Ενδοαυλικό Laser: Νέο όπλο κατά της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών

Ενδοαυλικό Laser: Νέο όπλο κατά της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών

Eδώ και αρκετά χρόνια, οι αγγειοχειρουργοί είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να σχετίζεται με οποιαδήποτε επιφανειακή (επιπολής) φλέβα των κάτω άκρων και σε καμία περίπτωση απαραίτητα και μόνο με τη μείζονα ή την ελάσσονα σαφηνή φλέβα, που κατά το πρόσφατο παρελθόν, η σχεδόν στα τυφλά εκρίζωσή τους μέσα από μία πολύωρη καθώς και ιδιαίτερα τραυματική διαδικασία (σαφηνεκτομή) αποτελούσε την πλέον συνηθισμένη τακτική στη θεραπεία των κιρσών.

«Σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης, λοιπόν, εμφανίστηκαν, προκαλώντας επανάσταση στο χώρο της θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας μιας και εκτός από ανώδυνες και ατραυματικές, προσφέρουν άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πλησιάσουμε και να παρέμβουμε σε κάθε επιμέρους φλέβα που τυχόν δεν επαρκεί».

Η συγκεκριμένη παθολογική οντότητα είναι μία εξελικτική πάθηση των κάτω άκρων που εξελισσόμενη περνάει από διάφορα στάδια. Έχοντας ως αφετηρία το πρώτο στάδιο των ευρυαγγειών (spider veins) περνά στη συνέχεια στη δημιουργία των φλεβικών κιρσών (διατεταμμένα φλεβικά στελέχη), τις δερματικές αλλοιώσεις (ξηρότητα, μελάγχρωση κ.α) και, τελικά, τα άτονα δερματικά φλεβικά έλκη σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η λίμναση του αίματος μέσα στις φλέβες, μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπλοκές, όπως τη φλεβική θρόμβωση, η οποία αν αφορά σε φλέβα του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων δυνητικά μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμονική εμβολή, μία εξόχως απειλητική για τη ζωή του ασθενούς κατάσταση.

Ενδοαυλικό laser: Το απόλυτο όπλο στην καταπολέμηση της φλεβικής ανεπάρκειας
Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με τη χρήση Laser εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999 ως μία γρήγορη και ανώδυνη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, εναλλακτική τότε, στο ξεκίνημα της ανοιχτής κλασικής χειρουργικής μεθόδου (σαφηνεκτομή). Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, το 2007, με τη δυνατότητα των laser νέας γενιάς για κυκλική διάχυση της θερμικής ενέργειας, προσφέροντας απείρως καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από τα φλεβικά τοιχώματα, σφραγίζοντας ολοκληρωτικά τον αυλό της ανεπαρκούς φλέβας. Επιπροσθέτως το ενδοαυλικό laser εστιάζει με χαρακτηριστική ομοιογένεια στα σημεία εκείνα του φλεβικού δικτύου που κρίνεται απαραίτητο, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες δημιουργίας αιματωμάτων, χωρίς την παραμικρή αίσθηση καυσαλγίας.

Δείτε επίσης  Γουργουλιάνης: Μόνο κακό κάνουν οι ανακοινώσεις ημερήσιων κρουσμάτων COVID 

Λίγα λόγια για τον τρόπο διενέργειας
Υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση τελείται παρακέντηση της ανεπαρκούς φλέβας και ακολούθως εισάγεται στον αυλό της φλέβας ο καθετήρας του laser που στην κορυφή του φέρει μία οπτική ίνα και αν πρόκειται για τη μείζονα σαφηνή προωθείται μέχρι και 1,5 εκ. πριν τη σαφηνομηριαία συμβολή. 
Έπειτα, σταδιακά αποσύρουμε τον καθετήρα με ένα ρυθμό που μας δίνει το μηχάνημα του laser (ηχητικοί τόνοι), ενώ ταυτόχρονα διαχέεται ακτινικά η θερμική ενέργεια του laser που ως αποτέλεσμα έχει το οριστικό σφράγισμα του ανεπαρκούντος φλεβικού αυλού επιτρέποντας πλέον στην αιματική ροή να ακολουθήσει όλους τους υπόλοιπους υγιείς και ανοιχτούς δρόμους του φλεβικού δικτύου του σκέλους. Με το πέρας της διαδικασίας ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα, δεν περιορίζεται ούτε στο ελάχιστο όσον αφορά στις δραστηριότητές του και την επόμενη ημέρα είναι σε θέση να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του.

Πλεονεκτήματα ενδοαυλικού laser
•    Γρήγορη, ατραυματική και ανώδυνη τεχνική
•    Απόλυτα ακριβής, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια 
•    Χωρίς τομές, άρα δεν αφήνει σημάδια
•    Αποκλείει το ενδεχόμενο μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως μολύνσεων
•    Προσφέρει άμεση αποκατάσταση μέσω άριστου αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος.

Γράφει ο:

Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης, MD, PhD, MSC, Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών,

Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General

ksiromeritis

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή