Πετρέλαιο: Το μπρεντ πλησίασε τα 140 δολάρια

Πετρέλαιο: Το μπρεντ πλησίασε τα 140 δολάρια

petrelaio to mprent plisiase dolaria

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Προγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε «πολύ ενεργές συζητήσεις» με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Παράλληλα υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια της προσφοράς λόγω των καθυστερήσεων στην πιθανή επιστροφή του ιρανικού αργού στις παγκόσμιες αγορές

Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 9% τη Δευτέρα, με την τιμή του μπρεντ προς παράδοση τον Μάιο να φτάνει τα 139,13 δολάρια το βαρέλι- σχεδόν 20% πάνω από την τιμή της Παρασκευής- και την τιμή του αμερικανικού αργού να φτάνει στα 130,50 δολάρια το βαρέλι. 

Έπειτα υποχώρησαν, με την τιμή για το μπρεντ να διαμορφώνεται στα 130,72 δολάρια το βαρέλι.  Η τιμή για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε στα 126,09 δολάρια.

Τα υψηλά επίπεδα της Δευτέρας πλησίασαν τα επίπεδα- ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο του 2008, όταν το μπρεντ έφτασε τα 147,50 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό άγγιξε τα 147,27 δολάρια.

Στο μεταξύ οι traders εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο, με ορισμένους μάλιστα να βλέπουν τιμές πάνω από τα 200 δολάρια πριν από το τέλος Μαρτίου.

Οι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο θα αποτελούσαν σημαντική κλιμάκωση στην απάντηση της Δύσης στη Μόσχα σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία με δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, σχολιάζουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε επίσης μια στροφή από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος είχε απορρίψει δικομματικές εκκλήσεις για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ένα εμπάργκο θα περιόριζε την παγκόσμια προσφορά και θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές.

Δείτε επίσης  Οι τραπεζίτες δεν έκαμψαν το ηθικό της Wall Street

Μια τέτοια κίνηση θα απομόνωνε περαιτέρω τη ρωσική οικονομία, η οποία ήδη βρίσκεται υπό βαριές κυρώσεις την ώρα που πολλές εταιρείες αποχωρούν επίσης από την χώρα. Αυτό το Σαββατοκύριακο, τα δίκτυα πληρωμών Mastercard, Visa και American Express, η PwC, το Netflix και η  TikTok προστέθηκαν σε μια μακρά λίστα εταιρειών που παγώνουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Πηγή