Η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου με παρκαρισμένο όχημα, το πιο συνηθισμένο ατύχημα μέσα στην πόλη

Η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου με παρκαρισμένο όχημα, το πιο συνηθισμένο ατύχημα μέσα στην πόλη

car crash troxaio st

Ο χειρότερος μήνας για ατυχήματα αυτοκινήτων είναι ο Δεκέμβριος όπου σημειώνονται τα περισσότερα, ενώ πιο πίσω βρίσκονται ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.

Η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου με παρκαρισμένο όχημα είναι το πιο συνηθισμένο ατύχημα κατά τη διάρκεια οδήγησης μέσα στην πόλη. Το 29% των ατυχημάτων που σημειώνονται ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, με συνέπεια μικροζημιές και γρατζουνιές μεταξύ των εμπλεκομένων οχημάτων.

Ένα στα τέσσερα ατυχήματα σημειώνεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως απόσπασης προσοχής, που συνήθως προέρχεται από την χρήση κινητού τηλεφώνου. Η μη τήρηση αποστάσεων είναι μια άλλη αιτία ατυχημάτων για το 20% των συμβάντων, ενώ το 13% έχει ως κύρια αιτία την μη τήρηση των απαγορεύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ασφαλιστικής εταιρείας HellasDirect που προήλθαν από συμβάντα που σημειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021, το 9% των ατυχημάτων έχει να κάνει με την αλλαγή λωρίδας, ενώ το 2% δημιουργεί ατύχημα μετά από παραβίαση του σήματος «Stop». Το ίδιο ποσοστό (2%) αποτελεί αιτία ατυχήματος για αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα (μετωπική σύγκρουση).

Το 25,2% των ατυχημάτων γίνονται το μεσημέρι, από τις 12:00 έως τις 15:00, δηλαδή τις ώρες αιχμής και όταν αρκετοί επιστρέφουν στο σπίτι. Αυξημένα είναι τα ατυχήματα που σημειώνονται το πρωί (9:00-12:00- 20,8%), όπως και το τρίωρο 15:00-18:00, όπου συμβαίνει το 19,9% των συνολικών ατυχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 16,4% των ατυχημάτων γίνονται από τις 18:00-21:00 και το 6% από τις 21:00-00:00, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι το 2% των ατυχημάτων σημειώνονται από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα.

Δείτε επίσης  Κερδίζουν έδαφος τα αυτοκίνητα διπλού καυσίμου στην Ελλάδα

Η Δευτέρα είναι η χειρότερη ημέρα για ατυχήματα, καθώς σημειώνονται το 17,5%, ενώ ακολουθεί η Τετάρτη (16,9%), η Τρίτη (16,3%) και η Παρασκευή (16,2%). Λίγο πιο πίσω στον πίνακα των ημερών που σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα βρίσκεται η Πέμπτη με 16%, το Σάββατο με 10,6% και η Κυριακή με 6,6%.

Τέλος, ο χειρότερος μήνας για ατυχήματα αυτοκινήτων είναι ο Δεκέμβριος όπου σημειώνονται τα περισσότερα, ενώ πιο πίσω βρίσκονται ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Αντίθετα τα λιγότερα ατυχήματα σημειώνονται τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή