Market Beat: Πόσο θα «πληρώσει» η Αθήνα την αργία σε μέρα παγκόσμιας φυγής από το ρίσκο;  

Market Beat: Πόσο θα «πληρώσει» η Αθήνα την αργία σε μέρα παγκόσμιας φυγής από το ρίσκο;  

  • Με απώλειες περίπου -1,2% τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και ανάλογη εικόνα των ΣΜΕ επί των DAX και FTSE100 στις 8:00 δική μας ώρα υπογραμμίζεται η τάση για ανεύρεση ασφαλών επενδυτικών λιμανιών 
  • Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη φτάσει σε υψηλά 14 ετών και η Ρωσία προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 300 δολάρια το βαρέλι και μπορεί να κλείσει τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία εάν η Δύση σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. 
  • Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», αλλά η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σαρωτικές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που στοχεύουν στην απομόνωση της Ρωσίας σε βαθμό που δεν έχει ξαναζήσει μια τόσο μεγάλη οικονομία.
  • Με τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη να γίνονται όλο και πιο συννεφιασμένες, το ενιαίο νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,1% σήμερα στα 1,086 δολάρια, αφού υποχώρησε -3% την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2020.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν χθες στη 12η ημέρα του. Αυτό έχει αναστατώσει τις αγορές εμπορευμάτων, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης και οδήγησε στην αποσύνδεση της Ρωσίας από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι αμερικανικές μετοχές και οι ευρωπαϊκές υποχώρησαν τη Δευτέρα που η Αθηναϊκή αγορά αργούσε για την Καθαρή Δευτέρα. 
  • Η απειλή μιας πιθανής απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία προκάλεσε άνοδο των τιμών της ενέργειας σε επίπεδα που κάνουν τους επενδυτές να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη. Στο ξεκίνημα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς τη Δευτέρα, ξεπέρασε τα 130 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008. 
  • Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου πυροδοτούν φόβους για καταστροφή της ζήτησης και παγκόσμια ύφεση, δήλωσε ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets. Σήμερα το Brent το οποίο έφτασε για λίγο πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη συνεδρίαση, εκτινάχθηκε στις πρωινές συναλλαγές και σημείωσε άνοδο περίπου 4,4% στα 127,66 δολάρια.
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά στο πρώτο μέρος των συναλλαγών στις αγορές της περιοχής. Οι απώλειές τους αρχικά, εν μέσω πτώσης της τάξης του -0,6% ως -0,6% στα ΣΜΕ των S&P 500 και Dow Jones Industrial Average, είναι μικρότερες αυτών που εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη. 
  • Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και το επακόλουθο της επιτάχυνσης του πληθωρισμού περιπλέκουν τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμες να αρχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική πριν από την έναρξη του πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα και οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά για να αναγνωρίσουν τυχούσες  αλλαγές στις προοπτικές ανάπτυξής της ευρωζώνης αναφορικά με τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πολιτική της. 
  • Ένα τοξικό κοκτέιλ σαν το τρέχον δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τις κεντρικές τράπεζες. Αν αποφασίσουν να συσφίξουν τη νομισματική τους πολιτική κινδυνεύουν να ωθήσουν τον κόσμο σε ύφεση ακόμη πιο γρήγορα. Αλλά και αν δηλώσουν ότι αφήνουν τον πληθωρισμό να ανέβει υψηλότερα, θα ήταν σαν αποφάσιζαν κάτι που θα έφερνε το ίδιο αποτέλεσμα. είπε ο κ. Hewson.  
  • Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -11,38%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -7,83%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -8,01%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -12,71% και στον μήνα με τέσσερις συνεδριάσεις χάνει -8,77% με ετήσια απόδοση -8,28%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ απώλειες -7,40% όταν στον τρέχοντα μήνα  βούλιαξε -5,15% ενώ στο έτος χάνει -2,84%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με -21,91%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση στον τρέχοντα  μήνα -14,74%, έτσι στο 2022 υποχωρεί κατά -5,17%.
kostas ioannidis market beat

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τη Δευτέρα ο S&P 500 υποχώρησε -2,95%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε -2,37%, ή περίπου 797,4 μονάδες. Ο φορτωμένος με εταιρίες τεχνολογίας Nasdaq Composite έχασε -3,62%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,10%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,40%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,98% και ο CAC 40 στο Παρίσι είχε απώλειες -1,31%.

H Eurobank ανοίγει την αυλαία των ανακοινώσεων των Τραπεζικών αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο, το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης. Την ίδια ημέρα ωστόσο, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει, όπου εκτιμάται ότι θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την νομισματική πολιτική, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 9ης Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, με την διαγραφή των μετοχών που συμμετέχουν στους δείκτες της Ρωσικής Αναδυόμενης Αγοράς.

Θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να αποδώσουμε τις ρευστοποιήσεις των ημερών σε εταιρικά αποτελέσματα ή, στην επιδείνωση της οικονομικής ανάπτυξης από τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι ισχυροί παγκοσμίως στις αγορές αξιών κινούνται με βάση την σταδιακή επαλήθευση ή διάψευση σεναρίων. Τους τα προσφέρει μια ειδική ομάδα, ανά επενδυτικό οίκο, στα γεωπολιτικά. Στην περίπτωση της Ουκρανίας τα τρία πρώτα σενάρια έχουν ξεπεραστεί και βρισκόμαστε στο τέταρτο και με βάση αυτό καθορίζονται οι αντιδράσεις στο ταμπλό κάθε τοπικής αγοράς. Το πέμπτο σενάριο, που δεν περιλαμβάνει την κατάληψη μόνο πόλεων κλειδιά, αλλά το σύνολο της Ουκρανίας, έχει μείνει στα ενδεχόμενα. Η στήλη εδώ και καιρό ειδοποίησε πως την παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα οδηγήσουν ο Πούτιν και η Fed.      

Δείτε επίσης  Οι τραπεζίτες δεν έκαμψαν το ηθικό της Wall Street

Οι τράπεζες στο ΧΑ κράτησαν το ρόλο του κεντρικού διαμορφωτή της τάσης, σε “συνεργασία” με την ΕΕΕ. Αξίζει να πούμε πως το κλείσιμο του ΔΤΡ στην περιοχή των 545 μονάδων, φωτίζει το δρόμο για τις 530, αν δεν υπάρξει σήμερα αντίδραση ανοδική. Το έχει κάνει η αγορά στις 20/12, στις 30/11 αλλά και την πρώτη Οκτωβρίου του 2021. Ωστόσο το μέγεθος και ο συντονισμός στις ρευστοποιήσεις χθες στην ευρωζώνη το αποκλείει. Έτσι απομένουν, ο πυθμένας από τις 20 Αυγούστου πέρυσι στις 530 με τελευταία ανεκτή στήριξη στις 495 με 506 μονάδες. Προσοχή, ο κλάδος οδήγησε χθες την πτώση στους DAX CAC, στο πρώτο μέρος, άνω του -3%. Έχοντας απώλειες -8,3%, μετά από εβδομαδιαία πτώση -19%. 

Μια ανησυχητική παρατήρηση προκύπτει αν μελετήσουμε το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε βάθος τριετίας. Αφορά στην ομοιότητα της φετινής  σε εξέλιξη κατηφόρας, με την πτώση λόγω Covid-19 που απόκτησε από τις 20  Φεβρουαρίου (από τις 918 μονάδες) ως τις 16 Μαρτίου του 2020 (με κλείσιμο τότε στις 484,4) σε 16 συνεδριάσεις. Φέτος ο ΓΔ από τις 21 Φεβρουαρίου που εγκατέλειψε τα κλεισίματα πάνω από τις 950 μονάδες (έκλεισε τότε στις 949,26) κινείται εξίσου απότομα πτωτικά και απόκτησε επιτάχυνση στην κατρακύλα τον Μάρτιο. Ο μήνας σε τέσσερις συνεδριάσεις έχει προκαλέσει απώλειες -7,83% στον μέσο όρο. Το πλήθος των συνεδριάσεων που συνθέτουν την τρέχουσα κάθοδο ως τώρα είναι 10 και είναι βέβαιο πως ο καθοδικός βηματισμός είναι μικρότερος, αλλά οι πιθανότητες να συνεχιστεί είναι μεγάλες. 

Χωρίς αντίδραση στην πρώτη συνεδρίαση μετά την Καθαρή Δευτέρα, η στατιστική προϊστορία ειδοποιεί πως τα επίπεδα γύρω από τις 780 μονάδες θα αποτελέσουν μια σημαντική στήριξη. Η προσδοκία ανοδικής κίνησης δεν είναι εκτός των μηνυμάτων της προϊστορίας. Διότι από την 1/1 του 2021 ως και τις 8/1 σε μια κορύφωση της ανόδου της αγοράς από τις 29 Οκτωβρίου του 2020 (ήταν τότε στις 565 μονάδες)  έκλεισε διαδοχικά στις 822,22, στις 813,62, στις 820,03 και στις 819,27. Μια κορυφή σε περίοδο ανοδική μετά από διόρθωση ξεπερνιέται. Αλλά όταν αργότερα μια φυγή από το ρίσκο επαναφέρει τις τιμές σε εκείνα τα επίπεδα, τα καθιστά συνήθως στήριξη. Διαφορετικά στήριξη γίνεται το επίπεδο της διόρθωσης του 2021 δηλαδή οι 730 μονάδες. 

Άρα η ζώνη 810 ως 825 μονάδες, όπως έχει εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία,  ίσως δεν λειτουργήσει ως στήριξη. Τα επίπεδα των 780 μονάδων, πριν την ισχυρή στήριξη των 730, προκύπτουν από το πλήθος των συνεδριάσεων με συσσώρευση γύρω από αυτά από τις 12 Φεβρουαρίου του 2021 ως τις 25 καθώς μετά ξεκίνησε η κατάκτηση τιμών  πάνω από τις 850 μονάδες. Ο φόβος από τα απρόβλεπτα κάθε πολέμου και ειδικά αυτού που διεξάγεται σε Ευρωπαϊκά εδάφη, δεν είναι αμελητέος. Αποκλιμάκωσε τις αποτιμήσεις σε επίπεδα που πριν λίγες εβδομάδες ήταν  εκτός των εκτιμήσεων των ισχυρών διαχειριστών παγκόσμια. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις δραματικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, και ενώ πλέον η Δύση θέτει ανοιχτά το ενδεχόμενο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έπεσε περίπου 800 μονάδες, θέτοντας το μετρητή blue-chip σε περιοχή διόρθωσης, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου βάθυνε τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη. 

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -2,37%, στις 32.817 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε -2,95%, στις 4.201 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες -3,62%, στις 12.830 μονάδες.

Οι κινήσεις κατά τις αρχές του 2022 είχαν ήδη στείλει τον S&P 500 σε περιοχή διόρθωσης, που ορίζεται ως πτώση τουλάχιστον 10% από ένα πρόσφατο υψηλό. Οι βιομηχανικοί κλάδοι του Dow προσχώρησαν στους άλλους δείκτες και πέρασαν στην περιοχή διόρθωσης τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θεωρείται απειλή επειδή θα τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που τώρα διανύει τη 12η ημέρα, θα μπορούσαν να πληγώσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις . Ήδη η σύγκρουση έχει αναστατώσει τις αγορές εμπορευμάτων, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης και οδήγησε στην αποσύνδεση της Ρωσίας από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια «πραγματική λύση» για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων». Η Ρωσία ανακοίνωσε εφαρμογή τοπικών εκεχειριών σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στην αποστολή πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όμως θεωρούν ότι υπάρχουν υλικοτεχνικά προβλήματα σε αυτήν την κίνηση, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.  Με τη λήξη του  σημερινού τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία ο Ουκρανός διαπραγματευτής έκανε λόγο για «μικρή πρόοδο» για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. «Πολύ νωρίς για το οτιδήποτε», λένε οι Ρώσοι, αλλά «βλέπουν» «σύντομα τέταρτο γύρο συνομιλιών».

Δείτε επίσης  Η SpaceX του Έλον Μασκ στοχεύει σε αποτίμηση 140 δισ. δολαρίων

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, θέτοντας σε πρώτη θέση τον κίνδυνο παγκόσμιου «στασιμοπληθωρισμού», αν και μετρίασαν τις αρχικές απώλειες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε -1,98%. Ο FTSE του Λονδίνου κατέγραψε ήπιες απώλειες -0,4%. Στο Παρίσι πτώση -1,31% σημείωσε ο CAC. Απώλειες άνω του 1% και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX600. Οι εταιρίες των Τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν -5% για να οδηγήσουν τις απώλειες, ενώ οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 3,8% καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης αναφοράς έχασε 7% και εμφάνισε τη χειρότερη επίδοση σε μια εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020, με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΧΑ

Αργία

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Οι traders ενίσχυσαν τα short στοιχήματα  

Στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης διαρκώς σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση. Το άνοιγμα στις 2032,54 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 22,86 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 84,42 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2032,54 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:02 και ήταν οι 2032,54. Το κλείσιμο στις 1970,98 από 2055,40 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -4,11% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 20,592 εκατ. ευρώ την Παρασκευή  4/3/22. 

