Στο 11,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

inflation plithorismos shutterstock

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Στο 11,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφοντας 2ο συνεχή μήνα πτώσης. Δεν παύει παρ’ όλα αυτά να παραμένει θηριώδης καθώς η ακρίβεια καλπάζει. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό στη χώρα από τον Ιανουάριο του 1995.   

Η υποχώρηση του πληθωρισμού θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη αν δεν εκτοξευόταν η τιμή του φυσικού αερίου εξαιτίας της εργαλειοποίησης της ενέργειας από την Ρωσία. Από τις 10 Αυγούστου και για όλο το μήνα η τιμή του ήταν πάνω από τα 200€/Mwh με αποτέλεσμα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει αύξηση 263,5%. Στο 65% είναι το πετρέλαιο θέρμανσης , στο 38,5% ο ηλεκτρισμός και στο 21,5% τα καύσιμα.  

Σταθερά κι ανοδικά διψήφια είναι και τα ποσοστά ανατιμήσεων στα τρόφιμα. 25,5% από πέρυσι έχει ανατιμηθεί το λάδι, 18,5% το ψωμί, 18% τα γαλακτοκομικά και 17,1% κρέατα, 13,4% τα λαχανικά και 12,5% ο καφές και το τσάι. 

Ξεχωρίζουν επίσης οι ανατιμήσεις στο τουριστικό πακέτο το μήνα στη διάρκεια του οποίου κορυφώνεται παραδοσιακά η τουριστική κίνηση. Στο 71,4% είναι σε σχέση με πέρυσι η ανατίμηση των μεταφορών με αεροπλάνο, στο 25,4% οι μεταφορές με πλοίο και στο 16,4% η αύξηση του κόστους διαμονής σε ξενοδοχεία , μοτέλ και πανδοχεία. Επιπλέον οι υπηρεσίες ταξί έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 33%.  

Με τον πληθωρισμό να επιμένει, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ δέσμη μη μόνιμων μέτρων για να ελαφρυνθούν τα βάρη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο θα αγγίξει τα 1,9δισ. ευρώ. 

Δείτε επίσης  Akazoo: Το σκάνδαλο της ελληνικής start-up και ο συμβιβασμός των 38,8 εκατ. δολαρίων

Επιπλέον μεταξύ των εξαγγελιών έχουν σχεδόν κλειδώσει το fuel pass 3 που θα καλύψει την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου αλλά και η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ και άτομα που αμείβονται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.  

Πηγή: skai.gr

Πηγή