«Καμπάνα» στην Porsche για παραποιημένα στοιχεία εκπομπής ρύπων

porsche mission r by porche

Δικαστήριο στις ΗΠΑ ενέκρινε το ποσό των 80 εκατ. δολαρίων που θα δοθεί στους οδηγούς 

Αμερικανός δικαστής ενέκρινε χθες, διακανονισμό οικονομικού ύψους τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων δολαρίων (79,81 εκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να ρυθμιστούν αποζημιώσεις που διεκδικούνται από την Volkswagen AG, αλλά και τη θυγατρική της Porsche AG, αναφορικά με παραποιημένα δεδομένα εκπομπών ρύπων, αλλά και στοιχεία για την οικονομική κατανάλωση καυσίμων για 500.000 οχήματα Porsche στις ΗΠΑ.

Το Reuters είχε αναφερθεί πρώτο στο διακανονισμό τον Ιούνιο, που καλύπτει την περίοδο από το 2005 μέχρι το 2020 για τα μοντέλα της Porsche. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων κατηγορούν την εταιρία ότι άλλαξε με φυσική παρέμβαση τα δεδομένα των δοκιμών των οχημάτων που επηρεάζουν τις εκπομπές ρύπων, αλλά και τα αποτελέσματα για την οικονομία στα καύσιμα.

Ο περιφερειακός δικαστής Τσαρλς Μπρέιερ ενέκρινε επίσης την καταβολή ποσού 24,5 εκατομμυρίων δολαρίων (24,44 εκατομμυρίων ευρώ) για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και των αμοιβών των δικηγόρων της υπόθεσης. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που υπάγονται στη ρύθμιση θα λάβουν αποζημίωση από 250 δολάρια ως 1.109 δολάρια ανά όχημα.

Η Porsche ανακοίνωσε χθες ότι “εργάζεται για την ανάπτυξη μιας λύσης, ώστε να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της έχουν αποζημιωθεί όπως τους αναλογεί”.

Η έρευνα για τα οχήματα της Volkswagen έγινε πιο σχολαστική, μετά την αποκάλυψη, που έκανε η γερμανική εταιρία το 2015, ότι είχε χρησιμοποιήσει εξελιγμένο λογισμικό για να παρακάμψει απαιτήσεις των εκπομπών ρύπων σε περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα με κινητήρες πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η VW προχώρησε σε διακανονισμό μιας ποινικής έρευνας, αλλά και αστικών διεκδικήσεων αναφορικά με το σκάνδαλο αυτό, με το σχετικό ποσό να ξεπερνάει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια (19,95 δισεκατομμύρια ευρώ). Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχτηκε την ενοχή της για απάτη, για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, αλλά και για την παραποίηση δηλώσεών της το 2017.

Δείτε επίσης  Στροφή προς τα υβριδικά αυτοκίνητα κάνουν για άλλη μια φορά οι Έλληνες οδηγοί

Σύμφωνα με το διακανονισμό, οι ιδιοκτήτες οχημάτων Porsche που διαθέτουν τη διαμόρφωση “Sport+” και ανέμεναν ότι θα κινούνταν εντός του ορίου των εκπομπών όταν οδηγούσαν σε αυτή τη διαμόρφωση, θα λάβουν επιπλέον 250 δολάρια, όταν θα ολοκληρώσουν τις αναβαθμίσεις στο λογισμικό των οχημάτων που μειώνει τις εκπομπές των ρύπων.

Το συνολικό ποσό του διακανονισμού είναι ενδεχόμενο να φτάσει στα 85 εκατομμύρια δολάρια (84,79 εκατομμύρια ευρώ), ενώ το οικονομικό ύψος του εξαρτάται από τον αριθμό των απαιτήσεων που έχουν επίσημα κατατεθεί. Δικηγόροι των ιδιοκτητών οχημάτων δήλωσαν ότι μέχρι την 11η Οκτωβρίου περίπου 110.000 αξιώσεις είχαν κατατεθεί καλύπτοντας περίπου 100.000 οχήματα, ενώ 13.773 ιδιοκτήτες είχαν ήδη παραδώσει τα οχήματα με το σύστημα Sport+ στις αντιπροσωπείες για τις απαραίτητες αναβαθμίσεις λογισμικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή