Casa Fiat: Το νέο μουσείο για το Fiat 500 στο Τορίνο

Casa Fiat: Το νέο μουσείο για το Fiat 500 στο Τορίνο

fiat ape

Ολοκλήρωσε το νέο μουσείο για το Fiat 500 στο Τορίνο το, με έδρα τη Ρώμη, αρχιτεκτονικό γραφείο LAB71 Architetti. Το Casa Fiat, είναι ένας εκθεσιακός χώρος μέσα στην Pinacoteca Agnelli με εμβαδόν 700 τετραγωνικά μέτρα και παρουσιάζει την ιστορία του Fiat 500 και τους δεσμούς του με την ιστορία και την κουλτούρα της Ιταλίας.

Η Casa Fiat υλοποιήθηκε με την μάντρα «Επαναχρησιμοποιώ, Μειώνω και Ανακυκλώνω». «Επιθυμούμε και στο σχέδιο να αφηγηθούμε την πιθανότητα μιας νέα οικολογικής ευαισθησίας, στην οποία μορφές της φύσης και επανακτημένα υλικά συνδυάζονται για να ζωντανέψουν νέους χώρους, ένα καινούργιο περιβάλλον όπου το φυσικό και το τεχνητό συγχωνεύονται σε μια απρόσμενη ισορροπία» υπογράμμισε ο Massimiliano Gotti Porcinari, επικεφαλής αρχιτέκτονας του LAB71 Architetti (https://www.instagram.com/p/CWM4zJ7rSwL/).

Η Casa 500 σέβεται τον εσωτερικό χώρο όπως τον όρισε ο αρχικός σχεδιαστής του, ο Giacomo Matté-Trucco και την κατοπινή παρέμβαση από τον Renzo Piano. Οι αρχιτέκτονες διατήρησαν τον κεντρικό χώρο όσο πιο άδειο γινόταν. Στο κέντρο, μια μεγαλοπρεπής εγκατάσταση στο σχήμα ενός μεγάλου δέντρου από ανακτημένο ξύλο γύρω από το οποίο ξεδιπλώνεται η έκθεση. Σε ένα βάθρο το οποίο ενώνεται με την εγκατάσταση απεικονίζοντας συμπαγείς «ρίζες», το ιστορικό μοντέλο Fiat 500. Το Nuova 500 είναι μια νέα αρχή. Το «δέντρο» αντιπροσωπεύει αυτό που είναι το Fiat 500: συμπαγείς ρίζες με κλαδιά που απλώνονται στο μέλλον. Κάτω από τα κλαδιά, δύο μεγάλοι σοφάδες, τετράγωνοι και αρθρωτοί, προσκαλούν τους επισκέπτες να χαλαρώσουν λες και βρίσκονται σε λιβάδι για να εμπνευστούν από τον κόσμο του Fiat 500 και να σχηματοποιήσουν, έστω και μέσα στις σκέψεις τους, τις δικές τους φιλοδοξίες. «Στην κύρια εγκατάσταση της Casa 500, στόχος μας ήταν να αφηγηθούμε τη σύνδεση μεταξύ “έμπνευσης” και “φιλοδοξίας” που ήταν πάντα παρούσα στον κόσμο του Fiat 500» είπε ο Porcinari.

Δείτε επίσης  Afeela: «Συμμαχία γιγάντων» Honda - Sony με νέα «έξυπνη» μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οκτώ είναι οι θεματικές ενότητες της έκθεσης: Η «Κληρονομιά» επιτρέπει στους επισκέπτες να βυθιστούν σε φωτογραφίες και βίντεο που αναδεικνύουν τις τοποθεσίες, τους ανθρώπους και ιστορίες πίσω από το Fiat 500. Η «The Made of Italy» παρουσιάζει αντικείμενα που στο διάβα των χρόνων τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας χάρη στο ιταλικό ντιζάιν τους. Στη «Συλλογή Αφισών», αφίσες και διαφημιστικές φωτογραφίες του πρώτου Fiat 500 από τη δεκαετία του 1960. Στη «Ψηφιακός Πάγκος», δύο πολυμεσικές διαδραστικές οθόνες αφηγούνται με ταινίες το πώς εξιστορήθηκε όλα αυτά τα χρόνια η ιστορία του Fiat 500. Η «3 Γενιές» παρουσιάζει την εξέλιξη του αυτοκινήτου. Η «Σχέση με την Κοινωνία» παρουσιάζει φωτογραφίες από ιδιοκτήτες του Fiat 500 από όλον τον κόσμο. Η «Προβλέποντας το Μέλλον» είναι μια ενότητα στην οποία γίνεται αναδρομή της ιστορίας του χθες, του σήμερα και του αύριο με φόντο το εργοστάσιο Lingotto. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή