Γερμανία: Γενναία μέτρα στήριξης των πολιτών με το βλέμμα στα υπερκέρδη

germania gennaia metra stiriksis politon blemma uperkerdi

Το τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων των Γερμανών πολιτών για την αντιμετώπιση της , ύψους 65 δις ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς. «Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν», δήλωσε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου και κατηγόρησε το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία εξαιτίας του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία του Πούτιν αθέτησε τις συμφωνίες της,καθώς έχει σταματήσει εδώ και καιρό να ανταποκρίνεται στις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου», τόνισε ο Σολτς και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η δύσκολη περίοδος θα ξεπεραστεί: «Θα τον περάσουμε αυτόν τον χειμώνα».

Με τα δύο πρώτα πακέτα η κυβέρνηση Σολτς είχε διαθέσει συνολικά 30 δις Ευρώ.

Το τρίτο πακέτο περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

-Νέο παγγερμανικό εισιτήριο για τα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς .Ο συνασπισμός θέλει να δημιουργήσει ένα νέο παγγερμανικής ισχύος εισιτήριο για τα ΜΜΜ. Στόχος είναι ένα εύρος τιμών μεταξύ 49 και 69 Ευρώ το μήνα. Τα κρατίδια θα πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν ως προς τη χρηματοδότηση. «Θα διαθέσουμε 1,5 δις Ευρώ για ένα τέτοιο έργο», είπε ο Σολτς .

-Κατ’ αποκοπή βοήθημα Ενέργειας για συνταξιούχους και φοιτητές: Οι συνταξιούχοι θα λάβουν από την 1η Δεκεμβρίου εφάπαξ επίδομα Ενέργειας ύψους 300 Ευρώ. Οι φοιτητές και οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν εφάπαξ πληρωμή 200 Ευρώ. Για τους εργαζόμενους είχε ήδη θεσπιστεί κατ’ αποκοπή βοήθημα 300 Ευρώ.

-Μειωμένη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για τη βασική κατανάλωση: Σύμφωνα με την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού, στο μέλλον θα ισχύει μειωμένη τιμή για μια ορισμένη βασική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Για την επιπλέον κατανάλωση πέραν αυτής, η τιμή δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς. Ο Σολτς ανακοίνωσε ότι τα υπερκέρδη στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας θα πρέπει να απορροφηθούν και έκανε λόγο για «μεγάλη και δραματική ανακούφιση» στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας. «Επομένως, το πρώτο μας καθήκον είναι να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους κέρδη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της περίστασης για να ανακουφίσουμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Δείτε επίσης  Φυσικό αέριο: Πού κολλάει το σχέδιο της Ευρώπης για απεξάρτηση από τη Ρωσία

-Αύξηση του επιδόματος για τους απόρους: Με την προγραμματισμένη εισαγωγή του Επιδόματος του Πολίτη στις αρχές του επόμενου έτους, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να αυξήσουν το επίδομα για τους απόρους σε περίπου 500 Ευρώ. Σήμερα οι άγαμοι λαμβάνουν βασική ασφάλεια 449 Ευρώ το μήνα.

-Αύξηση του επιδόματος τέκνων κατά 18 Ευρώ: Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα αυξηθεί κατά 18 Ευρώ το μήνα το επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί. «Αυτή είναι μια μεγάλη βελτίωση για πολλούς», είπε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου. «Ειδικά όταν υπάρχουν πολλά παιδιά στο σπίτι».

-«Πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση των στεγαστικών παροχών»: Περισσότεροι άνθρωποι από πριν θα λάβουν επίδομα στέγασης. Η ομάδα των δικαιούχων θα διευρυνθεί στα 2 εκ. πολίτες, ούτως ώστε περισσότεροι να δικαιούνται να τα διεκδικήσουν σε περιόδους απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ο Σολτς  ανακοίνωσε τα σχέδια ως τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των στεγαστικών παροχών» εδώ και πολύ καιρό. «Αυτό θα βοηθήσει όσους έχουν μικρό εισόδημα».

Ως βραχυπρόθεσμο μέτρο για την περίοδο θέρμανσης θα καταβληθεί στους δικαιούχους στεγαστικού επιδόματος από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 μια εφάπαξ πρόσθετη επιδότηση του κόστους θέρμανσης.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, η επιδότηση των δικαιούχων στεγαστικού επιδόματος θα ενσωματωθεί οριστικά στο στεγαστικό επίδομα. «Θα είναι ένα εφάπαξ βοήθημα 415 Ευρώ για τα νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα άτομο», αναφέρεται στην απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού. 540 Ευρώ θα αντιστοιχούν στα νοικοκυριά δύο ατόμων, ενώ κάθε επιπλέον άτομο θα λαμβάνει 100 Ευρώ.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Εκτός από τα μέτρα που αναφέρθηκαν ήδη, θα υπάρξουν και πολλές άλλες φορολογικού χαρακτήρα ελαφρύνσεις. Εφόσον οι εργοδότες καταβάλλουν επιπρόσθετες εφάπαξ πληρωμές στους εργαζόμενους λόγω της κρίσης, αυτές θα είναι αφορολόγητες έως ένα ποσό 3.000 Ευρώ και στο πλαίσιο αυτό θα υποστηρίζονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, είπε ο Σολτς .

Δείτε επίσης  ΔΕΗ - Κοζάνη: Σε διάνοιξη νέων σημείων για εξόρυξη λιγνίτη στο Νότιο Πεδίο

naftemporiki.gr

Πηγή