Το «μήλο» της Εύας

1912108

Με το Μουντιάλ του Κατάρ να μπαίνει στην τελική ευθεία, η αγωνία φαίνεται να φεύγει προσωρινά από τα γήπεδα και να μεταφέρεται στην καρδιά της Ευρώπης : Η βελγική δικαιοσύνη, σε δραματική επιχείρηση «καθαρά χέρια», συνέλαβε πέντε άτομα -ανάμεσά τους και την Ελληνίδα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή «στα πράσα»-όπως έγραψε η Le Soir- για να μην μπορεί να επικαλεστεί την βουλευτική ασυλία.

Οπως χαρακτηριστικά γράφει η βελγική εφημερίδα L’echo, στο σπίτι της κ. Καϊλή, η οποία πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, βρέθηκαν σακούλες με χρήματα.

Πολύ σωστά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε αμέσως την Καϊλή, ενώ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες ανέστειλαν τη συμμετοχή της στο κόμμα S&D .
Ο συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας του ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ντάνιελ Φρόιντ δήλωσε σοκαρισμένος από την έρευνα. «Οι ισχυρισμοί πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως», είπε ο πολιτικός των Πρασίνων. «Τα χρήματα δεν πρέπει να παίζουν ρόλο στις αποφάσεις στο μεγαλύτερο κοινοβούλιο της Ευρώπης. Υπάρχει τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Κατάρ κατάφερε λοιπόν να διαφθείρει και την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Εκτός από τις καταγγελίες για διαφθορά και δωροδοκία αξιωματούχων του διεθνούς ποδοσφαίρου προκειμένου να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Εμιράτο του Κατάρ.

Το «γλυκό» φυσικό αέριο

Είναι γνωστό άλλωστε στους παροικούντες στις Βρυξέλλες το εντατικό έργο λόμπι που πραγματοποιεί χρόνια τώρα στην Ευρώπη το Εμιράτο. Ειδικά στις Βρυξέλλες, ως έδρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Politico τα πράγματα διευκολύνονται από το γεγονός ότι «το Κατάρ είναι ένας τεράστιος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου και δυτικοί πολιτικοί προσπαθούν να γλυκάνουν τη χώρα, καθώς προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Δείτε επίσης  Corriere della Sera για Ελλάδα: «Τελείωσε η κρίση χρέους μετά από 12 χρόνια αιματηρών θυσιών»

Η βελγική εισαγγελία θεωρεί τώρα ότι η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ήθελε να επηρεάσει με εγκληματικό τρόπο τις αποφάσεις στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το χρώμα του χρήματος

Μετά και τον οδυνηρό αποκλεισμό της Βραζιλίας ίσως το Παγκόσμιο κυπελλο να έχει χάσει πολύ από το ενδιαφέρον του και ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τον νικητή. Αν θα μείνει όμως κάτι στην ιστορία του Καταριανού Μουντιάλ είναι η διαφθορά που χρησιμοποιήθηκε ως «εργαλείο επιτυχίας».
Και δυστυχώς φαίνεται ότι είναι τα λεφτά που καθορίζουν την αύρα του Μουντιάλ -αν υπάρχει καθόλου αύρα, δηλαδή…

Όπως αναφέρει η βελγική Le Soir , οι έρευνες στις Βρυξέλλες διεξάγονται με άκρα μυστικότητα από τον Ιούλιο του 2022, με επικεφαλής τον  εισαγγελέα Λέιτερ που είναι ειδικός στο οικονομικό έγκλημα. Ο εισαγγελέας κατηγόρησε «κάποιους» εκ των διοργανωτές ότι ήθελαν να επηρεάσουν πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις «καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους που κατέχουν σημαντική πολιτική και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με όλα όσα είναι γνωστά, η δωροδοκία αφορούσε τη βελτίωση της εικόνας του Κατάρ πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η κυβέρνηση του Εμιράτου προσπάθησε να κλείσει στόματα και να αντικρούσει τις αποκαλύψεις για χιλιάδες νεκρούς μετανάστες εργάτες και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στη χώρα. Και βρέθηκαν κάποιοι πρόθυμοι να το κάνουν . Αναλαμβάνοντας διατεταγμένη υπηρεσία για να πουν ότι εισήχθησαν κατώτατοι μισθοί και ενισχύθηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Εμιράτο. Επαινώντας την κοινωνική πολιτική του Κατάρ ως “success story” σε δημόσιες δηλώσεις, όπως έκανε στις 21 Νοεμβρίου η αντιπρόεδρος Καϊλή . Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σχολίασε αρχικά την έρευνα της Βελγικής δικαιοσυνης . Η Σοσιαλιστική Ομάδα, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από το σκάνδαλο, έχει αποστασιοποιηθεί από κάθε μορφή διαφθοράς.

Δείτε επίσης  Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Eurogroup: Η ατζέντα και οι επαφές του Χρ. Σταϊκούρα

Οσο και αν το τεκμήριο της αθωότητας δεν μπορεί να στερηθεί, μια ματιά μόνο σήμερα στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων του κόσμου μας κάνει εμάς τους Έλληνες να αισθανόμαστε άβολα, αν όχι ντροπή: «Συνελήφθη η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για διαφθορά»!

Πηγή