«Σταματήστε να βάζετε σκόρδα στη μύτη σας»: Το… γιατροσόφι που έχει κατακλύσει το TikTok

«Σταματήστε να βάζετε σκόρδα στη μύτη σας»: Το… γιατροσόφι που έχει κατακλύσει το TikTok

gunaika00

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το να βάζετε σκελίδες σκόρδου στη μύτη σας δεν είναι καλή ιδέα. Ό,τι και να σας έχουν πει οι μεγαλύτεροι «που ξέρουν καλύτερα» το σκόρδο είναι ωραίο μόνο στη μαγειρική. Όχι ως ματζούνι που θα λύσει ιατρικά προβλήματα.

Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε αυτό ας δούμε τη νέα σχετική τρέλα που έχει πιάσει το TikTok και κάνει έξαλλους τους επιστήμονες. Μια από τις πιο επικίνδυνες τάσεις του νέου έτους δεν είναι απλώς απεχθής αλλά… μυρίζει από μακριά ψευδοεπιστήμη.

Χρήστες του TikTok ανεβάζουν βίντεο έχοντας βάλει στα βουλωμένα τους ρουθούνια ωμές σκελίδες σκόρδου για περίπου 10 έως 15 λεπτά σε μια προσπάθεια να… τα ξεβουλώσουν. Ειδικά όσοι είναι και θετικοί στον κορονοϊό χρησιμοποιούν το γιατροσόφι ώστε να ξαναμυρίσουν.

Μόλις το σκόρδο αφαιρεθεί, μια αστραπιαία πλημμύρα βλέννας αναβλύζει από τη μύτη του, προκαλώντας την αίσθηση μιας αποσυμφόρησης. Αλλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει απέχει πολύ από το να είναι θεραπευτικό, είπε στην New York Post ο Erich Voigt, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας στο NYU Langone Health.

To σώμα αντιδρά θέλοντας να διώξει το σκόρδο από μέσα του

«Είναι τρομερό», είπε ο ειδικός. «Το σώμα θέλει να διώξει αμέσως το σκόρδο και τις χημικές του ουσίες, επομένως δημιουργεί μια υπερχείλιση βλέννας για να ξεπλύνει αυτό το ερεθιστικό», συνέχισε, σημειώνοντας ότι η νέα καλλιέργεια βλέννας προσθέτει στη συλλογή θρομβωμένων φλεγμάτων που προκάλεσε την αρχική ρινική συμφόρηση.

«Και επειδή η μύτη είναι βουλωμένη, η βλέννα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει όπως θα έβγαινε μέσα και έξω, απλώς συσσωρεύεται», είπε.

Με άλλα λόγια, αυτός ο κατακλυσμός από μύξα που παρατήρησαν οι TikTokers είναι απλώς ένα προϊόν δικής τους δράσης. «Δεν είναι η βλέννα που παγιδεύτηκε εκεί λόγω της ασθένειας ή του ιού, είναι η παραγωγή βλέννας που προορίζεται να βγάλει το σκόρδο», είπε ο Voigt.

Δείτε επίσης  Εντοπίστηκε το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο στον γαλαξία μας

Περισσότερα από 94,9 εκατομμύρια κλιπ έχουν κοινοποιηθεί στο είδος #GarlicInNose του TikTok.

«Το σκόρδο στη [μύτη] δουλεύει», είπε μία χρήστης στον τίτλο της ανάρτησής της με το σκόρδο στη μύτη. «Δεν είναι επικίνδυνο το σκόρδο απλώς καθαρίζει τα ιγμόρειά σας», έγραψε ένας άλλος στη λεζάντα του κλιπ με τη σκελίδα στη μύτη, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 21,5 εκατομμύρια προβολές.

Αλλά εκτός από τη δημιουργία μιας περιττής στρώσης υπερβολικής μύξας, η εμπλοκή του σκόρδου στα ρουθούνια μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σειρά από διαρκή προβλήματα υγείας, όπως ερεθισμό του δέρματος, χημικά εγκαύματα, αιμορραγία, εγκαύματα στοματικής κοιλότητας και σοβαρές λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας.

«Το σκόρδο είναι μια πολύ ισχυρή ουσία που περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και βλάβες στο δέρμα ή τον βλεννογόνο, που είναι η βλεννογόνος μεμβράνη», είπε ο Voigt. «Και αν ένα μικρό κομμάτι από τα γαρίφαλα κολλήσει στη ρινική κοιλότητα, χωρίς το άτομο να ξέρει καν ότι είναι εκεί μέσα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ κακή μόλυνση της μύτης που θα μπορούσε να απαιτήσει εξαγωγή μέσω χειρουργικής επέμβασης».

Πηγή