Πόσο ωφελούν τελικά τα λαχανικά την υγεία μας; Έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την υγιεινή διατροφή

Πόσο ωφελούν τελικά τα λαχανικά την υγεία μας; Έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την υγιεινή διατροφή

vegetables shutterstock

Έως τώρα, γνωρίζαμε ότι μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και φρούτα είναι καλή για την καρδιά, την υγεία γενικότερα αλλά και τον πλανήτη. Μία πρόσφατη έρευνα διαπίστωνε ότι ένα νέο άτομο μπορεί να κερδίσει έως και 13 χρόνια ζωής επιπλέον εάν τρώει λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. 

Όμως μία διαφορετική έρευνα, που ανέλυσε τη διατροφή σχεδόν 400.000 ενηλίκων στη Βρετανία, έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Nutrition διαπίστωσε ότι εάν κάποιος τρώει λαχανικά, και ειδικά μαγειρεμένα, δεν μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιά του. 

«Η μεγάλη έρευνά μας δεν βρήκε αποδείξεις ότι η κατανάλωση λαχανικών επιδρά προστατευτικά έναντι των  καρδιαγγειακών ασθενειών», είπε ο Qi Feng, επιδημιολόγος στο Nuffield Department of Population Health του University of Oxford. 

Αυτό που βρήκε η έρευνα είναι ότι τα ωμά λαχανικά προστατεύουν την καρδιά, αλλά τα μαγειρεμένα όχι. Το όποιο όφελος για την υγεία εξανεμίζεται όταν συνυπολογίζονται παράγοντες του lifestyle, όπως η φυσική άσκηση, το επίπεδο της μόρφωσης, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση φρούτων, η διατροφή με κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. 

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε λαχανικά», ξεκαθαρίζει η Victoria Taylor, διαιτολόγος του British Heart Foundation. 

«Υπάρχουν καλές αποδείξεις στις έρευνες ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρος και στη βελτίωση των επιπέδων των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τα καρδιακά νοσήματα», τονίζει ο Naveed Sattar, καθηγητής του University of Glasgow. 

«Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη. Εάν διαλέξεις μόνο ένα συγκεκριμένο συστατικό και υποθέσεις ότι εάν απλά προσθέσεις στη διατροφή π.χ. τα λαχανικά, αυτό πιθανότατα δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα», σημειώνει η Alice Lichtenstein, του Cardiovascular Nutrition Laboratory  στο Tufts University. 

Δείτε επίσης  Μετάλλαξη Όμικρον: Θα την καλύπτουν τα εμβόλια; - Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

«Ένα πράγμα που έχει γίνει σαφές την τελευταία δεκαετία είναι ότι δεν θα πρέπει να κοιτάζουμε ένα μεμονωμένο τρόφιμο, αλλά ολόκληρο το διατροφικό μοτίβο», εξηγεί. 

Πάντως, η έρευνα διαπίστωσε ότι ο μέσος Βρετανός τρώει πέντε κουταλιές της σούπας λαχανικά την ημέρα, δηλαδή 71 γραμμάρια ή το ένα τρίτο του φλιτζανιού. Περίπου 2,5 κουταλιές από αυτά είναι ωμά λαχανικά και τα υπόλοιπα μαγειρεμένα. 

«Αυτό είναι πολύ λίγο», είπε ο δρ Andrew Freeman, του Nutrition and Lifestyle Work Group  στο American College of Cardiology.

Η σύσταση στη Βρετανία είναι για κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, με κάθε μερίδα να ζυγίζει περίπου 80 γραμμάρια (ένα φλιτζάνι). 

Στις ΗΠΑ, συστήνονται 1,5 με 2 φλιτζάνια φρούτων και 2-3 φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα. 

Πηγή: Money Review

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή