Σισυφαιμία ζεις για να δουλεύεις

Σισυφαιμία ζεις για να δουλεύεις

Σισυφαιμία: H νέα εργασιακή διαταραχή που μπορεί να σε επηρεάζει, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζεις

Μερικές φορές αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στη δουλειά μας, που δεν παρατηρούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στην υγεία μας ή στην προσωπική μας ζωή. Αυτές οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες από την ατελείωτη εργασία, λοιπόν, είναι πλέον γνωστές ως «σισυφαιμία».

Αυτός είναι ο νέος όρος με τον οποίο ο Δρ. Χουάν Μανουέλ Βισέντε, ειδικός από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σαν Αντόνιο ντε Μούρθια, αναγνώρισε αυτή τη νέα εργασιακή διαταραχή. Έφτασε μάλιστα σε αυτή την γνωμάτευση, μιας και αρκετοί ασθενείς ήρθαν στο γραφείο του παρουσιάζοντας τόσο σωματικές όσο και ψυχικές παθήσεις που οφείλονται σε μεγάλο φόρτο εργασίας και σε μια ανθυγιεινή σχέση με το εργασιακό τους περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Ο κυνισμός και η αποκτήνωση ξεκινούν από πάνω και κατεβαίνουν προς τα κάτω

Η σισυφαιμία προέρχεται από το ελληνικό λεξιλόγιο και πιο συγκεκριμένα τον μύθο του Σίσυφου, του αρχαίου Έλληνα που καταδικάστηκε να σπρώχνει αιωνίως μία πέτρα στην πλαγιά ενός βουνού και όταν φτάνει στην κορυφή, αυτή να κατρακυλά πάλι πίσω.

Ουσιαστικά η σισυφαιμία, σύμφωνα με τον ερευνητή που την ανακάλυψε, περιλαμβάνει μια σειρά από σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες που συνδέονται με μια ανθυγιεινή σχέση με την εργασία. Σχετίζεται ιδιαίτερα με την εμμονή κάποιου να εκπληρώσει τέλεια κάθε έναν από τους εργασιακούς του στόχους, κάτι το οποίο προκαλεί πολλές φορές απογοήτευση (κανείς δεν είναι ικανός να εκπληρώνει τα πάντα τέλεια) και δυσφορία που αργότερα οδηγεί σε προβλήματα στην υγεία, όπως η έλλειψη ανάπαυσης, μιας και το άτομο συνεχίζει να σκέφτεσαι τη δουλειά. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια ανθυγιεινή επιθυμία για τελειομανία.

Δείτε επίσης  Τρεις κανόνες που κάθε fashion expert ακολουθεί

Διαβάστε επίσης: Δύσκολη η εύρεση φοιτητικής κατοικίας στην Ελλάδα

Είναι λογικό πως η υπερσυνδεσιμότητα της εποχής μας, δηλαδή το γεγονός ότι είμαστε πάντα διαθέσιμοι μέσω εφαρμογών όπως το WhatsApp, email ή στα κινητά μας τηλέφωνα, καθιστά δύσκολο το να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του χρόνου εργασίας και του προσωπικού μας χρόνου. Επίσης, μια ακόμη κοινή αιτία είναι ο εργασιακός ανταγωνισμός που βιώνουν πολλοί άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης: Δείξε τον κώλο σου στο Onlyfans και γίνε διάσημη

Βέβαια, η οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης με την εργασία και η «αποσύνδεσή» μας για κάποιο χρονικό διάστημα, έστω και λίγες ώρες την ημέρα είναι ζωτικής σημασίας. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι απαραίτητη.
Πηγή