Η στατιστική προϊστορία ειδοποιεί

Το επίπεδο του κλεισίματος του δείκτη των παραγώγων οι 1971 μονάδες είναι ακριβώς πάνω στις τιμές του ανώτερου ημέρας στις συνεδριάσεις στις 4 και 7 Ιανουαρίου του 2021. Σε αυτές ο FTSE25 τερμάτισε μια άνοδο διαρκείας από τις 1329,4 μονάδες όπου είχε βρεθεί στις 30 Οκτωβρίου. Η κορυφή κατά την περίοδο μιας μακροπρόθεσμης ανόδου όταν οι πιέσεις αποκλιμακώνουν αργότερα την τιμή του δείκτη λειτουργούν σαν στήριξη. Αλλά οι αιτίες της επενδυτικής ανησυχίας παγκόσμια και οι εισαγόμενες πιέσεις, καθιστούν πιθανότερη την συνέχεια στην κάθοδο ως τη ζώνη μεταξύ των 1760 και των 1720 μονάδων.   

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1372 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2017,00 μονάδες, κατώτερο τις 1948,00, με τελευταίες πράξεις στις 1954,50 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 1952,25 από 2063,50 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2978 από 2506. Άλλαξαν επίσης χέρια 43 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 1990,00 μονάδες, κατώτερο στις 1978,50 και τελευταίες πράξεις στις 1979,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 1951,00 από 2062,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 244 από 263.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη παρέμεινε χαμηλό το ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 40 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1950 και στις 2000 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1950 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 26 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1950 και τις 2000 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν 8 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης  στις 584,23 μονάδες με οριακή άνοδο +0,09%. Την Παρασκευή, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 540,56 μονάδων (-7,47%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 576,17 (-1,38%), και ανώτερο τις 576,17 (-1,38%) έκλεισε στις 545,18 με μεταβολή -6,68%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 45,364 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-6,96%) απασχόλησε 14,392 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-7,98%) 16,534 εκατ., η ΠΕΙΡ (-5,30%) απασχόλησε 3,403 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-6,03%) απασχόλησε 11,036 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 548,50 από 587,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 4. 

Τα blue chip, που θα αντιμετωπίσουν και την τρέχουσα εβδομάδα πιέσεις, χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, με βάση τη συμπεριφορά τους την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. 

Στην πρώτη συναντάμε 8 με απώλειες από -13,5% ως 25,14% και είναι ΕΤΕ -25,14%, ΕΕΕ -24,44%, ΕΥΡΩΒ -22,58%, ΑΛΦΑ -21,37%, ΠΕΙΡ -15,40%, ΑΡΑΙΓ -15,25%, ΒΙΟ -13,47%, και ΔΕΗ -12,68%. 

Ακολουθούν με μεταβολή κοντά στον ΓΔ τα ΕΛΧΑ -10,81% και ΛΑΜΔΑ -10,15%. 

Υπάρχουν 10 με πτώση κάτω του -10% και πάνω από -5% ήτοι ΤΙΤC -9,23%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -8,64%, ΜΟΗ -7,42%, ΟΛΠ -7,30%, ΕΥΔΑΠ -6,93%, ΟΤΕ -6,90%, ΑΔΜΗΕ -6,46%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,87%, ΜΥΤΙΛ -5,26%, ΣΑΡ -5,09%. 

Στις αμυντικές έναντι εξαιρετικά υψηλών πιέσεων από τους θεσμικούς εντάσσονται μόλις 5 και καμία ανοδική:  ΚΟΥΕΣ -2,59% και ΟΠΑΠ -2,41%, ΕΛΠΕ -1,97%, ΤΕΝΕΡΓ -0,77% και ΜΠΕΛΑ 0,00%.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 29.500 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 65.608 από 70.589 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,02 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 1.135 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 10.935 από 10.063. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 11.700 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.333 από 25.333 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,71 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 381 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1301 από 1163.

Δείτε επίσης  Ποιοι λαμβάνουν το επίδομα Πάσχα

Της ΕΥΡΩΒ με 8.971 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 43.650 από 40.298  ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,827 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 317 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 1295 από 1096 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 7.344 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.246 από 34.175 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,25 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 80 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3.201 από 3.142.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2290 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 567 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου, και τα 591 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυξημένο αφορούσε τα 10.000 συμβόλαια για ΕΛΠΕ, τα 3.000 για ΜΥΤΙΛ, τα 1.860 για ΕΕΕ, και τα 1000 για ΟΠΑΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί κάθε άλλης εξέλιξης καθώς τα ‘απόνερα’ στο πεδίο Οικονομίας, έχουν καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία της Αγοράς, με σημείο αναφοράς όσα διαδραματίζονται στο ενεργειακό μέτωπο.

