Εκτενές άρθρο για την άνοδο και την πτώση της Ελληνίδας πολιτικού-celebrity λίγο πριν την συζήτηση της έφεσης για την προφυλάκισή της
Πίσω από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών για το QatarGate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, ο ρόλος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή και καθαιρεθείσας πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στο κύκλωμα του QatarGate του οποίου φαίνεται να ηγείτο ο Παντσέρι, μοιάζει ανεπαρκώς καθορισμένος, σημειώνει το Politico σε ένα εκτενέστατο άρθρο του με τίτλο: «Πολύ κοντά στον Ήλιο: η άνοδος και η πτώση της Εύας Καϊλή», όπου ο υπότιτλος προσθέτει «πώς η Ελληνίδα πολιτικός-celebrity εκτινάχθηκε στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής και συνετρίβη στη φυλακή».
Διαβάστε επίσης: Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Καϊλή
Ξεκινώντας με ένα περιστατικό όπου το γραφείο της Εύας Καϊλή επέβαλε με τεράστια πίεση να καθίσει η ίδια «πρώτο τραπέζι» σε εκδήλωση του Politico, δύο ημέρες πριν συλληφθεί, το άρθρο κάνει μία αναλυτική καταγραφή της πορείας της και εξετάζει λεπτομερώς το παρελθόν της, επισημαίνοντας σημαντικές παραμέτρους. «Από το ταπεινό ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη μέχρι την πρώτη γραμμή της ελληνικής πολιτικής σκηνής στην Αθήνα, στη συνέχεια στις Βρυξέλλες και τελικά τις μοιραίες εβδομάδες πριν από τη σύλληψή της, καταγράφεται μία προσωπικότητα που επεδίωκε ακατάπαυστα ανώτερες θέσεις, αδιαφορώντας για ιδεολογία ή πίστη στο κόμμα ή πού θα κατέληγε, αρκεί να ήταν ψηλότερα», σημειώνει το Politico.
Σε αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει, το Politico αναφέρει μεταξύ άλλων πώς «η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς να έχει κάνει τα απαιτούμενα μαθήματα», εμπλέκει στην υπόθεση την αδερφή της Μανταλένα Καϊλή με την οποία «τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα τους αλληλεπικαλύπτονταν συχνά». Τελικά, την περιγράφει ως ηρωΐδα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας που μετά την ύβρι αντιμετωπίζει την νέμεση.
Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή από τη φυλακή: «Σκέφτηκα την αυτοκτονία, δεν νιώθω θύμα, αλλά τρόπαιο»
Το Politico παραθέτει πληροφορίες από τον πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο για τον πατέρα Καϊλή που από ακροδεξιός ακτιβιστής μεταπήδησε στο άρμα του ΠΑΣΟΚ όταν ανερχόταν στην κορυφή της ελληνικής πολιτικής σκηνής, τις συνεργασίες τόσο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο όσο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη της ΝΔ, για τον οποίο μάλιστα πήγε και ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο.
Η Εύα Καϊλή μπήκε στην «πράσινη» νεολαία στα 14 και υπήρξε πρόεδρος συμβουλίων και συλλόγων τόσο στα μαθητικά όσο και τα φοιτητικά της χρόνια. Κατά το Politico, στη σχολή της αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ πέτυχε να ηγηθεί για πρώτη φορά υποψηφιότητας της ΠΑΣΠ και προσέφερε σε όλες τις αντίπαλες παρατάξεις ό,τι ήθελαν, με αντάλλαγμα να αναλάβει την προεδρία. Καθηγητής της σχολής που μίλησε ανώνυμα στο Politico, ανέφερε ότι όπως έγινε εμφανές «δεν την ενδιέφερε η ιδεολογία και οι υπόλοιποι της παράταξης ήταν πολύ απογοητευμένοι».
Διαβάστε επίσης: Η Νότια Κορέα θέλει να αυξήσει τις εργάσιμες ώρες
Το 2002 το επόμενο βήμα είναι η εκλογή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατο να παρακολουθεί πλήρως τα μαθήματα του πανεπιστημίου. Η λύση; Ζήτησε εξαιρέσεις από τα μαθήματα και όπως αναφέρουν πηγές του Politico «να της επιτραπεί να περάσει το μάθημα αρχιτεκτονικής ούτως ή άλλως – ένα αίτημα που και οι δύο είπαν ότι ικανοποιήθηκε αθόρυβα». Αυτή την πληροφορία διαψεύδει ο σήμερα δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος, κάνοντας λόγο για συκοφαντία.
Το 2004, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια απάντηση στην Έλενα Ράπτη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και αυτή είναι η Εύα Καϊλή, που πετυχαίνει εκλόγιμη θέση, αλλά μένει εκτός επειδή ο Γ. Παπανδρέου κρατάει την έδρα για τον εαυτό του. Η Καϊλή ωστόσο συνεχίζει να ανεβαίνει.
Επόμενος σταθμός το Mega και ο ρόλος μίας από τις κύριες παρουσιάστριες στο τότε μεγαλύτερο κανάλι της Ελλάδας, για τρία χρόνια, με παράλληλο μεταπτυχιακό διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Με αυτή την ενίσχυση του προφίλ της, το 2007 πλέον εκλέγεται βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι το phishing και πως μπορούμε να προστατευτούμε;
Η Καϊλή προσπάθησε να παρακάμψει ξανά τα μαθήματα, αλλά όπως αποδείχθηκε υπήρξε κάποιος που προσπάθησε να πει «εδώ είναι Πειραιάς». Ήταν ο μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς, που είχε τότε σημειώσει σε γραπτή δήλωσή του ότι «είναι κρίμα που μια νεαρή προσπαθεί να πάρει πτυχίο με αυτόν τον τρόπο, για το οποίο δεν εργάστηκε». Η Καϊλή ζήτησε και πέτυχε από τον πρύτανη εξέταση από επιτροπή καθηγητών πλην Κοτζιά, την έδωσε και «πέρασε».
