Ομόλογα και δολάριο ωφελήθηκαν από την Ρωσική Εισβολή

Ομόλογα και δολάριο ωφελήθηκαν από την Ρωσική Εισβολή

us dollar st

Απορρόφησαν τελικώς οι αγορές ομολόγων το αρχικό σοκ που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν έγιναν γνωστές οι πολεμικές επιχειρήσεις, οι τιμές υποχώρησαν ραγδαία με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να εκτιναχθούν. Ενδεικτικά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 2,65%, ωστόσο στη συνέχεια η απόδοση του τίτλου υποχώρησε στο 2,58%, παραμένοντας με μικρές διακυμάνσεις στα επίπεδα αυτά μέχρι το κλείσιμο της αγοράς, νωρίς το απόγευμα.

Στην εξομάλυνση της αγοράς συνέβαλαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υποστήριξε ευθαρσώς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να ανακοινώσει το Μάρτιο τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (ΑPP), προτείνοντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί έως το τέλος τους έτους. Σημειώνεται ότι αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, η αύξηση των επιτοκίων αναβάλλεται για το πρώτο τρίμηνο του 2023, τουλάχιστον.

Ταυτόχρονα ο διοικητής της ΤτΕ συνέστησε μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα επιλογής στις αποφάσεις της ΕΚΤ, από τις οποίες όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς μπορεί να βγουν ωφελημένα τα ελληνικά ομόλογα τα οποία ως γνωστόν δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ΑPP.

Ωστόσο η συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν οδηγεί στη συνέχιση παροχής άφθονης ρευστότητας προς τις τράπεζες καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, «μπροστά μας έχουμε μια συσταλτική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής που θα λάβει χώρα μέσω της αποπληρωμής των TLTRO, γιατί οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες επιτοκίων πιθανότατα θα πάψουν να υπάρχουν τον Ιούνιο. Και τότε πιθανόν θα αρχίσουν να καταγράφονται αποπληρωμές TLTRO, οπότε θα έχουμε de facto συσταλτική μεταβολή τής νομισματικής πολιτικής και μείωση του μεγέθους του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος»

Δείτε επίσης  Η G7 θα στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία διαβεβαιώνει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,61% από 2,62% χθες έναντι 0,15% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,46% από 2,38% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, κερδισμένο βγαίνει μέχρις στιγμής το δολάριο. Το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί ελαφρώς, καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,1133 δολ., από το επίπεδο των 1,1309 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1163 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή