Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο, Μαριούπολη – Καταγγελίες για «φόνους» αμάχων σε Χάρκοβο και Τσερνίχιβ

Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο, Μαριούπολη – Καταγγελίες για «φόνους» αμάχων σε Χάρκοβο και Τσερνίχιβ

Kiev

Δεν έχουν τέλος οι βομβαρδισμοί μεγάλων ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για 21η ημέρα σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου του Κιέβου προ ολίγου, η πόλη επλήγη ξανά από βομβαρδισμούς ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες προκάλεσαν φωτιά και ζημιές σε σπίτια, καθώς και σε μια γραμμή φυσικού αερίου, στη συνοικία Ποντίλ.

Η φωτιά έχει περιοριστεί και οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στο σημείο. Δεν έχουν εντοπίσει ακόμη θύματα, ανέφερε ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Στο Κίεβο καταγγέλθηκε ο βομβαρδισμός της πόλης και τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τους εναπομείναντες κατοίκους της πόλης να ξυπνούν από τον ήχο εκρήξεων και σειρήνων.

Τα ρωσικά πλήγματα κατά του Κιέβου, όπως και η περικύκλωση της πρωτεύουσας της χώρας – πλην των διαδρόμων στα νότια της πόλης – είναι ορατά στον παρακάτω χάρτη, τον οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας:

«Έριξαν βόμβα σε κτίριο όπου υπήρχαν εκατοντάδες άμαχοι»

Νωρίτερα, οι αρχές της χώρας κατήγγειλαν τον βομβαρδισμό ενός θεάτρου στην πολιορκούμενη Μαριούπολη. Όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο, στο θέατρο αυτό είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι πολίτες.

«Το (ρωσικό) αεροπλάνο έριξε μια βόμβα στο κτίριο όπου υπήρχαν εκατοντάδες άμαχοι. Είναι αδύνατον να ανακοινώσουμε έναν απολογισμό προς το παρόν, επειδή οι βομβαρδισμοί στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζονται».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από την πλευρά του, διέψευσε ότι στοχοθέτησε το θέατρο αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

«Φόνους εκ προμελέτης» καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές

Το απόγευμα, η ουκρανική κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών γνωστοποίησε, ακόμη, πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό που προκάλεσε πυρκαγιά σε μια αγορά στην πόλη Χάρκοβο (Χάρκιβ) στα ανατολικά της χώρας.

Δείτε επίσης  Παντρεύτηκε την πρώην κοπέλα του γιου του που ήξερε από 11 ετών – Εξοργισμένοι γονείς και φίλοι από τα 24 χρόνια διαφοράς ηλικίας

Η φωτιά κατασβέστηκε αργότερα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

Στο Τσερνίχιβ, πάλι, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σήμερα το πρωί, από ρωσικά πυρά και ενώ περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.

«Στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα, Ρώσοι στρατιωτικοί πυροβόλησαν εναντίον ανθρώπων που είχαν σχηματίσει ουρά για να αγοράσουν ψωμί, κοντά σε ένα παντοπωλείο, σε μια συνοικία στο Τσερνίχιβ. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου η εισαγγελία.

Μια έρευνα ξεκίνησε για «φόνους εκ προμελέτης», που διαπράχθηκαν με τη βοήθεια «πυροβόλων όπλων», συμπλήρωσε η ίδια πηγή, αναφερθείσα στο περιστατικό στην πόλη αυτή, στα βόρεια της χώρας.

Σημειώνεται πως δεν έχει επαληθευτεί η αυθεντικότητα των παρατιθέμενων – από ουκρανικές πηγές κυρίως – βίντεο.

Επισημαίνεται, τέλος, πως η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά όχι μόνο το Κίεβο αλλά και δεκάδες χώρες της Δύσης, οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ κ.α..

Εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο

Νωρίτερα, πολλά ξένα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, έχοντας καταρτίσει και ένα «δοκιμαστικό» ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων. Τη σχετική είδηση μετέδωσαν αρχικά οι Financial Times, με την εφημερίδα να επικαλείται συμμετέχοντες στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ωστόσο, από το Κρεμλίνο σχολιάστηκε πως «είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου» για την επίτευξη ειρήνης ενώ οι Ουκρανοί διευκρίνισαν πως το παραπάνω κείμενο εκφράζει την απέναντι πλευρά.

Στο διπλωματικό πεδίο, τον τόνο της σημερινής ειδησεογραφίας έδωσε η ομιλία Ζελένσκι στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο της οποίας ο ίδιος προέβαλλε ένα βίντεο από τις δραματικές στιγμές που ζει η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Δείτε επίσης  Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα πλαστών νομισμάτων από την Κίνα - Δύο συλλήψεις (Δείτε βίντεο και φωτογραφίες)

Μπορείτε να δείτε το βίντεο αυτό στο 20.17:

Πηγή