Επιδότηση ρεύματος – φυσικού αερίου: To αργότερο την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

energy bill revma shutterstock

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει το σύστημα κινήτρων – αντικινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επιδότηση του φυσικού αερίου.

Σήμερα το απόγευμα θα οριστικοποιηθεί ο χρόνος της ανακοίνωσης των αποφάσεων της κυβέρνησης για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος από τον Οκτωβρίο και μετά. Θα παρουσιαστεί το σύστημα κινήτρων – αντικινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και την επιδότηση του φυσικού αερίου.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, είτε αύριο το πρωί, είτε -το αργότερο- την Τετάρτη.

Επιδότηση ρεύματος: Με κλίμακες ανάλογα με την κατανάλωση και το μπόνους εξοικονόμησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο νέος μηχανισμός για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο και θα έχει καινούρια χαρακτηριστικά αλλά την ίδια περίμετρο.  

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η επιδότηση θα συνεχιστεί για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα τους, ακόμη και για την β’ κατοικία τους.  
 
Αυτό που αλλάζει είναι ότι η επιδότηση θα δίνεται ανάλογα με την κατανάλωση. Οι παροχές θα χωρίζονται σε κλιμάκια ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν και κάθε κλιμάκιο θα περιλαμβάνει ένα εύρος κατανάλωσης, ας πούμε το 1ο κλιμάκιο έως 300Kwh, το 2ο από 300Kwh έως 600Kwh κ.ο.κ ανάλογα με τον αριθμό των κλιμακίων που θα επιλεγούν. Εξυπακούεται ότι χαμηλότερη κατανάλωση σημαίνει υψηλότερη επιδότηση.

Η επιδότηση επίσης δεν αναμένεται να είναι η ίδια κάθε μήνα καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει τεράστιες αυξομειώσεις ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα. Άρα κάθε μήνα θα ανακοινώνονται επικαιροποιημένες επιδοτήσεις των κλιμακίων ανάλογα με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. 

Δείτε επίσης  «Μαγεμένοι» από τη Σαντορίνη ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων και η συνοδεία του

Ταυτόχρονα εισάγεται κι ένα μπόνους επιδότησης για όσους πετυχαίνουν εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με πέρυσι. Οι έως τώρα πληροφορίες λένε ότι το μπόνους θα δίνεται στις περιπτώσεις εξοικονόμησης 15%. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το μπόνους που θα δίνεται να είναι η «προβιβασμός» στην αμέσως επόμενη κλίμακα επιδότησης.  

Σε ένα σενάριο 3 κλιμακίων για παράδειγμα, αν ένα νοικοκυριό βάση κατανάλωσης τεθεί στο κλιμάκιο με την χαμηλότερη επιδότηση, το 3ο, να λαμβάνει τελικά την επιδότηση του αμέσως επόμενου κλιμακίου, του 2ου, εφόσον πετύχει το στόχο εξοικονόμησης.  

Πρέπει να τονιστεί ότι αν κάποιος δεν πετύχει το στόχο της εξοικονόμησης του 15% ή πετύχει μικρότερο ποσοστό ΔΕΝ βγαίνει εκτός επιδότησης, απλά θα πάρει την επιδότηση του κλιμακίου στο οποίο έχει τοποθετηθεί. 

Εξετάζεται όμως αν κάποιος αυξήσει την κατανάλωση του σε σχέση με πέρυσι τότε να μειώνεται το ύψος της επιδότησης. Βέβαια αν το σενάριο αυτό προχωρήσει τότε πρέπει να εξετάζονται κι άλλες παράμετροι που ενδεχομένως να αυξάνουν την κατανάλωση όπως ας πούμε κάποιος να ήταν εργένης το 21 και να έχει παντρευτεί στο μεσοδιάστημα ή ακόμη να έχει αποκτήσει και παιδιά.  

Πηγή: skai.gr

Πηγή