Κ. Χατζηδάκης: Συντάξεις fast track και «εμπιστοσύνης»

Κ. Χατζηδάκης: Συντάξεις fast track και «εμπιστοσύνης»

k xatzidakis suntakseis fast track empistosunis

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Σε συντάξεις «fast track» και σε συντάξεις «εμπιστοσύνης» αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας πως οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να  παρουσιαστούν την άλλη εβδομάδα. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων και να καταβληθούν 75.000 κύριες συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε δύο βασικές αλλαγές: 

-Συντάξεις fast track. Το μέτρο αφορά στις νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη.  Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδόσει την σύνταξη μέσα σε τρεις μήνες. Αν αυτό δεν γίνει πράξη τότε η έκδοση των συντάξεων θα βασίζεται στα στοιχεία του συστήματος «Ατλας» και σε κάποια πρόσθετα στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα βγαίνει αμέσως και η σύνταξη. 

-Συντάξεις εμπιστοσύνης.  Το μέτρο αφορά στις «παλαιές» αιτήσεις και έχει ως στόχο να αντιμετωπιστεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Ουσιαστικά το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: ο ασφαλισμένος  που είναι ήδη … στην αναμονή για την σύνταξη  ενημερώνεται για το ποσό που δικαιούται. Σε περίπτωση που συμφωνεί, εκδίδεται η σύνταξη.  Σε περίπτωση που διαφωνεί μπορεί να στείλει τις παρατηρήσεις του  και να ληφθούν υπόψη από τον ΕΦΚΑ για να βγει η σύνταξη. Ουσιαστικά το  ταμείο θα λαμβάνει υπόψη αυτά τα στοιχεία που έχει αποστείλει ο ασφαλισμένος και θα βγάζει τη σύνταξη.  Στη συνέχεια το ΕΦΚΑ  θα ελέγχει τα στοιχεία –  ο ασφαλισμένος θα πρέπει να κρατά τα παραστατικά-  ώστε αν προκύπτουν διάφορες να επιστρέφονται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αφορά όσους έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα- θα ψηφιστεί σχετική τροπολογία – με στόχο να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων. 

Δείτε επίσης  Ρίσι Σουνάκ: Στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών ο υπ. Οικονομικών της χώρας

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία το 2019 είχαν εκδοθεί 123000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, το 2020 έφτασαν τις 161.000 και την περσινή χρονιά  υπήρξε ρεκόρ όλων των εποχών με 224.000 κύριες συντάξεις.

Πηγή