Η Μόσχα «κόβει» από αύριο το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες

Η Μόσχα «κόβει» από αύριο το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες

gas aerio shutterstock 796288390

Την πρώτη ρωσική κίνηση κλιμάκωσης στο ενεργειακό μέτωπο φαίνεται πως έκανε σήμερα Τρίτη η Μόσχα, καθώς η πολωνική εταιρεία PGNiG SA που αγοράζει φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom, βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου η ισχύς του οποίου λήγει εφέτος, επιβεβαίωσε ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη διακόπτεται από αύριο. 

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος, ανάλογες προθεσμίες έρχονται τις επόμενες μέρες και για άλλες χώρες. 

Tο Interfax δήλωνε νωρίτερα ότι από νωρίς το πρωί δεν έρχεται πλέον αέριο από τη Ρωσία προς την Πολωνία μέσω του αγωγού.  

Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε χθες στο πρακτορείο TASS ότι η Πολωνία είχε διορία ως σήμερα για να αρχίσει να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του νέου ρωσικού προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου. Το διάταγμα αυτό προβλέπει ότι οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Την είδηση μετέδωσε ο πολωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Onet.pl, που επικαλέστηκε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, και οδήγησε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την PGNiG.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία εισάγει το 46% του φυσικού της αερίου, το 64% του πετρελαίου της και το 15% του άνθρακά της από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Forum Energii, μια δεξαμενή σκέψης. Αυτό την καθιστά έναν από τους κορυφαίους αγοραστές ρωσικής ενέργειας στην ΕΕ. «Μια δύσκολη θέση για μια κυβέρνηση που θεωρεί τον εαυτό της βασικό σύμμαχο της Ουκρανίας» είχε σχολιάσει το σάιτ Politico. 

Δείτε επίσης  Γερμανικός Τύπος: Μισθοί Αλβανίας στην Τουρκία – Η κρίση θα έχει συνέχεια 

Καθησυχαστική η κυβέρνηση της Πολωνίας 

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Πολωνία εμμένει στους ισχύοντες διακανονισμούς με τη Ρωσία. 

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε πάνρτως η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογράμμισε ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και ανέφερε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση.

Πάντως, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι η απεξάρτησή του από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι θέμα ημερών. 

Nexta: Στοπ στο ρωσικό αέριο και στη Βουλγαρία

Σύμφωνα με το NEXTA, που επικαλείται δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού Ενέργειας στο Reuters, η Gazprom ενημέρωσε τη Bulgargaz ότι διακόπτεται από τις 27 Απριλίου η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, καθώς δεν καταβλήθηκε το αντίτιμο σε ρούβλια, όπως έχει αποφασίσει και απαιτεί η Μόσχα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε επίσης  Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου το επίδομα σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμΕΑ - Οι δικαιούχοι

Πηγή