Η νέα ηλεκτρική Mercedes-Benz EQB ενσωματώνει τις σχεδιαστικές τάσεις των off-road

Η νέα ηλεκτρική Mercedes-Benz EQB ενσωματώνει τις σχεδιαστικές τάσεις των off-road

mercedes logo ap

Η Mercedes-Benz παρουσίασε το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο EQB, το οποίο κατασκευάζεται και σε πενταθέσια διάταξη. Τα δύο καθίσματα της τρίτης σειράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα ύψους έως 1,65 μέτρων, ενώ εκεί μπορούν να τοποθετηθούν και παιδικά καθίσματα. Το νέο EQB θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και την Κίνα στο τέλος του έτους. Στην αγορά των ΗΠΑ θα λανσαριστεί το 2022.

Μετά το EQA, είναι το δεύτερο πλήρως ηλεκτρικό συμπαγές αυτοκίνητο της γκάμας Mercedes-EQ. Η ισχυρή και αποτελεσματική ηλεκτρική κίνηση, η έξυπνη ανάκτηση και η προγνωστική πλοήγηση με ηλεκτρική νοημοσύνη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχει δανειστεί από το EQA.

«Με το νέο EQB έχουμε σχεδιάσει ένα ηλεκτρικό SUV που ενσωματώνει τις τετράγωνες μορφές των off-roader και τις προβάλλει στο μέλλον. Η σιλουέτα του συνδυάζεται με φουτουριστικά στοιχεία, όπως το μαύρο μπροστινό πάνελ», λέει ο Gorden Wagener, Chief Design Officer του Ομίλου Daimler.

Στην Ευρώπη, το αμιγώς ηλεκτρικό συμπαγές SUV θα λανσαριστεί ως EQB 300 4MATIC με 168 kW και ως EQB 350 4MATIC με 215 kW. Οι αυτονομίες σύμφωνα με το WLTP είναι 419 χιλιόμετρα σε κάθε περίπτωση. Θα ακολουθήσουν και άλλες παραλλαγές για την κάλυψη συγκεκριμένων απαιτήσεων πελατών, συμπεριλαμβανομένης μίας έκδοσης ιδιαίτερα μεγάλης εμβέλειας.

Οι διαστάσεις του πενταθέσιου είναι 4684/1834/1667 χιλιοστά (μήκος/πλάτος/ύψος). Ο εσωτερικός χώρος είναι γενναιόδωρος. Το πορτ μπαγκάζ είναι επίπεδο και ευρύχωρο. Παρέχει χωρητικότητα από 495 έως 1.710 ή 465 έως 1.620 λίτρα (αριθμοί για πενταθέσια και επταθέσια, αντίστοιχα).

Οι πλάτες των καθισμάτων της δεύτερης σειράς μπορούν να ρυθμιστούν σε διάφορα στάδια. Αυτό επιτρέπει στο πορτ μπαγκάζ να μεγεθύνεται έως και 190 λίτρα.

Δείτε επίσης  Ποιες εταιρείες βάζουν τέλος σε αυτοκίνητα με βενζίνη και diesel

Προαιρετικά, το EQB διαθέτει μία τρίτη σειρά καθισμάτων που περιλαμβάνει δύο επιπλέον θέσεις. Τα καθίσματα προσφέρουν άνετο χώρο σε άτομα ύψους έως 1,65 μέτρα. Τα εκτεταμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν ανασυρόμενα προσκέφαλα, ζώνες ασφαλείας με εντατήρες ζωνών και περιοριστές δύναμης σε όλα τα εξωτερικά καθίσματα και έναν πλαϊνό αερόσακο παραθύρου που καλύπτει, επίσης, τους επιβάτες της τρίτης σειράς. Συνολικά, μπορούν να τοποθετηθούν έως τέσσερα παιδικά καθίσματα στις σειρές δύο και τρία, συν ακόμη ένα στο κάθισμα του συνοδηγού.

Το EQB επιτυγχάνει πολύ καλή αεροδυναμική, Cd από 0,28. Η μετωπική επιφάνεια Α είναι συνολικά 2,53 m2. Μεταξύ των πιο σημαντικών αεροδυναμικών μέτρων είναι το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης στο επάνω τμήμα, οι αεροδυναμικά αποδοτικές μπροστινές και πίσω ποδιές, το σχεδόν πλήρως κλειστό κάτω μέρος, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές των εμπρός και πίσω τροχών.

Η πλοήγηση με ηλεκτρική νοημοσύνη συμβάλλει, επίσης, στον εύκολο χειρισμό του EQB. Υπολογίζει την ταχύτερη διαδρομή προς τον δεδομένο προορισμό. Με βάση τις συνεχείς προσομοιώσεις εμβέλειας, το σύστημα λαμβάνει υπόψη τυχόν απαραίτητες στάσεις φόρτισης, καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η τοπογραφία και ο καιρός. Είναι, επίσης, σε θέση να αντιδρά δυναμικά σε αλλαγές, για παράδειγμα στην κατάσταση της κυκλοφορίας ή στο προσωπικό στυλ οδήγησης. Επιπλέον, το Navigation with Electric Intelligence διασφαλίζει ότι η μπαταρία υψηλής τάσης φέρεται στη βέλτιστη θερμοκρασία φόρτισης πριν από μία προγραμματισμένη διακοπή φόρτισης, εάν απαιτείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή