ΗΠΑ: Πρόστιμο 300 εκατ. δολαρίων σε θυγατρική της Fiat Chrysler για παραποίηση των στοιχείων εκπομπής ρύπων

fiat chrysler fca st

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η FCA συνωμότησε για να παραποιήσει τα δεδομένα εκπομπών σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

Μία θυγατρική εταιρία της Fiat Chrysler Automobiles στις ΗΠΑ καταδικάστηκε χθες, Δευτέρα, μετά την παραδοχή της ενοχής της τον Ιούνιο για εγκληματική συνωμοσία και θα πληρώσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ολοκληρωθεί μία πολυετής έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με απάτη αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκινητήρες.

Η FCA US LLC, πρώην Chrysler Group LLC, είχε προηγουμένως επιτύχει ένα συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφωνώντας να καταβάλει πρόστιμο 96,1 εκατομμυρίων δολαρίων και να πληρώσει ακόμη 203,6 εκατομμύρια δολάρια. Η FCA US, που αποτελεί τώρα θυγατρική της Stellantis NV, καταδικάστηκε επίσης σε μία τριετή δικαστική επιτήρηση.

Η εταιρία κατηγορήθηκε ότι παρουσίασε παραποιημένα στοιχεία αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκινητήρες σε περισσότερα από 100.000 οχήματα Jeep Grand Cherokee την περίοδο 2014-2016 και πετρελαιοκίνητα οχήματα Ram 1500.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η FCA συνωμότησε για να παραποιήσει τα δεδομένα εκπομπών σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

Η συνολική χρηματική ποινή των περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων “είναι το αποτέλεσμα μιας επισταμένης τριετούς έρευνας,” δήλωσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Τοντ Κιμ. “Η απόφαση αυτή δείχνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι δεσμευμένο στην απόδοση ευθυνών στις εταιρίες που παραπλανούν τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.”

Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η FCA US είχε προηγουμένως καταβάλει 311 εκατομμύρια δολάρια για αστική ευθύνη και περισσότερα από 183 εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις σε περισσότερους από 63.000 ανθρώπους, στο πλαίσιο ομαδικής αγωγής για τις εκπομπές των πετρελαιοκινητήρων.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης  Ηλεκτροκίνηση: Το 30%-40% της αξίας του οχήματος, είναι οι μπαταρίες

Πηγή