Αγώνας δρόμου για τα αποθέματα αερίου στην ΕΕ – Πώς εξοικονομούν ενέργεια οι ευρωπαϊκές χώρες

gas stove shutterstock 1756402790

Στη Γερμανία δεν υπάρχουν γενικοί περιορισμοί, γι’ αυτό και κάποιες πόλεις ή μικρότεροι οικισμοί πήραν πρωτοβουλία κι αποφάσισαν να χαμηλώσουν τα φώτα στους δρόμους ή τα αξιοθέατα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Αγώνα δρόμου για να γεμίσουν τις αποθήκες τους με φυσικό αέριο δίνουν σχεδόν όλες οι χώρες στην Ευρώπη εν όψει ενός χειμώνα που όμοιο του δεν θα έχει δει κανείς – τουλάχιστον οι νεότερες γενιές – σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις. Έως τώρα οι αποθήκες έχουν γεμίσει κατά 70% με στόχο το 80% έως τη 1η Νοεμβρίου. Αν ο στόχος τελικά επιτευχθεί και όλοι τηρήσουν τη συμφωνία για μείωση της κατανάλωσης 15%, ίσως τελικά και να τα… βγάλουμε πέρα. 
 
Στη Γερμανία δεν υπάρχουν γενικοί περιορισμοί, γι’ αυτό και κάποιες πόλεις ή μικρότεροι οικισμοί πήραν πρωτοβουλία κι αποφάσισαν να χαμηλώσουν τα φώτα στους δρόμους ή τα αξιοθέατα, να διακόψουν τη λειτουργία σε σάουνες, να θερμαίνουν λιγότερο το νερό στις πισίνες ή να διακόψουν για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα το ζεστό νερό. Οι μόνες πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση είναι να συστήσει στα δημόσιο κτίρια να μην θερμαίνουν χώρους που δεν χρησιμοποιούνται όπως οι διάδρομοι και στις βιομηχανίες να εφαρμόσουν δικά τους μέτρα μείωσης της κατανάλωσης.  
 
Στη Γαλλία βρισκόμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων για το λεγόμενο σχέδιο «ενεργειακής υπευθυνότητας» που αναμένονται το Σεπτέμβριο. Οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για απαγόρευση στα καταστήματα που κλιματίζονται να έχουν ανοιχτές πόρτες αλλά και απαγόρευση των φωτεινών διαφημίσεων από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.  
 
Οι Ισπανοί παρότι δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση, ήδη εφαρμόζουν το σχέδιο θερμοστάτης. Τα κλιματιστικά δεν δείχνουν κάτω από 27 βαθμούς το καλοκαίρι και πάνω από 19 το χειμώνα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το μέτρο είναι προαιρετικό για τα νοικοκυριά, προς το παρόν. Στην Ιταλία ακόμη σχεδιάζουν το νομοσχέδιο για το σχέδιο θερμοστάτης, η πολιτική κρίση αποτελεί βέβαια πολύ καλή δικαιολογία.  
 
Οι Ιρλανδικές αρχές συστήνουν τη μείωση της ταχύτητας ώστε να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων. Επιπλέον συστήνουν στους πολίτες να μην γεμίζουν τους βραστήρες αλλά όταν τους χρησιμοποιούν να το κάνουν βάζοντας μόνο την απαιτούμενη ποσότητα νερού.  
 
Οι Πολωνοί δεν έχουν εθνικό σχέδιο. Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Πολωνούς πολίτες να μονώσουν τα σπίτια τους και υποσχέθηκε επιδοτήσεις αλλά πέραν τούτου ουδέν. Οι Τσέχοι ακόμη πιο… αλέγροι , δημοσίευσαν απλά ένα εγχειρίδιο με τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.  
 
 

Δείτε επίσης  Fuel Pass 2: Ξεκινούν οι πληρωμές σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες

Πηγή: skai.gr

Πηγή