Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) στη «Ν»: Οι πάροχοι μετεξελίσσονται σε εταιρείες τεχνολογίας

xaris mproumidis

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μετεξελίσσονται σε εταιρείες τεχνολογίας, επισημαίνει στη συνέντευξή του στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης.

Βάσει των στοιχείων που παραθέτει, η πελατειακή βάση της Vodafone στο IoT αυξάνεται 40% ετησίως και τα σχετικά έσοδα 30%. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τα έργα ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), εξαιρουμένου του δημοσίου τομέα, αυξάνονται 20% ετησίως. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία έχει μια συνολική ανάπτυξη ετησίως της τάξεως του 3%.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπρουμίδης, η εταιρεία δραστηριοποιείται ενεργά στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και η εκτίμησή του είναι ότι μέχρι και το 2023 θα έχει αναλάβει έργα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone Ελλάδος, ύψους 600 εκατ., ο επικεφαλής της εταιρείας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι εντός του πρώτου εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο, επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια;

«Μπορώ να σας μιλήσω μέσα από το δικό μας παράδειγμα. Τα τελευταία χρόνια η Vodafone έκανε άλματα για τον πλήρη μετασχηματισμό της σε εταιρεία τεχνολογίας, αλλάζοντας ριζικά δομές, λειτουργίες και συστήματα και ψηφιοποιώντας το σύνολο της δραστηριότητάς της. Τα πληροφοριακά μας συστήματα αναβαθμίστηκαν, ενώ προσφέρουμε πλέον κορυφαίες ψηφιακές υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, όπως τα Mobile Private Networks, τις λύσεις IoT (Internet of Things) και τα σύγχρονα έξυπνα δίκτυα SD-WAN. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στους πελάτες μας. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη ζήτηση και το κλίμα που επικρατεί στην αγορά γύρω από την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Και κυρίως είμαστε ικανοποιημένοι γιατί το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών μας, που ξεπερνά τα όρια των παραδοσιακών υπηρεσιών επικοινωνίας και αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, όπως cloud, IoT και AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) γνωρίζει σημαντική επιτυχία στην αγορά.

Δείτε επίσης  Wall: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές

Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, η πελατειακή μας βάση στο IoT αυξάνεται κατά σχεδόν 40% χρόνο με τον χρόνο και τα σχετικά έσοδα 30%. Εξαιρουμένου του δημοσίου τομέα, τα έσοδά μας από τα έργα ΤΠΕ αυξάνονται περίπου 20% κατ’ έτος».

Ποια η προσδοκία σας αναφορικά με τη δραστηριοποίηση στα έργα ΤΠΕ;

«Το Vodafone Business δραστηριοποιείται ενεργά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, διεκδικώντας μερίδιο από έργα τεχνολογίας που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. Εκτίμησή μας είναι ότι βάσει της υπάρχουσας δυναμικής, μπορούμε να επιτύχουμε συμβόλαια της τάξης των 200 εκατ. μέχρι και το 2023, για έργα που θα υλοποιηθούν έως το 2026. Μέχρι σήμερα έχουμε αναλάβει έργα του Δημοσίου, αξίας 70 εκατ. ευρώ».

Πότε θα ολοκληρωθεί το υποθαλάσσιο καλώδιο που υλοποιείτε στα νησιά;

«Η κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο, συνολικού μήκους 670 χλμ., επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής που φέρνει μια νέα εποχή σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 10 ελληνικών νησιών, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες νέας γενιάς μέσω του Gigabit δικτύου της Vodafone.

Το υποθαλάσσιο αυτό καλώδιο θα συνδέσει αφενός την Αττική με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και την Κρήτη και αφετέρου την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα».

Πώς βλέπετε την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες; Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας μαζί της;

«Θα είμαστε σε θέση να το εξετάσουμε εφόσον υλοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ, είναι τεχνικά άρτιο με την έννοια της εμπειρίας που παρέχει στον πελάτη και μας προσφερθεί συμφέρουσα τιμή χονδρικής».

Δείτε επίσης  Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι 8 συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια

Αναμένετε το επόμενο διάστημα, έπειτα από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης Nova – Wind, ένταση του ανταγωνισμού και ίσως έναν νέο πόλεμο τιμών;

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τι κάνουν οι άλλοι πάροχοι. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να σχολιάσω σχετικά είναι ότι ο ανταγωνισμός μάς βοηθάει να είμαστε καλύτεροι και αυτό αποτελεί αρχή μας. Ανταγωνισμός στην αγορά μας υπήρχε και θα υπάρχει και αν δείτε τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, θα διαπιστώσετε ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι ο μοναδικός κλάδος που συνεισφέρει αρνητικά στον πληθωρισμό».

Είστε ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των συνεργασιών σας για το Vodafone TV;

«H συνεργασία με την DISNEY για το DISNEY+, η οποία μας επιτρέπει να προσφέρουμε την υπηρεσία με προνομιακούς, αποκλειστικούς όρους, ήρθε να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα αποκλειστική συνεργασία μας με την HBO. Τα πρώτα δείγματα αυτού του μοναδικού πακέτου/συνδυασμού (HΒΟ & Disney +) είναι πολύ θετικά και ήδη έχουμε ρεκόρ για το Vodafone TV, διότι έχουμε ξεπεράσει το ορόσημο των 150.000 συνδρομητών».

Δίκτυα FTTH και FTTC

Οι ανταγωνιστές σας ανακοίνωσαν ότι θα καλύψουν με δίκτυα οπτική ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) μεγαλύτερο αριθμό συνδέσεων σε σχέση με εσάς.

«Το δικό μας επενδυτικό πλάνο, ύψους 600 εκατ., που υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια, στη σταθερή τηλεφωνία έχει στόχο να συνδεθούν με δίκτυα FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην υπαίθρια καμπίνα) 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024 και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις 540.000 συνδέσεις. Στην κινητή, στόχος μας είναι πληθυσμιακή κάλυψη με 5G 70% στο τέλος του 2023 και 90% τέλος 2025. Μέχρι σήμερα, έχουμε επιτύχει κάλυψη 49%. Τα μερίδια αγοράς δεν θα επηρεαστούν από το πόσες συνδέσεις οπτικής ίνας θα κατασκευάσει ο καθένας μας, από τη στιγμή που όλοι έχουμε πρόσβαση στα δίκτυα που υλοποιούνται. Δράττομαι της ευκαιρίας να σημειώσω ότι επειδή η ψηφιοποίηση της Ελλάδας υστερεί, το ίδιο και οι υποδομές μας, σκόπιμο θα ήταν οι επενδύσεις όλων να γίνονται με κριτήριο την κάλυψη όσο περισσότερων περιοχών είναι εφικτό και όχι με τη λογική overbuild».

Δείτε επίσης  Ρωσία: Ανοδικά κινείται το χρηματιστήριο, κόντρα στις απειλές για νέες κυρώσεις

Η ζήτηση θα μεγαλώνει

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η ζήτηση για FTTH είναι μικρή; Εν τέλει η διαθεσιμότητα θα αυξήσει τη ζήτηση;

«Πράγματι, η ζήτηση είναι “αναιμική” ακόμη και στις συνδέσεις FTTH των 100 και 200 Mbps. Μάλιστα, στηρίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό στο κουπόνι του προγράμματος Superfast Broadband (SFBB). Δεν πιστεύω όμως ότι αυτό οφείλεται στη διαθεσιμότητα των δικτύων, ούτε στην τιμή της υπηρεσίας. Η ζήτηση θα μεγαλώνει όσο αυξάνεται η ψηφιοποίηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

Πηγή