Τα χρηματιστηριακά κέρδη της χρονιάς εξανεμίστηκαν, οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει περίπου 11 δισ. ευρώ από τα ψηλά τους, χωρίς να υπάρχει ορατό σημείο αποκλιμάκωσης της έντασης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας της περυσινής χρονιάς έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, η προστασία του κεφαλαίου έχει γίνει προτεραιότητα και οι διεθνείς εξελίξεις υπαγορεύουν την τάση εντός και εκτός των τειχών.

Ο πανικός έχει επιστρέψει, μετά από δύο χρόνια απουσίας, στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς “κάθε ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα”, υπό την έννοια των πρωτόγνωρων, για μια ακόμα φορά, καταστάσεων που επικρατούν σε κομβικούς τομείς της Οικονομίας.

Το μίγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές Ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, είναι αυτή την στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς, μέχρι τώρα, να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και την διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Μέχρι να δοθούν κάποιες πειστικές απαντήσεις, τα πάντα μπαίνουν σε μια καθοδική αναθεώρηση: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, κερδοφορία Εταιρειών, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ.

Οι Αγορές είθισται να ενσωματώνουν πάντα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στις τιμές, ακολουθώντας μια συντηρητική λογική και να χτίζουν όταν υπάρξει αναίρεση των αρνητικών προσδοκιών. Αυτό εξηγεί πολλά, από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Χρηματιστήρια.

Η διαγραμματική εικόνα παρέμεινε υπό πίεση, με τους ταλαντωτές να μπαίνουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση μετά τον Ιούλιο του 2021. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον, τεχνικά, σε καθεστώς πτωτικής Αγοράς μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών την περασμένη Τετάρτη, ολοκληρώνοντας μια διαδρομή ανοδικής Αγοράς που ξεκίνησε από τις 13 Νοεμβρίου του 2020.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έχει απομείνει μόνο το “οχυρό” των 810 μονάδων, πριν μιλήσουμε για ολική αντίστροφή κλίματος και καθολική διαφυγή της Αγοράς από τις κοντινές της στηρίξεις.

Κατά τα λοιπά, η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων και του MACD έχει γυρίσει απαισιόδοξη, ενώ οι όγκοι που παρατηρήθηκαν σε καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις ήταν ιδιαίτερα φορτισμένοι, πηγαίνοντας ισχυρά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, δείγμα της έντασης των πωλήσεων.

Λόγω των υποτιμήσεων θα αναμέναμε την Αγορά να επιβραδύνει το ρυθμό της και ενδεχομένως να επιχειρήσει κάποια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις, τηρουμένων των ακραίων αναλογιών πτώσης που έχουν προηγηθεί, ωστόσο επισημαίνουμε ότι σε ακραίες υποτιμήσεις δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η εκδήλωση μιας αντίδρασης, είναι και το τέλος της πτώσης.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το ευρώ σταθεροποιήθηκε σήμερα Τρίτη 8/3, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν καθώς οι επενδυτές θεωρούν πιθανό τον αποκλεισμό των ρωσικών πετρελαίων από τις ΗΠΑ.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία σημείωσαν μικρή πρόοδο και η προοπτική απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία πυροδότησε φόβους από την πλευρά των επενδυτών για τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη φτάσει σε υψηλά 14 ετών και η Ρωσία προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 300 δολάρια το βαρέλι και μπορεί να κλείσει τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία εάν η Δύση σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. 

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», αλλά η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σαρωτικές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που στοχεύουν στην απομόνωση της Ρωσίας σε βαθμό που δεν έχει ξαναζήσει μια τόσο μεγάλη οικονομία.

Με τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη να γίνονται όλο και πιο συννεφιασμένες, το ενιαίο νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,1% σήμερα στα 1,086 δολάρια, αφού υποχώρησε -3% την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2020.

Στις 8:20 

Ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -1,71%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έπεφτε -0,83%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε χαμηλότερα κατά -0,82%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με κλιμακούμενες πιέσεις  βρέθηκε -1,20% χαμηλότερα

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε πτώση -1,72%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -1,60% και ήταν στις 556,71 μονάδες σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων

Πηγή