Στις εκλογές του 2012η κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ την άφησε δεύτερη στην Α΄ Θεσσαλονίκη και εκτός Βουλής, αλλά πλέον η Καϊλή «διέπρεπε» ως σύμβουλος ΜΜΕ και φαρμακευτικών, με συνεχείς κοσμικές εμφανίσεις, μεταξύ άλλων με τον σήμερα μεγαλομέτοχο ΠΑΕ και ΜΜΕ Ελληνορώσου μεγιστάνα Ιβάν Σαββίδη.
Το 2014 εκλέγεται ευρωβουλευτής και ξεκινά η εκρηκτική ανοδική πορεία της, μέχρι να «σκάσει» το QatarGate και να βρεθεί κρατούμενη σήμερα.
«Κλειδί» σε αυτή την πορεία χαρακτηρίζει το Politico την αδερφή της, Μανταλένα και την οργάνωση της δεύτερης MADE Group, με αντικείμενα που συχνά αλληλεπικαλύπτονταν με τις αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή και τα οποία υποστήριζε. Σύμφωνα με τον Henri Estramant, σύμβουλο στο γραφείο της Καϊλή, η Μανταλένα περιέγραψε τον εαυτό της ως «σύμβουλο» της αδερφής της.
«Τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα αλληλεπικάλυψης βρίσκονται στα πιλοτικά προγράμματα της Εύας Καϊλή (οι ευρωνουλευτές με τέτοια προγράμματα μπορούν να παίρνουν χρηματοδότηση από την Κομισιόν για καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως βραβεύσεις, εκδηλώσεις και έρευνες. Μεταξύ 2016 και 2022 η Καϊλή πήρε τουλάχιστον 26 τέτοιες εγκρίσεις και τουλάχιστον μία ωφέλησε την επιχείρηση της Μανταλένας». Μάλιστα, περιγράφεται το πώς η Μανταλένα «αυτοπροτάθηκε» στον συνεργάτη με τον οποίο πήρε τελικά το έργο και φαίνεται να γνώριζε πολύ λεπτομερώς το υπό συζήτηση πιλοτικό πρόγραμμα. Τελικά, το MADE Group εισέπραξε 105.172 ευρώ.
Σε πρόσφατη περίπτωση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, η Εύα Καϊλή κατέθεσε πιλοτικό έργο για app που θα παρακολουθεί ασυνόδευτα ανήλικα, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ. Το MADE Group ήταν μεταξύ αυτών που έχουν ήδη τα προηγούμενα χρόνια αναπτύξει το ChildRescue, λαμβάνοντας 104.037,5 ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.
Κατά τον δικηγόρο της Εύας Καϊλή κ. Δημητρακόπουλο, πάντως, «είναι λάθος η αδερφή του Καϊλή να δέχεται άδικη επίθεση. Από όσο γνωρίζω, η MADE Group στην οποία εμπλέκεται έχει επανειλημμένα ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και όλα είναι νόμιμα».
Το Politico στη συνέχεια αναφέρεται εκτενώς στα έργα και τις ημέρες της Καϊλή σε σχέση με το QatarGate, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο email στα οποία φαίνεται η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου να πιέζει επί μήνες την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα για άδεια να πάει σε Κατάρ και Κουβέιτ. Αυτό τελικά έγινε μία εβδομάδα πριν το ταξίδι και χωρίς να ενημερωθεί η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για την Αραβική Χερσόνησο Χάνα Νόιμαν.
Αποκαλύπτει επίσης ότι η Καϊλή συναντήθηκε, πέραν του Εμίρη του Κατάρ και πλειάδας αξιωματούχων, με τον Έλληνα που στα ελληνικά ΜΜΕ έχει περιγραφεί ως ο «μαέστρος» του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Ο Σάκης Μπατσίλας ήταν μεταξύ άλλων αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, εκτελεστικός διευθυντής της Ανώτατης Επιτροπής για την Ολοκλήρωση και την Αξιοποίηση όλων των έργων υποδομής, αλλά και αρχικά επικεφαλής της ομάδας που συγκρότησε ετοίμασε τον φάκελο της υποψηφιότητας για τη διοργάνωση. Από την λίστα των επαφών δεν απουσιάζει ο υπουργός Εργασίας της χώρας Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, σήμερα θεωρούμενος ως το πρόσωπο που τροφοδοτούσε το κύκλωμα του QatarGate με ρευστό για τις δωροδοκίες.
Αξιοπρόσεκτο είναι το ότι το θέμα του Politico τελειώνει με την εκτίμηση ότι παρά το σκάνδαλο του QatarGate, η πολιτική καριέρα της Εύας Καϊλή δεν είναι σίγουρο ότι έχει τελειώσει. Μεταξύ άλλων γιατί «παραμένει ευρωβουλευτής μέχρι νεωτέρας και η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι επιεικής προς τους πολιτικούς που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα δωροδοκίας».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, «θα ήταν εύκολο για εκείνη να εκλεγεί δήμαρχος. Οι πολίτες φαίνεται να εκλύονται μερικές φορές από σικ προσωπικότητες». Αλλά όπως εκτίμησε, η ίδια η Καϊλή δεν θα ήθελε κάτι τόσο «τοπικό» και «αν επέστρεφε στην ελληνική πολιτική, θα πήγαινε για κάτι μεγαλύτερο»…
Πηγή