Γιατί η κυβερνοασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση

Καθώς συνεχώς διευρύνεται το εύρος των απειλών και εμφανίζονται νέες ευπάθειες, η ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται πάντα ψηλά στην προτεραιότητα.

Η περίοδος της πανδημίας επιτάχυνε τη χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου και τεχνολογικών εργαλείων από πολλές ΜμΕ, που συμπεριέλαβαν στον τρόπο λειτουργίας τους μεταξύ άλλων χρήση υπηρεσιών cloud, τηλεργασία, αλλά και τη βελτίωση των διαδικτυακών υπηρεσιών τους. Ωστόσο, όλες οι ηλεκτρονικές διαδικασίες ενέχουν και υψηλότερο ρίσκο ως προς την ασφάλεια, αν δεν τηρηθούν σωστά όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ευρώπης, καθώς 25 εκατομμύρια ΜμΕ δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απασχολούν περισσότερους από 100 εκατομμύρια εργαζόμενους, είναι σημαντικό να δίνεται βαρύτητα σε ζητήματα ασφάλειας. Ένα σοβαρό περιστατικό κυβερνοεπίθεσης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μία επιχείρηση, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά ή διαρρέοντας ευαίσθητες πληροφορίες.

Προβλήματα κυβερνοασφάλειας μπορούν να οδηγήσουν μία ΜμΕ ακόμη και σε κλείσιμο

Σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το 88% των συμμετεχόντων σε έρευνα ανέφεραν ότι ανησυχούν για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο οικοσύστημά τους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με report του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια- ENISA (Ιούνιος 2021), το 85% των ΜμΕ που συμμετείχαν συμφωνούν ότι ζητήματα που αφορούν την κυβερνοασφάλεια θα μπορούσαν να έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους, με το 57% να αναφέρουν ότι θα μπορούσαν ακόμη και να στοιχίσουν την επιβίωσή τους. Από τις σχεδόν 250 ΜμΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, το 36% σημείωσαν, μάλιστα, ότι έχουν αντιμετωπίσει σχετικό περιστατικό τα τελευταία 5 χρόνια. 

Οι επιχειρήσεις υποτιμούν τις κυβερνοεπιθέσεις

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το ίδιο report, οι κυβερνοεπιθέσεις εξακολουθούν να μην θεωρούνται σημαντικός κίνδυνος από μεγάλο αριθμό ΜμΕ, καθώς παραμένει η πεποίθηση ότι τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο στοχεύουν μόνο μεγαλύτερους οργανισμούς. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι επιθέσεις phishing είναι από τα πιο κοινά περιστατικά στον κυβερνοχώρο στα οποία είναι πιθανό να εκτεθούν οι ΜμΕ, μαζί με επιθέσεις ransomware, κλεμμένους φορητούς υπολογιστές, αλλά και “απάτες του CEO” (όπου ο απατεώνας στέλνει μηνύματα υποδυόμενος υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης).

Δείτε επίσης  Σκρέκας σε ΣΚΑΪ: Είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολο χειμώνα - Να μπει στην καθημερινότητά μας η εξοικονόμηση ενέργειας

Η δράση “Ψηφιακά εργαλεία ΜμΕ” ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Ελλάδα έχει δημοσιεύσει από τα τέλη του 2020 την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας (2020-2025), η οποία περιλαμβάνει σειρά δράσεων που καλύπτει όλους τους σημαντικούς και κρίσιμους τομείς. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επισπεύσει, μάλιστα, στρατηγικές δράσεις και μέτρα που λήφθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί. 

Μία από τις δράσεις που τρέχουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, που προσφέρουν πολλές δυνατότητες όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι και το πρόγραμμα “Ψηφιακά εργαλεία ΜμΕ”. Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό να χρηματοδοτηθούν με 180 εκ. ευρώ (εκ των οποίων, τα 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν φέτος) 100.000 επιχειρήσεις. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης και κυμαίνεται, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, από €900 έως €18.000, για προϋπολογισμούς έργων που ξεκινούν από 1.000€ και φθάνουν έως 20.000€, αντιστοίχως. Μέσω των ηλεκτρονικών επιταγών (vouchers) που θα διατεθούν, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα προμηθευτούν νέα ψηφιακά εργαλεία, συνδρομητικές εφαρμογές και υπηρεσίες με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή αναβάθμιση της παραγωγικής, εμπορικής και διοικητικής τους λειτουργίας και την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας τους.

Η Eurobank συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της Πληροφορικής, όπως η Microsoft, η Epsilon Net και η Info Quest, και προτείνει λύσεις που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας να εκσυγχρονισθεί ψηφιακά, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας και την καλύτερη συνεργασία της με πελάτες και συνεργάτες.

Δείτε επίσης  Μόνο σε 3 νομούς της Ελλάδας η μέση τιμή της βενζίνης είναι κάτω από 2 ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα έχει εξασφαλίσει για τους πελάτες της:

1. Εξειδικευμένες υπηρεσίες ενημέρωσης για τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες από ειδικούς, για την επιλογή των βέλτιστων λύσεων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

2. Ολοκληρωμένα πακέτα λύσεων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, με πλεονεκτήματα για τις ΜμΕ, στοχεύοντας σε:

– Βελτίωση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεων στα πεδία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εμπορικής διαχείρισης και των επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων (ERP/CRM).

– Ανάπτυξη νέων μορφών συνεργασίας και μεθόδων αύξησης της παραγωγικότητας, μεταξύ άλλων, με σύγχρονα εργαλεία τηλεργασίας και κοινής διαχείρισης, εφαρμογές αυτοματισμού και ψηφιοποίησης διαδικασιών.

– Ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας με ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας και επιχειρηματικής συνέχειας.

– Ανάπτυξη λύσεων e-shop για την επέκταση στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Προστατεύοντας την επιχείρηση, αλλά και τους πελάτες

Τη σημερινή εποχή κάθε ΜμΕ πρέπει να έχει τον τρόπο να διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο τα συστήματα και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχία κάθε επιχείρησης, όχι μόνο επειδή διαφυλάσσει τις δικές της πληροφορίες, αρχεία και δεδομένα, αλλά και των πελατών της. Μια ενδεχόμενη διαρροή στοιχείων πελατών θα στοίχιζε την εμπιστοσύνη τους στην επιχείρηση, με την πιθανότητα να στραφούν σε ανταγωνιστές. Με τη βοήθεια των ειδικών και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της τράπεζάς σας, μπορείτε να βρείτε τα πακέτα εκείνα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησής σας, ώστε να ωριμάσει ψηφιακά περαιτέρω και να παραμείνει ανταγωνιστική και ασφαλής.

Advertisement

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης  Power Pass: Από σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές - Πώς θα δείτε το ποσό που θα λάβετε

Πηγή