Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ: Στο 8,2% τον Σεπτέμβριο

ap111022032549

Ο δομικός πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό 40 ετών

Άνοδο ταχύτερη από το αναμενόμενο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Fed. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για 8,1%, ποσοστό που παραμένει ιδιαίτερα υψηλό κι έχει απογοητεύσει τους οικονομολόγους. Τον Αύγουστο, ο σχετικός δείκτης είχε ανέλθει στο 8,3%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός, ταυτόχρονα, καθορίστηκε στο 0,4% έναντι των προβλέψεων για 0,2%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, εκείνος κατέγραψε άνοδο 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 με τον δομικό πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε υψηλό 40 ετών. 

Οι αξιωματούχοι της Fed και οι αναλυτές της Wall Street αναμένεται να παρακολουθούν ακόμα πιο στενά τα μηνιαία στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του τι συνέβη μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί τους επόμενους μήνες καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αποκαθίστανται, οι μειώσεις στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων βαίνουν προς τους αγοραστές και η καταναλωτική ζήτηση υποχωρεί. Αναμένουν όμως ότι η πρόοδος θα είναι σταδιακή καθώς τα ενοίκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν και το κόστος άλλων υπηρεσιών αυξάνεται. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

Δείτε επίσης  Κικίλιας- Ζαχαράκη: Ο ελληνικός τουρισμός τα κατάφερε- Στα 18 δισ. ευρώ τα φετινά έσοδα