Jeep® στην πρίζα

Το τοπίο στον εξηλεκτρισμό των οχημάτων αλλάζει ραγδαία καθώς τόσο η τεχνολογία όσο και το ενδιαφέρον εξελίσσονται. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό ετησίως από το 2016.

Μέχρι το 2035, οι μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτων θα είναι πλήρως ηλεκτρικές—παρέχοντας ταυτόχρονα μια γεύση από ένα πράσινο μέλλον και σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες. Τα ηλεκτρικά οχήματα περιλαμβάνουν πλέον αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά όλων των μεγεθών, ακόμη και τρακτέρ που τροφοδοτούνται τουλάχιστον εν μέρει με ηλεκτρική ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η θρυλική Αμερικανική μάρκα Jeep® βρίσκεται σε πορεία πλήρους εξηλεκτρισμού της γκάμας της στην Ευρώπη, μετά την πρόσφατη παρουσίαση του νέου υβριδικού συστήματος e-Hybrid, αλλά και του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού της μοντέλου. Τα νέα εξηλεκτρισμένα Jeep συνεχίζουν χωρίς συμβιβασμούς την παράδοση της μάρκας στο να προσφέρει στιβαρά και με υψηλή αξιοπιστία SUV, στοιχείο που επισφραγίζει και η 4ετης εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 160.000χλμ. που συνοδεύει όλα τα υβριδικά Jeep 4xe και e–Hybrid.

Η Jeep® διαθέτει ήδη εξηλεκτρισμένες εκδόσεις για όλα τα επιβατικά της μοντέλα που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη, ενώ η παρουσία του καινοτόμου Plug-in Hybrid συστήματος τετρακίνησης 4xe συμπληρώθηκε πρόσφατα από το 48V υβριδικό σύστημα e-Hybrid.

renegade compass

Παγκόσμιος στόχος της Jeep® μέχρι το 2025 είναι τα εξηλεκτρισμένα της αυτοκίνητα να αναλογούν στο 70% των συνολικών της πωλήσεων. Με δεδομένη τη σύνδεση της μάρκας με τα οχήματα 4×4, η αρχή έγινε με το Plug-in Hybrid σύστημα 4xe, το οποίο προσφέρει τα πλέον αποδοτικά, φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και ικανά εκτός δρόμου Jeep® που κατασκευάστηκαν ποτέ. Ήδη το 2021, σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων της Jeep® στην Ευρώπη αφορούσε στις εκδόσεις 4xe, ενώ το ποσοστό στην περίπτωση του Wrangler προσεγγίζει το 70%. «Σε αυτή την καμπή στην ιστορία της Jeep είναι ξεκάθαρη η πρόθεση μας να συνεχίσουμε με σταθερό βήμα προς το στόχο της 100% ηλεκτρικής ελευθερίας.» ανέφερε η κ. Antonella Bruno, Επικεφαλής της Jeep® στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης  Παρουσίαση του Lexus ROV Concept, που κινείται με υδρογόνο

Το σύνολο της γκάμας των επιβατικών μοντέλων της μάρκας, συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού Wrangler είναι διαθέσιμα με το Plug-in Hybrid σύστημα 4xe, που προσφέρει και δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά για αποστάσεις που ανάλογα με τις συνθήκες υπερβαίνουν τα 50χλμ., υπερκαλύπτοντας τις περισσότερες καθημερινές ανάγκες μετακίνησης σε αστικό επίπεδο.

Η επιτυχημένη πορεία των Jeep® 4xe έρχεται πλέον να πλαισιωθεί και από το νέο υβριδικό σύστημα των 48V που εφοδιάζει τα Renegade και Compass. Η Jeep® για πρώτη φορά σε υβριδικό σύστημα της κατηγορίας προσφέρει λειτουργίες αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, με τον ηλεκτροκινητήρα των 15 kW (20 ίπποι) που εφοδιάζει τα δύο μοντέλα να έχει τη δυνατότητα να τα κινήσει χωρίς τη χρήση του θερμικού κινητήρα σε συνθήκες υψηλής κίνησης/χαμηλών ταχυτήτων, όπου ο ηλεκτροκινητήρας έχει σαφές πλεονέκτημα απόδοσης σε σχέση με το θερμικό. Αποτέλεσμα είναι τα Renagade και Compass e-Hybrid με το νέο Turbo βενζινοκινητήρα των 1,5 λίτρων να προσφέρουν υψηλή απόδοση, άνεση, χαμηλό θόρυβο, δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, αλλά και κατανάλωση καυσίμου αντίστοιχη με εκείνη ενός αυτοκινήτου diesel. Το e-Hybrid είναι ιδανικό για χρήση σε αυτοκίνητα με κίνηση στους δύο τροχούς, ενώ παρά τις δυνατότητες ηλεκτροκίνησης είναι πιο προσιτό σε σχέση με τα Full Hybrid ή Plug-in Hybrid συστήματα.

Άμεσα διαθέσιμα είναι και στην Ελληνική αγορά τα υβριδικά Jeep Renegade e-Hybrid και Compass e-Hybrid, τα τετρακίνητα Plug-in Hybrid Renegade 4xe, Compass 4xe και Wrangler 4xe, ενώ θα ακολουθήσει μέσα στη χρονιά το νέο Grand Cherokee 4xe. Το 2023 θα είναι επίσης διαθέσιμο και το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας. Στο σύνολο τους προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στο δακτύλιο, ενώ ανάλογα με το μοντέλο και την έκδοση απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, και την καταβολή φόρου χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου.

Δείτε επίσης  Προβληματισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία λόγω έλλειψης πρώτων υλών για παραγωγή μπαταριών

Πηγή: skai.gr

Πηγή