Οι 6 χρυσοί κανόνες για να γίνετε πλούσιοι

Οι 6 χρυσοί κανόνες για να γίνετε πλούσιοι

yacht wealth couple st

Ο καθένας μπορεί να γίνει εκατομμυριούχος, εάν μάθει να σκέφτεται σαν εκατομμυριούχος, ισχυρίζεται ο συγγραφέας Phillip J. Müller.

Για να γίνει κάποιος πλούσιος, ανεξάρτητα από τον μισθό του, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νοοτροπία της συνειδητής κατανάλωσης: Να σκέφτεται εάν αυτό είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται πριν από κάθε αγορά του και εάν αποφασίσει ότι το χρειάζεται, τότε να διερευνά εάν υπάρχει μία φθηνότερη εναλλακτική. Η αποταμίευση, η αποφυγή του δανεισμού, ο έλεγχος των παρορμητικών κινήσεων είναι αναγκαία στοιχεία για να γίνει κάποιος πλούσιος, λέει ο Müller στο βιβλίο του, «Geldrichtig». 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, υπάρχουν έξι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να γίνει πλούσιος. 

1.       Η αποταμίευση είναι αναγκαία 

Αρχίστε να αποταμιεύετε άμεσα και να εφαρμόστε την αρχή της αποταμίευσης σε όλες τις περιστάσεις. Ο ίδιος ο Müller, για παράδειγμα, δεν τρώει ποτέ έξω. «Πολύς κόσμος δεν συνειδητοποιεί πόσο πολλά χρήματα μπορείς να εξοικονομήσεις εάν επιλέξεις να φέρεις φαγητό και ποτά από το σπίτι στο γραφείο», λέει. Το επόμενο βήμα κατά την άποψή του, είναι να αναθεωρήσει κανείς τις συνδρομές του στο Spotify και το Netflix. 

2.       Αποφύγετε όλα τα χρέη  

Μην αγοράζετε τίποτα εάν δεν έχετε τα χρήματα να το πληρώσετε. «Θέλετε ένα smartphone, αλλά δεν έχετε τα χρήματα για να το αγοράσετε; Τότε μην το αγοράσετε», λέει ο Müller. Πολλά χρέη συσσωρεύονται όταν οι άνθρωποι εθίζονται στην στιγμιαία ικανοποίηση που παίρνουν όταν κάνουν μία αγορά. «Αφήστε μέσα στο πορτοφόλι σας ένα σημείωμα που να λέει – Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό; Με τον καιρό, θα αρχίσετε να κάνετε την ερώτηση αυτή στον εαυτό σας, και μετά, δεν θα χρειάζεστε πια το σημείωμα», εξηγεί.  

Δείτε επίσης  ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και … ακρίβεια «φουσκώνουν» τα κρατικά ταμεία

3.       Εάν έχετε χρέη, μην «κρύβεστε» από αυτά 

Γράψτε σε ένα χαρτί όλα τα χρέη σας. Μετά, σκεφτείτε ένα ποσό το οποίο θα μπορούσατε να πληρώνετε κάθε μήνα και υπολογίστε, με βάση αυτό το ποσό, πόσους μήνες θα χρειαστείτε να αποπληρώσετε τα χρέη. Ο Müller συστήνει να χρησιμοποιείτε τα μισά σας χρήματα για να αποπληρώνετε τα χρέη σας και να αποταμιεύετε τα άλλα μισά. Πολλοί συστήνουν να αποπληρώσετε πρώτα τα χρέη πριν να αρχίσετε τις αποταμιεύσεις, αλλά ο Müller διαφωνεί. «Το νόημα είναι να σκέφτεστε σαν ένας πλούσιος. Ο πλούτος σας, όσος και εάν είναι, αυξάνεται όταν αποταμιεύετε», εξηγεί.  

4.       Ελάτε σε επικοινωνία με τους πιστωτές σας 

Ο Müller συστήνει να έρχεστε σε επικοινωνία με τους πιστωτές σας πριν εκείνοι επικοινωνήσουν μαζί σας. «Αυτό θα σας κάνει να ξεχωρίστε από τους περισσότερους οφειλέτες», λέει. Εάν δεν μπορείτε να πληρώσετε, πείτε το ανοικτά αντί να περιμένετε να σας τηλεφωνήσουν εκείνοι και να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί δεν πληρώσατε. Εάν μιλήσετε ειλικρινά για την οικονομική σας κατάσταση, η άλλη πλευρά πιθανότατα θα σας κάνει μία αντιπρόταση, όπως η επιμήκυνση του δανείου. 

5.       Αποφύγετε τα ψεύτικα σύμβολα του στάτους

Όταν σκέφτεστε έναν εκατομμυριούχο, συχνά τον φαντάζεστε να οδηγεί ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να φορά ένα ρολόι που αξίζει περισσότερα από το σπίτι σας. Αυτά τα σύμβολα του στάτους δεν έχουν καμία σχέση με τη νοοτροπία του εκατομμυριούχου. Ο δρόμος για την οικονομική ελευθερία περνά μέσα από την συνειδητή κατανάλωση, όχι τα αλόγιστα έξοδα. «Χρειάζεστε πραγματικά να ξοδέψετε μισθούς 2 ή 3 μηνών για να πάτε διακοπές σε κάποιο μακρινό μέρος, όταν μπορείτε να ξεκουραστείτε τόσο καλύτερα κάπου πιο κοντά;», λέει ο Müller.

Δείτε επίσης  ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 14,5 εκατ. ευρώ σε 642 δικαιούχους

6.       Αποκτήστε αυτοέλεγχο και αποφύγετε τους πειρασμούς 

Ο πειρασμός είναι διαφορετικός για τον καθένα. Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας στις εκπτώσεις, τότε μην κάνετε βόλτα στα μαγαζιά. Εάν το online shopping είναι το πάθος σας, τότε χρησιμοποιείστε ειδικές εφαρμογές που μπλοκάρουν προσωρινά την πρόσβασή σας στα online καταστήματα. Αναζητείστε εναλλακτικές στις παρορμητικές λύσεις που σας προσφέρουν οι πειρασμοί. Εάν το κινητό σας δεν δουλεύει, ερευνήστε εάν μπορείτε να το φτιάξετε, πριν να αγοράσετε καινούριο. 

Πηγή: moneyreview

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή