Tesla: Θα ξεκινήσει η παραγωγή τον Δεκέμβριο;

Tesla: Θα ξεκινήσει η παραγωγή τον Δεκέμβριο;

st tesla

Η δευτερη διαδικτυακή ακρόαση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Οι επικριτές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις εντάσεις τους για το εργοστάσιο της Tesla στο Γκρινχάιντε στο κρατίδιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου. Ωστόσο, θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη για να δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα, καθώς πρώτα πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Ως εκ τούτου, η ημερομηνία έναρξης της παραγωγής δεν είναι ακόμη σαφής. Η εκκίνησή της θα επιτραπεί μόνο εφόσον το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου χορηγήσει περιβαλλοντική έγκριση.

Για τον ιδρυτή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Έλον Μασκ τα περιθώρια στενεύουν, εφόσον θέλει να διακαώς να ξεκινήσει η παραγωγή τον Δεκέμβριο. Οι πελάτες ήδη ανυπομονούν για να αγοράσουν ένα από τα πολυπόθητα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ένα εγχείρημα με τεράστιο ρίσκο και πολλούς επικριτές

Ο Μασκ επανέλαβε τον στόχο του να παράγει 50% περισσότερα αυτοκίνητα κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσει τα 20 εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Οι δυνατότητες των υφιστάμενων εργοστασίων στις ΗΠΑ και τη Σαγκάη είναι όμως ανεπαρκείς για αυτά τα μεγαλεπίβολα σχέδια. Έτσι η Tesla ήταν για καιρό σε αναζήτηση μίας κατάλληλης τοποθεσίας παραγωγής στην Ευρώπη και αυτό που έψαχνε το βρήκε τελικά στο Γκρινχάιντε του Βρανδεμβούργου. Η συνολική επένδυση στις νέες εγκαταστάσεις αγγίζουν σχεδόν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Ένα ρίσκο ωστόσο για τον Μασκ, είναι το ενδεχόμενο να αναγκαστεί, σε περίπτωση μη έγκρισης, να κατεδαφίσει το εργοστάσιο, επαναφέροντας τον χώρο εκεί στην αρχική του κατάσταση – όπως έχει δεσμευτεί, εάν δεν χορηγηθούν οι άδειες. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο δηλαδή, ο Έλον Μασκ δεν θα έχανε μόνο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχει ήδη επενδύσει στην κατασκευή των εγκαταστάσεων, αλλά θα έπρεπε επίσης να χρηματοδοτήσει το ξήλωμα όλων των εγκαταστάσεων και να καταβάλλει αποζημίωση.

Δείτε επίσης  Αυτοκίνητο: Η Stellantis επενδύει στις κυψέλες υδρογόνου

Στο μεταξύ – περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη προκήρυξη – οι εργασίες έχουν σχεδόν τελειώσει. Η παραγωγή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι, όμως κάτοικοι και επικριτές του έργου στάθηκαν εμπόδιο.

Έντονες επικρίσεις και δημόσιος διάλογος

Περιβαλλοντολόγοι, κάτοικοι της περιοχής και άλλοι επικριτές κατέθεσαν περισσότερες από 800 ενστάσεις για το εργοστάσιο του Γκρινχάιντε: Ανησυχούν για την υψηλή κατανάλωση νερού, φοβούνται ότι η Tesla δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί αρκετά καλά ενδεχόμενα ατυχήματα και θέλουν να αποτρέψουν τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Για να καθησυχάσει το κοινό και να κατευνάσει τους επικριτές, διοργανώθηκε μια ανοιχτή ημερίδα στο Γκρινχάιντε τον περασμένο Οκτώβριο – με μία τεράστια ρόδα λούνα παρκ και έναν εξίσου τεράστιο… πάγκο με λουκάνικα. Οι επισκέπτες μπορούσαν να ξεναγηθούν στους χώρους του εργοστασίου, ενώ είχαν τη δυνατότητα να οδηγήσουν το νέο μοντέλο Y δοκιμαστικά. Μάλιστα, στην εκδήλωση βρέθηκε και ο ίδιος ο Έλον Μασκ, με σκοπό να απαντήσει προσωπικά σε ερωτήσεις.

Επιπλέον, από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, άνοιξε μία διαδικτυακή πλατφόρμα με στόχο να δοθεί η ευκαιρία στους επικριτές να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτή η πλατφόρμα ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή. Προκειμένου λοιπόν, να είναι βέβαιοι για την εγκυρότητα της διαδικασίας, η Κρατική Υπηρεσία Περιβάλλοντος έδωσε παράταση στην πλατφόρμα έως τις 22 Νοεμβρίου.

Παρά τις επικρίσεις, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του Βρανδεμβούργου Γεργκ Στάινμπαχ είναι αισιόδοξος ότι η παραγωγή στο Γκρινχάιντε θα ξεκινήσει φέτος. Παρόλα αυτά, δεν είναι σε θέση να το εγγυηθεί, δήλωσε τη Δευτέρα στο Πότσνταμ. Υποθέτει, ωστόσο, ότι οι όποιες ενστάσεις δεν θα οδηγούσαν σε «τεράστια προβλήματα».

Δείτε επίσης  Η ακουστική υπεροχή του νέου Peugeot 308

Η Tesla δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

Η Tesla θέλει να κατασκευάσει το μοντέλο SUV “Y” στη Γερμανία, το οποίο βασίζεται στο bestseller μοντέλο 3. Μέχρι στιγμής, οχήματα Y από την Κίνα έχουν παραδοθεί στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα κι αν η παραγωγήστο Βερολίνο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, νέες προσλήψεις είναι ήδη σε εξέλιξη. «Δεν απαιτείται εμπειρία στην αυτοκινητοβιομηχανία», αναφέρει ο ιστότοπος της Tesla, κάνοντας και με μία μεγάλη υπόσχεση στους ενδιαφερόμενους: «Θα εργαστείς στο υπερσύγχρονο υπερεργοστάσιό μας, όπου θα λύνεις τα πιο ενδιαφέροντα προβλήματα στον κόσμο με τους καλύτερους και πιο έξυπνους ανθρώπους, που μοιράζονται το πάθος να αλλάξουν τον κόσμο».

Και ενώ η Tesla πρέπει ακόμη να περιμένει την έγκριση για την εκκίνηση της παραγωγή, ο γερμανός ανταγωνιστής της, η Volkswagen ανακοινώνει τα δικά της σχέδια. Προκειμένου να επιτευχθούν χρόνοι παραγωγής συγκρίσιμοι με εκείνους της Tesla, ένα νέο εργοστάσιο για το ηλεκτρικό μοντέλο Trinity πρόκειται να οικοδομηθεί κοντά στην έδρα της VW στο Βόλφσμπουργκ. Ο χρόνος βέβαια για της εργασίες κατασκευής πιέζει, καθώς το αυτοκίνητο πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2026.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή