NASA: Τι συμβαίνει με την αποστολή Άρτεμις 1 – Γιατί μπορεί να αναβληθεί και η 3η προσπάθεια εκτόξευσης

nasaartemis1 ap

Αν δεν ολοκληρωθούν με επιτυχία τα τεστ, η αποστολή θα βγει εκτός χρονοδιαγράμματος, καθώς ο πύραυλος θα επιστρέψει στο σημείο συναρμολόγησης, μία διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες

Είναι θέμα κύρους, κόστους, αλλά και προγράμματος… Η NASA βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση, καθώς έχει αναβάλει δύο φορές την εκτόξευση του διαστημοπλοίου που θα σημάνει την έναρξη της αποστολής Άρτεμις 1, μέσω της οποίας θα «ανοίξει» ο δρόμος για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη.

Μετά από δύο αναβολές, η Διαστημική Υπηρεσία έχει ορίσει για τις 27 Σεπτεμβρίου την εκτόξευση του διαστημοπλοίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να δοθεί νέα αναβολή, με νέα ημερομηνία μέσα στον Οκτώβριο. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πλήγμα για το κύρος της NASA, θα αυξήσει το κόστος του εγχειρήματος και ταυτόχρονα θα θέσει εκτός χρονοδιαγράμματος την αποστολή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο και στις υπόλοιπες αποστολές που προγραμματίζονται, έως και την επανδρωμένη πτήση προς τον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Αρχικά, η εκτόξευση του Άρτεμις 1 είχε προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου. Ωστόσο, ένα πρόβλημα στον κινητήρα δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της εκτόξευσης.

Η δεύτερη ημερομηνία που δόθηκε, ήταν η 3η Σεπτεμβρίου. Τότε, επτά ώρες πριν την εκτόξευση, εντοπίστηκε διαρροή καυσίμου υδρογόνου.

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) συμφώνησε να εκτοξεύσει το Artemis 1 στις 27 Σεπτεμβρίου. Η NASA είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την αποστολή στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά άφησε επίσης και ένα παράθυρο… ανοιχτό για τις αρχές Οκτωβρίου.

Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τις ομάδες μηχανικών που θα πραγματοποιήσουν μια δοκιμή, για να τροφοδοτήσουν τον πύραυλο Space Launch System και θα λάβουν μια απαλλαγή για να αποφύγουν τον επανέλεγχο των μπαταριών σε ένα σύστημα πτήσης έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για την καταστροφή του πύραυλου εάν απομακρυνθεί από την καθορισμένη εμβέλεια.

Δείτε επίσης  Μα τι οδηγός είσαι; Παρτ 2

Εάν δεν πετύχουν τα τεστ, ο πύραυλος θα πρέπει να μεταφερθεί πίσω στο κτίριο συναρμολόγησης του, κάτι που σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα θα μεταφερθεί αρκετές εβδομάδες πίσω.

Η πιθανή επόμενη εναλλακτική ημερομηνία είναι στις 2 Οκτωβρίου.

Το χρονικό των αναβολών

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:

Η τροφοδοσία με καύσιμα ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αλλά καθυστέρησε μία ώρα λόγω υπεράκτιων καταιγίδων. 
Ξεκίνησε στις 1:13 π.μ.

Πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευση στις 8:33 π.μ., ο κινητήρας 3 από τους τέσσερις κινητήρες του πυραύλου φάνηκε να είναι πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο θερμοκρασίας για εκτόξευση. Άλλες τεχνικές δυσκολίες περιελάμβαναν μια έντεκα λεπτά καθυστέρηση επικοινωνίας μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του ελέγχου εδάφους, μια διαρροή καυσίμου και μια ρωγμή στον μονωτικό αφρό των αρμών σύνδεσης μεταξύ των δεξαμενών υγρού υδρογόνου και υγρού οξυγόνου.

Η NASA ανέβαλε την εκτόξευση όταν πέρασε το δίωρο παράθυρο εκτόξευσης. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι ένας ελαττωματικός αισθητήρας εμφάνισε εσφαλμένα υψηλή θερμοκρασία στον κινητήρα 3.

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: 

Το παράθυρο εκτόξευσης θα είχε ανοίξει στις 2:17 μ.μ. και θα διαρκούσε δύο ώρες. Η εκτόξευση αναβλήθηκε στις 11:17 π.μ. λόγω διαρροής γραμμής παροχής καυσίμου σε βραχίονα εξυπηρέτησης που συνδέεται με το τμήμα του κινητήρα. Η αιτία της διαρροής παραμένει ασαφής.

Οι χειριστές της αποστολής διερευνούν εάν μια υπερπίεση της γραμμής υγρού υδρογόνου της διεπαφής ταχείας αποσύνδεσης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας εκτόξευσης μπορεί να έχει καταστρέψει μια στεγανοποίηση, επιτρέποντας τη διαφυγή του υδρογόνου.

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) αποκαλύπτει δύο ημερομηνίες εκτόξευσης στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι 23 Σεπτεμβρίου και 27 Σεπτεμβρίου ήταν πιθανές ημερομηνίες που επισημάνθηκαν για μια τρίτη προσπάθεια εκτόξευσης της αποστολής Artemis 1 στη Σελήνη.

Δείτε επίσης  Η Vodafone ανακοινώνει σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την επέκταση της διάρκειας ζωής των κινητών τηλεφώνων

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

Στόχος της NASA στις 27 Σεπτεμβρίου ως πιθανό παράθυρο εκτόξευσης. Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τις ομάδες μηχανικών που θα πραγματοποιήσουν επιτυχώς μια δοκιμή για να τροφοδοτήσουν τον πύραυλο Space Launch System και θα λάβουν μια απαλλαγή για να αποφύγουν τον επανέλεγχο των μπαταριών σε ένα σύστημα πτήσης έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για την καταστροφή του πύραυλου εάν απομακρυνθεί από την καθορισμένη εμβέλεια. Εάν δεν λάβει την απαλλαγή, ο πύραυλος θα πρέπει να μεταφερθεί πίσω στο κτίριο συναρμολόγησης του, ωθώντας το χρονοδιάγραμμα αρκετές εβδομάδες πίσω.

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: 

Αυτή η ημερομηνία επιλέχθηκε ως πιθανή εναλλακτική της ημερομηνίας έναρξης της 27ης Σεπτεμβρίου.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή