ΗΠΑ – Τέξας: Δικαστήριο ανατρέπει διάταγμα που απαγόρευε την υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία

ΗΠΑ – Τέξας: Δικαστήριο ανατρέπει διάταγμα που απαγόρευε την υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία

Το διάταγμα του κυβερνήτη της πολιτείας Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, με το οποίο απαγόρευε να επιβάλλεται η χρήση μάσκας στα σχολεία, ανέτρεψε χθες, Τετάρτη (10/11) ομοσπονδιακή δικάστρια, ανοίγοντας τον δρόμο στις σχολικές περιφέρειες να ορίζουν δικούς τους κανόνες.

Η Λι Γέικελ, η πρόεδρος του δικαστηρίου της δυτικής περιφέρειας του Τέξας, επιχειρηματολόγησε στο σκεπτικό της απόφασής της πως το διάταγμα του κυβερνήτη παραβιάζει τον νόμο περί των Αμερικανών με αναπηρία (Americans with Disabilities Act) του 1990, ο οποίος επιβάλλει την εφαρμογή μέτρων προστασίας για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Στην απόφασή της, η δικάστρια τόνισε πως το εκτελεστικό διάταγμα του κυβερνήτη Άμποτ θέτει παιδιά με ειδικές ανάγκες σε κίνδυνο.

Ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Πάξτον δήλωσε πως «διαφωνεί σθεναρά» με την ετυμηγορία και ότι εξετάζει «όλες τις νομικές οδούς» για να την αμφισβητήσει.

Μήλο της πολιτικής έριδας οι μάσκες στις ΗΠΑ

Παιδιά φοράνε μάσκα

Το ζήτημα της χρήσης μάσκας έχει μετατραπεί σε μήλο της πολιτικής έριδας σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υποστηρικτές της υποχρεωτικής χρήσης της λένε πως είναι απαραίτητες για να αποτρέπεται η μετάδοση του κορονοϊού. Οι πολέμιοι αυτού του είδους των μέτρων διατείνονται πως παραβιάζουν τις ατομικές ελευθερίες.

Ορισμένες σχολικές διευθύνσεις σε συντηρητικές πολιτείες όπου έχει απαγορευθεί ρητώς να ζητούν να γίνεται χρήση μάσκας αψηφούν την απαγόρευση. Άλλες θεωρούν πως είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν. Στο Τέξας, αρκετές σχολικές περιφέρειες, όπως αυτές του Ντάλας, του Χιούστον και του Σαν Αντόνιο, παραβιάζουν την απαγόρευση, άλλες όμως συμμορφώνονται.

Στην απόφασή της η Λι Γέικελ τονίζει πως η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλλει την απαγόρευση στα σχολεία, ούτε να τους επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Εναντίον του εκτελεστικού διατάγματος του κ. Άμποτ είχαν προσφύγει υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Η απόφαση ήρθε στη δημοσιότητα την ημέρα που ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στο Τέξας ξεπέρασε τους 70.000.

Δείτε επίσης  Αυτός είναι ο κορυφαίος προορισμός του κόσμου για τουρισμό ευεξίας

Τη Δευτέρα (8/11) στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 2.755 Τεξανοί με την COVID-19, σύμφωνα με την εφημερίδα Texas Tribune. Ως την ίδια ημέρα, είχε εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 μόλις το 53,5% των κατοίκων της πολιτείας.

Πηγή