Βόρεια Μακεδονία: Προειδοποιήσεις και των ΗΠΑ στους πολίτες τους λόγω απειλών για βόμβες στα Σκόπια

skopia

Μετά τη Γερμανία και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Δευτέρα τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται τα Σκόπια, λόγω απειλών για βόμβες, αλλά και για πιθανή παρουσία πορτοφολάδων σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα κατά την περίοδο των εορτών.

Σε ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται σε αγορές για τις εορτές, σε εμπορικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους, η Πρεσβεία των ΗΠΑ υπενθυμίζει στους πολίτες των ΗΠΑ να είναι προσεκτικοί, καθώς είναι πιθανή η ύπαρξη πορτοφολάδων και άλλων μικροεγκληματιών.

Επίσης σημειώθηκε αύξηση των απειλητικών αναφορών για βόμβες, στα Σκόπια και αλλού, σε σταθμούς δημόσιων συγκοινωνιών, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, αθλητικά κέντρα και σχολεία. Οι τοπικές αρχές έχουν ερευνήσει κάθε απειλή και μέχρι στιγμής όλες οι προειδοποιήσεις για βόμβες ήταν ψευδείς. Εάν τύχει να βρίσκεστε σε τοποθεσία που δέχεται απειλή για βόμβα, ακολουθήστε τις οδηγίες του τοπικού προσωπικού ασφαλείας και της αστυνομίας επί τόπου».

Το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στη Βόρεια Μακεδονία, λόγω απειλών για βόμβες στα Σκόπια.
Η Βόρεια Μακεδονία δέχεται πολλές απειλές για βόμβες τους τελευταίους δύο μήνες, οι οποίες όλες έχουν αποδειχτεί ψευδείς. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, απειλή για βόμβα έφθασε και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και ανεστάλησαν αρκετές πτήσεις.

Μόνο σήμερα, 15 σχολεία στα Σκόπια δέχτηκαν απειλές για βόμβες, ενώ την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός των σχολείων που δέχτηκαν παρόμοιες απειλές έφθασε τα 49.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κάνει λόγο για «υβριδικές απειλές», οι οποίες έχουν πυκνώσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης  Μουντιάλ 2022: Καρέ - καρέ οι πανηγυρισμοί της οικογένειας του Ριτσάρλισον όταν ανακοινώθηκε η αποστολή της Βραζιλίας

«Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί από πού προέρχονται οι απειλές αυτές, καθώς μεγάλο μέρος αυτών φθάνουν μέσω συνδέσεων VPN από το εξωτερικό» ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι η χώρα ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των υβριδικών αυτών απειλών.

Ο Οσμάνι σημείωσε ότι πρόσφατα υπήρξαν πολλές απειλές για βόμβες στην περιοχή, ιδίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Σαρώνει η γρίπη – Οι γιορτές φέρνουν 80.000 κρούσματα ιώσεων την ημέρα

Οι 10 επιστήμονες που πήγαν ένα βήμα πιο μπροστά την ανθρωπότητα το 2022

Ντιλέκ Ιμάμογλου: Ποια είναι η «πρώτη κυρία» της Κωνσταντινούπολης που δεν φοβάται τον Ερντογάν

Κλείσιμο

Πηγή