«Χτύπημα» πληθωρισμού στη Γερμανία: Σχεδόν οι μισοί πολίτες έχουν υποχρεωθεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους

«Χτύπημα» πληθωρισμού στη Γερμανία: Σχεδόν οι μισοί πολίτες έχουν υποχρεωθεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους

shutterstock germany shopping

Οι τιμές για τους καταναλωτές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η άνοδος των τιμών λόγω της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης επηρεάζει ακόμα και τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης όπως της Γερμανίας, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση της της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ARD. Σύμφωνα με αυτήν σχεδόν οι μισοί Γερμανοί έχουν υποχρεωθεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους λόγω της πίεσης που ασκεί ο υψηλός πληθωρισμός στην αγοραστική τους δύναμη.

Πιο συγκεκριμένα το 47% έχει περικόψει έντονα ή πολύ έντονα τα έξοδά του. Το πρόβλημα είναι πιο διευρυμένο στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου σχεδόν έξι στους δέκα (59%) δήλωσαν ότι έχουν περιστείλει τις δαπάνες τους. Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, το ποσοστό που έχει μειώσει τον προϋπολογισμό των δαπανών του ανέρχεται στο 77%.

Οι τιμές για τους καταναλωτές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού που έχει καταγραφεί στην «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επανένωση, το 1990, και ένα από τα υψηλότερα της ευρύτερης μεταπολεμικής περιόδου.

Ο πληθωρισμός αποτελεί επί δεκαετίες μία από τις μεγαλύτερες πηγές λαϊκής ανησυχίας στη Γερμανία, λόγω της κρίσης υπερπληθωρισμού που έπληξε τη βραχύβια Δημοκρατία της Βαϊμάρης την δεκαετία του 1920.

Σε μία ένδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι Γερμανοί στις αυξήσεις τιμών, σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) δήλωσε ότι ο πληθωρισμός συνιστά το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να λύσει σήμερα η κυβέρνηση. Μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία ανησυχεί περισσότερους πολίτες (37%).

Δείτε επίσης  Φυσικό αέριο: «Βουτιά» 10,9% στην τιμή του

Το πραγματικό κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 35.290 ευρώ το 2021, σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, το οποίο υπολογίζεται στα 27.810, σύμφωνα με τη Eurostat.

Πηγή