Αρθροπλαστική: Nεότερα δεδομένα και οφέλη για τον ασθενή

Αρθροπλαστική: Nεότερα δεδομένα και οφέλη για τον ασθενή

Προσφέρουν  ακρίβεια χιλιοστού, πολύ μικρότερες τομές και εξατομικευμένες επεμβάσεις με αποτέλεσμα μικρότερη νοσηλεία (συνήθως, 1 ημέρας), ταχύτερη αποκατάσταση, φυσιολογική κίνηση και οριστική θεραπεία του πόνου.
«Σήμερα, η αρθροπλαστική δεν είναι ένα βαρύ χειρουργείο με μεγάλη διάρκεια όπως παραδοσιακά θεωρούταν. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η σύγχρονη αρθροπλαστική έγινε απλούστερη, λιγότερο επεμβατική, πιο ασφαλής, χωρίς τις επιπλοκές των παλαιότερων κλασικών χειρουργικών τεχνικών και με σημαντικά αυξημένο ποσοστό επιτυχίας».

Τι είναι η Αρθροπλαστική
Στην αρθροπλαστική, αντικαθίσταται η κατεστραμμένη από αρθρίτιδα (συνήθως, σε άτομα >60 ετών) ή από τραυματικά αίτια επιφάνεια μίας μεγάλης άρθρωσης (ισχίου, γόνατος, ώμου) με μία τεχνητή (μεταλλική, πλαστική ή κεραμική επιφάνεια) που εκτελεί στο μέγιστο τις κινήσεις μιας φυσικής άρθρωσης και δίνει ασφάλεια βάδισης για πολλά χρόνια. 

Τελευταίες εξελίξεις και οφέλη για τον ασθενή
Οι εξελίξεις αφορούν κυρίως τις χειρουργικές τεχνικές, τις τεχνολογίες και τα υλικά. Οι νέες τεχνικές είναι Ελάχιστης Επεμβατικότητας με πολύ μικρότερες τομές που τραυματίζουν ελάχιστα το οστό και τα μαλακά μόρια, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της πιθανότητας διεγχειρητικών ή μετεγχειρητικών επιπλοκών. Η προσπέλαση που εφαρμόζεται στην άρθρωση μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου (πρόσθια, πλάγια ή οπίσθια).
Ο συνδυασμός  αυτών των τεχνικών με  πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (Fast-Track) προσφέρει άμεση βάδιση (μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας), νοσηλεία συνήθως, 1-2 ημερών αντί για 4-5 ημέρες, ταχύτερη αποκατάσταση κι επάνοδο στην καθημερινότητα.

Η ρομποτική τεχνολογία συμβάλει στην αναπαραγωγή ενός τρισδιάστατου (3D), εικονικού μοντέλου της μοναδικής ανατομίας της άρθρωσης του κάθε ασθενούς καθώς και στην ανάπτυξη ενός λεπτομερούς, προεγχειρητικού πλάνου. Με βάση αυτό το πλάνο, ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός προετοιμάζει το οστό για το εμφύτευμα και στη συνέχεια, το εφαρμόζει (τοποθετεί) στην πιο κατάλληλη και πιο ακριβή θέση. Επιπλέον, η προηγμένη τεχνολογία κατευθύνει τον ορθοπαιδικό χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης μόνο εντός των προσχεδιασμένων ορίων, μη επιτρέποντάς του κανέναν λάθος χειρισμό και μειώνοντας την πιθανότητα επιπλοκών. 

Δείτε επίσης  Προς φάση ενδημικότητας ο ιός το Πάσχα-Η εκτίμηση του καθηγητή Τζανάκη στον ΣΚΑΪ

Η χρήση εξελιγμένων πλοηγών-navigator επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να προβεί στις απαραίτητες μετρήσεις της άρθρωσης με ακρίβεια και με εξαιρετική λεπτομέρεια. Στην περίπτωση της αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος, ο πλοηγός παρέχει τη δυνατότητα ακριβούς υπολογισμού του μήκους του χειρουργούμενου σκέλους ώστε να διασφαλίζεται ο ισοσκελισμός του ασθενούς (να μην έχει διαφορά το μήκος του σε σχέση με το αρχικό) και η ευθυγράμμιση του εμφυτεύματος. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται κατά πολύ η λειτουργικότητα του χειρουργημένου ισχίου/γόνατος αφού δεν επιβαρύνεται το άλλο σκέλος και δεν κουτσαίνει.

Η ακριβής τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του εμφυτεύματος αυξάνουν εξαιρετικά τη διάρκειά του στο χρόνο. Παράλληλα, τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι από ειδικά υλικά, μεγάλης αντοχής και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό.  

Πλεονεκτήματα
•    Εξατομικευμένος, 3D προεγχειρητικός σχεδιασμός, βάσει της μοναδικής ανατομίας της άρθρωσης του ασθενούς
•    Μικρότερες τομές που σημαίνει:
o    μικρότερη καταστροφή οστού και μαλακών μορίων
o    μικρότερη απώλεια αίματος
•    Τοποθέτηση του εμφυτεύματος με ακρίβεια χιλιοστού
•    Άμεση κινητοποίηση της χειρουργημένης άρθρωσης (άμεση βάδιση)
•    Mικρότερη διάρκεια νοσηλείας
•    Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών και ανάγκη επανεπέμβασης
•    Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
•    Ταχύτερη αποκατάσταση κι επιστροφή σε δραστηριότητες
•    Καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα
•    Φυσική αίσθηση της άρθρωσης (στην περίπτωση αρθροπλαστικής γόνατος)
•    Mεγαλύτερη διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος.
 

Γράφει ο:

κ. Αναστάσιος Δεληγεώργης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος,

Aναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

deligeorgis 0

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή