Ιστορική πτώση 83,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία

Ιστορική πτώση 83,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία

aftokinita ix ape

Οι κορυφαίες δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες με επικεφαλής τη Renault είτε ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους είτε εγκατέλειψαν τη Ρωσία από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία σημείωσαν πτώση της τάξεως του 83,5% τον Μάιο, καταγράφοντας μια ακόμη ιστορική πτώση, ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν αποδεκατίσει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία με τις ελλείψεις ανταλλακτικών και τη ραγδαία αύξηση των τιμών.

Η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και από τον Μάρτιο οι  πωλήσεις νέων αυτοκινήτων  καταγράφουν πτωτικές τάσεις, καθώς οι κυρώσεις μπλόκαραν τις κύριες αλυσίδες εφοδιασμού. Τον περασμένο μήνα πωλήθηκαν μόνο 24.268 οχήματα, δήλωσε η AEB. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι πωλήσεις ήταν έξι φορές μεγαλύτερες.

Οι κορυφαίες δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες με επικεφαλής τη Renault είτε ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους είτε εγκατέλειψαν τη Ρωσία από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις. Η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας εξαρτάται από τις παγκόσμιες προμήθειες και η έλλειψη ανταλλακτικών έχει συρρικνώσει τον όγκο παραγωγής αρκετές φορές από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat, οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν εκτοξευθεί σχεδόν κατά 50% από την αρχή του έτους, πλήττοντας τη ζήτηση σε μια χώρα όπου τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν μειωθεί, ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά σε υψηλά επίπεδα 20ετίας.

Η AEB δεν προέβη σε πρόβλεψη για τις επιδόσεις της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτων φέτος. Τον Απρίλιο, προέβλεψε ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 50% το 2022.

Πηγή

Δείτε επίσης  Δοκιμάζουμε το προσιτό VW Taigo 1.0 TSI 110 PS DSG