συνέχισαν την καλή πορεία τους και παραμένουν στο επίκεντρο του story των ελληνικών μετοχών.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να φαίνεται χαμηλά αποτιμημένη με βάση το PE σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Οι αναλυτές της HSBC αξιολογούν με σύσταση «αγορά» («buy») όλες τις μετοχές των επιχειρήσεων που καλύπτουν στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες

Ψήφο εμπιστοσύνη στις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δίνει η Morgan Stanley και αποτελούν κορυφαία της επιλογή. Η ανταμοιβή κινδύνου στην Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική και εξακολουθεί να προσφέρει άνοδο, εκτιμά η Morgan Stanley, η οποία τοποθετεί τη μετοχή της Eurobank στη λίστα με τις “Banks: Financials’ Finest List” από τις επιλογές της στις Παγκόσμιες Τράπεζες. H δεύτερη επιλογή της από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι η Πειραιώς. Για τη Eurobank δίνει τιμή – στόχο στα 1,38 ευρώ(κλείσιμο Πέμπτης 1,03 ευρώ), για την Πειραιώς τα 1,96 ευρώ (κλείσιμο 1,33 ευρώ) και για την Alpha Bank δίνει τιμή- στόχο στα 1,34 ευρώ (κλείσιμο 1,012 ευρώ).

Δείτε επίσης  Συνάντηση Μητσοτάκη - Σκρέκα για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Δεν «εκτροχιάζουν» τις τράπεζες τα μέτρα που ζητά η κυβέρνηση σύμφωνα με την Morgan Stanley και εκτιμά ότι είναι διαχειρίσιμο το κόστος στήριξης των δανειοληπτών, μείωσης των προμηθειών και αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων,.

Υψηλά περιθώρια ανόδου έως και 158% για τις τραπεζικές μετοχές βλέπει η HSBC. Οι συστάσεις είναι buy με τιμές-στόχους για την Πειραιώς στα 3,30 ευρώ (περιθώριο ανόδου 158%), για τη Eurobank στο 1,60 ευρώ (ανοδικό περιθώριο 58%), για την Alpha Bank στο 1,40 ευρώ ( 43% ανοδικό περιθώριο )και για την Εθνική στα 5,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 41%).

Μετά τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις το 2022, οι τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία και το 2023, με τα λειτουργικά κέρδη ως ποσοστό του ενεργητικού να ανέρχονται περίπου στο 2%, σύμφωνα τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch

Ο οίκος αναμένει ότι η μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα συνεχισθεί και το 2023 παρά τον υψηλό πληθωρισμό την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μετά τη βουτιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το 2021 στο 9,8%, ο Fitch εκτιμά ότι ο σχετικός δείκτης υποχωρεί κοντά στο 7% φέτος και ότι θα μειωθεί περαιτέρω το 2023 κοντά στο 5%.

Πηγή: skai.gr

Πηγή