Κρίση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν πήρε την έγκριση για να στείλει στρατό στο εξωτερικό – Οι κυρώσεις από Βρετανία και ΕΕ – Νέο διάγγελμα Μπάιντεν

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν πήρε την έγκριση για να στείλει στρατό στο εξωτερικό – Οι κυρώσεις από Βρετανία και ΕΕ – Νέο διάγγελμα Μπάιντεν

Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα τα τελευταία 24ωρα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και πήρε την Τρίτη από την Άνω Βουλή άδεια για χρήση στρατού εκτός των συνόρων, μια ημέρα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η τελευταία αυτή κίνηση της Ρωσίας προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων από τη Βρετανία κατά πέντε τραπεζών και τριών ολιγαρχών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε νέο του διάγγελμα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη μετακινηθεί 10.000 Ρώσοι στρατιώτες σε αμφισβητούμενες περιοχές σε 12 ώρες, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα.

Κυρώσεις από τη Βρετανία: Ποιους ολιγάρχες και ποιες τράπεζες «χτυπάει» ο Τζόνσον

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πέντε τράπεζες είναι οι RossiyaIS BankGenBankPromsvyazbank και Black Sea Bank, οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα, τον Τίμτσενκο, που αναφέρθηκε προηγουμένως και τους Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ.

Ο Τίμτσενκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία ήταν μέτοχος της National Media Group, που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ουκρανός στρατιώτης

Η Bank Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία με την ενσωμάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ακολούθησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αναφέρει η Βρετανία.

Ο Τίμτσενκο, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται σε 23,5 δισεκατομμύρια στερλίνες, είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ, δήλωσε ο Τζόνσον.

«Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ… είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο» ενώ «ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ είναι ένας επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν».

Δείτε επίσης  Ουκρανία – Ρωσία: Παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα και τύμπανα πολέμου

Κυρώσεις από την ΕΕ

Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κοινή δήλωσή τους, χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας.

Σε κοινή δήλωσή τους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ τονίζουν πως «η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση».

Παράλληλα, οι δύο πρόεδροι χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα «στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας», σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 5μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου και αργότερα το απόγευμα θα κατατεθεί ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων.

Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο χωρίς καθυστέρηση.

Το πακέτο προτείνει στοχευμένες κυρώσεις προς:

  • Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση.
  • Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.
  • Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.
  • Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Λαβρόφ: Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι απαραίτητη

Σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί τα μέρη που την απαρτίζουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Δείτε επίσης  Χιλή: Κατασχέθηκε φορτίο με 419 κιλά κοκαΐνης

«Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι απαραίτητη και (είναι) η μοναδική δυνατή απόφαση” υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σεργκέι Λαβρόφ

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη “τιμωρία της Ρωσίας“. Ήδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με “την μητέρα των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Πούτιν διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να «ανασυστήσει μια αυτοκρατορία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.

Ένταση μεταξύ Ουκρανίας Ρωσίας

“Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία”, είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και “αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα”.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία “αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει” τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Δείτε επίσης  Κυκλώνας Αγκάθα: Τουλάχιστον 2 νεκροί και 1 αγνοούμενος από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κούβα

Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια “διαφορετική κατάσταση” γιατί “το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία”.

Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Χθες βράδυ, ο Πούτιν, σε μια μακρά και απειλητική ομιλία, αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους γενικά, και προέβαλε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα αδιαχώριστη από τη Ρωσία.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Στο μεταξύ, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα.

“Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα”, είπε.

Η Γερμανία αναστέλλει τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2

Αγωγός Nord Stream 2

Ενόψει της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

Πηγή